Antenni-TV:n katsojat yhdenvertaisesti teräväpiirtolähetysten piiriin – kuluttajien on hyvä varmistaa vastaanottimensa yhteensopivuus

Antenniverkossa lähetettävät televisiokanavat siirtyvät lähitulevaisuudessa teräväpiirto- eli HD-lähetyksiin. Ylen hallintoneuvosto on 24.10.2023 tehnyt päätöksen, että Yle lopettaa keväällä 2025 kanaviensa lähettämisen maanpäällisessä antenniverkossa ns. peruslaadulla, eli DVB-T1-teknologialla (SD). Tämä tarkoittaa sitä, että perusmuotoisten (SD) tv-kanavien lähettäminen loppuu. Tämän jälkeen kanavien seuraaminen edellyttää HD-vastaanotinta (DVB-T2). Ylen kanavien SD-jakelu kaapeli-tv-verkoissa päättyy samanaikaisesti. Myös muut Suomen tv-toimijat ovat hyväksyneet aikataulun ja ovat valmiita tekemään omat päätöksensä tv-kanavien jakelusta.

HD-siirtymän myötä kaikki antenni-tv-verkossa jaeltavat kanavat tulevat siirtymään teräväpiirtolähetyksiin.

Koko televisiotoimialan yhteinen hanke toteutetaan, jotta antennitalouksissa olisi mahdollista saada teräväpiirtokuvaa kaikilta televisiokanavilta. Tällä hetkellä antenni-tv-verkossa on tarjolla viisi vapaasti katsottavaa HD-kanavaa: Yle TV1 HD, Yle TV2 HD sekä Yle Teema & Fem HD sekä MTV3 HD ja Nelonen HD. Lisäksi on tarjolla HD-tasoisia maksu-tv-kanavia.

Teräväpiirtovalmiuden varmistaminen

Teräväpiirtolähetykset mahdollistavat kirkkaamman ja eloisamman värimaailman sekä tarkemman kuvan. HD-tarkkuuden ohella lähetyksiin saada myös monikanavaääni (Dolby 5.1), mikä mahdollistaa entistä realistisemman ja elävämmän kokemuksen niin urheiluun kuin elokuviinkin.  

Antenni-tv-verkon kautta tv-ohjelmia vastaanottavien kuluttajien on hyvä tarkistaa vastaanottimiensa yhteensopivuus hyvissä ajoin. Antenni-tv-verkossa voi testata television valmiuden siten, että tekee televisioon kanavahaun. Mikäli kanavapaikalla 21 näkyy Yle TV1 HD, televisiossa on HD-valmius eikä näin ole tarvetta hankkia uutta vastaanotinta.

Sen sijaan, jos HD-kanavat eivät näy, tulee hankkia uusi HD-kykyinen televisio ennen kuin lopullinen siirtymä tapahtuu – vielä on hyvin aikaa toimia.

Antennijärjestelmään ei ole tarvetta tehdä muutoksia, mikäli se toimii moitteettomasti.

Digita Info palvelee kuluttajia

Digita Info palvelee kuluttajia Digitan palveluihin liittyvissä kysymyksissä. Voit siis kääntyä asiantuntijoiden puoleen radio-, antennitelevisio-, tai HybridiTV-asioissa.

Digita Infon neuvontapuhelin

Digita Info palvelee arkisin klo 8.00-20.00. Sähköpostiosoite info(a)digita.fi ja puhelimitse numerossa 020 411 7676.

Digita Infosta ei ole mahdollista yhdistää puheluita muihin Digitan numeroihin. Digitan puhelinvaihde palvelee numerossa 020 411 711.