Digita on yhteistyökumppani Motivan koordinoimassa Astetta alemmas -kampanjassa. Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka tarjoaa julkishallinnolle, yrityksille, kunnille ja kuluttajille tietoa ja ratkaisuja kestäviin valintoihin. Motivan energiatehokkuuden ja kestävän kehityksen asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoo, että tulevalla talvella on kaksi puolta säästämisen kannalta. 

Digita Oy on mukana Astetta alemmas -kampanjassa

Tulevana talvena tarvitaan ekstraenergiansäästötoimia, jotta energiaa riittää jokaiselle koko talven yli

”Tulevana talvena tarvitaan ekstraenergiansäästötoimia, jotta energiaa riittää jokaiselle koko talven yli. Lisäksi sähkönkäytön huippukulutushetkien käytössä tarvitaan ekstraenergiansäästötoimia, jotta sähkökatkoilta vältytään. Hetkellisen energiakriisin lisäksi energiansäästötoimien merkittävyyteen vaikuttaa maailmantilanne yleisesti; vihreä siirtymä ja ilmastonmuutos tekevät toimista entistä merkittävämpiä joka ikiselle pohtia. Tarvitaan nopeita ratkaisuja ja konkreettisia keinoja, miten toimia”, toteaa Suur-Uski. 

Mennyt syksy on lisännyt niin yksityisten kuin myös yritysten yhteydenottoja Motivalle ja Motivan verkkosivukävijämäärä on kasvanut peräti yhdeksänkymmentä prosenttia viime vuoteen verrattuna. Monia mietityttää energiansäästökeinot viheliäiden sähkölaskujen välttämiseksi sekä kiinteistöjen energiankulutuksen optimoimiseksi. Suur-Uski kertoo, että jokaisen kotitalouden tulee miettiä ensisijaisesti omaa elämäntapaansa ja sitä, mitä kukakin priorisoi säästämisessä.  

Yleisiä energiansäästön kulmakiviä ovat ehdottomasti lämmityksen, ilmanvaihdon ja vedenkulutuksen optimointi. Automaatioratkaisuina voidaan pitää esimerkiksi valaistuksen automatisointia, eli tietty alue valaistaan vain, kun sitä tarvitaan, tai kiinteistöjen lämmön säätämistä vuorokauden eri aikojen mukaan. Ilmanvaihto on myös sellainen, mitä tulee Suur-Uskin mukaan säätää käyttötarpeen mukaan.

“Kuten Astetta Alemmas -kampanjassamme neuvotaan, hyviä nyrkkisääntöjä energiansäästölle ovat lyhyemmät suihkut, huoneen lämpötilan sopiva madaltaminen sekä laitteiden tarpeenmukainen käyttö”, toteaa Suur-Uski.  

Astetta alemmas -kampanjasta voit lukea lisää täältä.