Nopeavaikutteiset ja konkreettiset energiansäästökeinot ovat nyt puhututtava asia. Nykyisen maailmantilanteen myötä energia on erityisen arvokasta ja jokaisen tulee kiinnittää huomiota sen kulutukseen. 

IoT-verkkoon, eli asioiden ja esineiden internettiin, perustuvat ratkaisut ovat osa modernia ja innovatiivista yhteiskuntaa. Erityisen innovatiivista IoT:sta tekee sen mahdollisuudet mitata ja ohjata energiaa energian säästämiseksi erilaisissa kohteissa. Digitan kaksisuuntaisen LoRaWAN-verkon välityksellä viestivät IoT-anturit mahdollistavat helpon ja kustannustehokkaan tavan mitata erilaisia olosuhteita. Lisäksi erilaisten sähkölaitteiden, venttiilien ja termostaattien ohjaaminen verkon välityksellä mahdollistaa energian hallintaan liittyvien manuaalisten toimintojen digitalisoinnin.   

Lue, kuinka kuinka LoRaWAN-verkko auttaa yrityksiä ja kotitalouksia energian säästötalkoissa ja hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. 

Indoor Air Quality Sensor – IOTSU® -laite. Kuva: Small Data Garden
Vicki LoRaWAN -laite. Kuva: MClimate

Koko maan kattava ratkaisu 

Long Range -Radioteknologiaan perustuva LoRaWAN-verkko sopii mainiosti pienten datamäärien, kuten yksittäisten mittaustulosten lähettämiseen ja ohjauskomentojen vastaanottamiseen. IoT-anturit taas ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen.  

Digitan tukiasemia ja tv-infrastruktuuria hyödyntävä LoRaWAN-verkko toimii koko Suomessa Hangosta Nuorgamiin.

IoT-verkko, se vihreä verkko 

Käytännöllisyyden lisäksi IoT-verkko on mitä mainioin arkipäiväinen ekoteko. LoRaWAN-verkon kautta tapahtuvaan tiedonsiirtoon ei tarvita juurikaan ylimääräistä tehoa. Antureiden paristot kestävät jopa 10 vuotta, jolloin niiden huollosta tai vaihtamisesta ei tarvitse murehtia.  

LoRaWAN-laitteiden ja -verkon avulla voit mitata energiankulutusta etänä lähes reaaliaikaisesti. Verkon välittämän datan avulla voidaan tehdä tarkempaa energiajärjestelmän säätöä ja välttää turhia tarkastus- ja huoltokäyntejä. LoRaWAN-verkko ja IoT:n avulla saatava data ovat tärkeä osa energiatehokkuusratkaisuita, joiden avulla kiinteistöjen energian kulutusta voidaan usein leikata useita kymmeniä prosentteja.   

IoT ohjaa kohti energiatehokkaampaa maailmaa 

Asioiden paikantamisella saadaan esimerkiksi kuljetusajoneuvojen reiteistä lyhimmät mahdolliset, jolloin polttoainekuluissa säästetään merkittävästi. Lisäksi käymälöitä tai roska-astioita ei ole syytä lähteä tyhjentämään, ennen kuin anturit kertovat niiden olevan täynnä. Turhat matkanteot ja ylimääräinen työ voidaan täten välttää kokonaan.  

IoT-ratkaisujen avulla kiinteistöjen lämpötilaa, ilmanlaatua sekä suhteellista kosteutta pystytään mittaamaan sekä säätämään optimaaliseen tilaan automaattisesti. Tämä mahdollistaa minimaalisen energian käytön lämmityskuluissa sekä lisää asumismukavuutta.   

