Antenni-TV:n katsojat yhdenvertaisesti teräväpiirtolähetysten piiriin – kuluttajien on hyvä varmistaa vastaanottimensa yhteensopivuus

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, mikä tarkoittaa sitä, että tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Perusmuotoiset eli SD-lähetykset päättyvät ensin Ylellä keväällä 2025 ja kesän aikana myös muilta Suomen tv-kanavilta. Muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-tv-vastaanottoa. Digita investoi merkittävästi antenni-tv-verkon HD-siirtymään päivittämällä antenni-tv-verkon lähettimet HD-yhteensopiviksi koko maassa.  

Tällä hetkellä Digitan antenni-tv-verkossa on tarjolla viisi vapaasti katsottavaa HD-kanavaa: Yle TV1 HD, Yle TV2 HD sekä Yle Teema & Fem HD sekä MTV3 HD ja Nelonen HD. Lisäksi on tarjolla HD-tasoisia maksu-tv-kanavia. 

Nyt on hyvä hetki varmistua seuraavista asioista antenni-tv-talouksissa:

  • Siirtymässä tulee varmistaa, että oma vastaanotin on ajan tasalla eli sillä voi vastaanottaa HD-lähetyksiä. Mikäli antennitaloudessa katsotaan jo nyt Ylen, MTV3:n ja Nelosen HD-lähetyksiä, on vastaanotin HD-kelpoinen. Jos asut kerrostalossa etkä ole varma onko televisiosi antenniverkossa, ota yhteys isännöitsijään.
     
  • Mikäli asut omakotitalossa ja omistat nykyaikaisen toimivan UHF-antennin, eikä tv-vastaanotossa ole ollut ongelmia, ei ole todennäköisesti tarvetta vaihtaa antennia. Tärkeää on muistaa kuitenkin, että antennijärjestelmät, kuten muutkin kodin järjestelmät, edellyttävät ylläpitoa. Ennen tv-ostoksille lähtöä kannattaa varmistua kiinteistön antennijärjestelmän toimivuudesta.
     
  • Jos HD-kanavat eivät näy ja antennijärjestelmäsi on ajan tasalla, sinun tulisi todennäköisesti hankkia uusi HD-kykyinen televisio. Varmistathan tällöin, että vastaanottimessa on DVB-T2-viritin. Useimmista Suomessa myytävistä uusista televisioista tämä löytyy, mutta voit tarkistaa tarkemmat mallikohtaiset tiedot sivulta testatutlaitteet.fi. Sivustolta ei löydy kaikkia Suomessa toimivia laitteita.
     
  • Myös vapaa-ajan asunnoilla ja kesämökeillä on hyvä tarkastaa television ajantasaisuus.

Digita Info palvelee kuluttajia

Digita Info palvelee kuluttajia Digitan palveluihin ja HD-siirtymään liittyvissä kysymyksissä.

Digita Infon kuluttajaneuvonta

Digita Info palvelee arkisin klo 8.00-20.00. Sähköpostiosoitteessa info@digita.fi ja puhelimitse numerossa 020 411 7676.