Övergången till HD

I Finland pågår en övergång till HD, vilket innebär att tv-sändningarna efter en stegvis övergångsperiod endast kommer att sändas med högupplösningskvalitet. Standardsändningar, dvs. SD-sändningarna, upphör först hos Yle våren 2025 och under sommaren också i andra tv-kanaler i Finland. Ändringen gäller både antennmottagning och kabel-tv-mottagning. Digita investerar avsevärt i övergången till HD i antenn-TV-nätet genom att uppgradera sändarna i antenn-TV-nätet så att de är HD-kompatibla i hela landet.

För närvarande har Digitas antenn-tv-nät fem HD-kanaler som är fritt tillgängliga: Yle TV1 HD, Yle TV2 HD och Yle Teema & Fem HD samt MTV3 HD och Nelonen HD. Betal-TV-kanaler med HD-kvalitet finns också tillgängliga.

Nu är det ett bra tillfälle att försäkra sig om följande saker i hushåll med antenn-tv

  • Vid övergången ska man säkerställa att den egna mottagaren är uppdaterad, dvs. att den kan ta emot HD-sändningar. Om man i ett antennhushåll redan nu kan se Yles, MTV3:s och Nelonens HD-sändningar är mottagaren HD-kompatibel. Om du bor i ett våningshus och är osäker på om din tv är ansluten till antennätet, kontakta disponenten.
  • Om du bor i ett egnahemshus och äger en modern fungerande UHF-antenn och det inte har funnits några problem med tv-mottagningen, finns det sannolikt inget behov av att byta antenn. Det är dock viktigt att komma ihåg att antennsystem, liksom andra system i hemmet, kräver underhåll. Innan du köper en ny tv bör du se till att fastighetens antennsystem fungerar.
  • Om du inte ser HD-kanaler och ditt antennsystem är uppdaterat borde du troligen skaffa en ny HD-kompatibel tv. Kontrollera i så fall att mottagaren har en DVB-T2-tuner. De flesta nya tv-apparater som säljs i Finland har en sådan, men du kan se närmare uppgifter om varje modell på webbplatsen testatutlaitteet.fi. På webbplatsen finns inte alla tv-apparater som fungerar i Finland.
  • Det är också bra att kontrollera att tv:n är uppdaterad i fritidshus och sommarstugor.

Konsumenttjänsten Digita Info

Digita Info har öppet på vardagar från 8:00 till 20:00. Via e-post på info@digita.fi och per telefon på 020 411 7676.

Digita Info betjänar konsumenter i frågor som gäller Digitas tjänster. Du kan alltså anlita experter i radio-, antenn-tv- eller hybrid-tv-frågor.
Digita Infos tekniska experter ger dig råd bland annat i följande frågor:

  • Digitas sändningsnät
  • antennsystem
  • områden för se- och hörbarhet
  • mottagningsproblem som gäller sändningsnäte
  • radiovädret
  • kompatibilitet mellan olika terminaler och tjänsterna i Digitas nät

Vid problem med digitalboxen ber vi er kontakta i första hand säljaren av apparaten.