Kiinteistöjen ja vesihuollon IoT-ratkaisut 

Olosuhdemittauksista saamme arvokasta kiinteistödataa, jonka avulla kiinteistösektorin energia-asiantuntijat voivat tehdä järjestelmien tarkempia säätöjä ja digitalisoida tiloja, joissa säätötoimenpiteet ovat olleet tähän päivään asti manuaalisia. Tämän kautta kiinteistöjen energiakustannukset laskevat sekä sisäilmaolosuhteet- ja energiatehokkuus paranevat. Kiinteistöjen hiilijalanjälki pienenee ja niiden elinkaarikustannuksiin voidaan vaikuttaa merkittävästi. Lue lisää kiinteistöjen ratkaisuista täältä.

Vesihuoltopalveluiden osalta taas Digitan OmaVesi-palvelun avulla kiinteistönomistajat, isännöitsijät ja huoltoyhtiöt saavat laajan ja ajantasaisen näkymän kiinteistöjen vedenkulutuksesta. Kukin asukas voi seurata omaa kulutustaan helposti ja asuntokohtainen vedenkulutuksen seuranta auttaa energiansäästössä. Lue lisää vedenhuollon ratkaisuista täältä

Digitan kumppanit mukana energiansäästötalkoissa 

Digitalla on suuri määrä yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistavat tehokkaat ja luotettavat IoT-ratkaisut koteihin, kiinteistöihin ja teollisuuteen. Kumppaneiden tarjoamiin ratkaisuihin ja IoT-laitteisiin voi tutustua heidän nettisivuillaan alta.


Are Oy

ARE on Suomessa perustettu perheyritys, jolla on yli sadan vuoden kokemus talotekniikasta. Tarjoamme ratkaisuja ja palveluita kiinteistön koko elinkaarelle aina uudiskohteiden talotekniikkaurakoinnista, ylläpitoon ja huoltoon, modernisointiin ja korjausrakentamiseen.
Freesi

Asiakkaamme optimoivat kiinteistöjensä sisäilman laatua, käyttäjätyytyväisyyttä ja sijoitustuottoja Freesi sisäilmajohtamisen palvelulla.

GreenUp Group Oy

Uuden aikakauden edistyksellinen ja älykäs palvelukokonaisuus. Olemme yhdistäneet vahvan energia- ja olosuhdeosaamisen, mittauteknologiat, tekoälyratkaisut, analysointijärjestelmät sekä automaatioratkaisut kustannustehokkaaksi kokonaisuudeksi.
Talotohtori 2.0 / Enermix Oy

Talotohtori 2.0 on laitevalmistajasta riippumaton järjestelmäratkaisu ja digitaalinen alusta, johon voit helposti liittää rakennusautomaatiojärjestelmät ja IoT-sensorit sekä tuottaa laajasti palveluita yhdellä käyttäjäkokemuksella.
Motiva Oy

Astetta alemmas -kampanjaa koordinoiva Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka tarjoaa julkishallinnolle, yrityksille, kunnille ja kuluttajille tietoa ja ratkaisuja kestäviin valintoihin.
720 Degrees

720° is a cloud based analytics solution for indoor environmental quality monitoring. We believe that health and satisfaction at work is everyone’s prerogative. Our passion is to improve people’s lives and allow organisations and building owners to offer the best working environments achievable.

Fidera Oy

Vuonna 2013 perustettu Fidera Oy on suomalainen teknologiayhtiö, joka on kehittänyt reaaliaikaisen IoT-teknologiaan perustuvan analytiikkapalvelun, joka on käytössä useilla eri toimialoilla.

Kiinnostaako energiatehokkaat IoT-ratkaisumme? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

Mona Miettinen
Myyntipäällikkö, IoT

"Tarvitaan nopeita ratkaisuja ja konkreettisia keinoja, miten toimia" - Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoo energiansäästämisen kulmakivet

Astetta alemmas -kampanjaa koordinoiva Motiva on Digitan yhteistyökumppani ja valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka tarjoaa julkishallinnolle, yrityksille, kunnille ja kuluttajille tietoa ja ratkaisuja kestäviin valintoihin. Lue Motivan asiantuntijan Päivi Suur-Uskin haastattelu ja energiansäästövinkit artikkelista.