Miten IoT auttaa sisäilman laadun seurannassa

Digitan koko maan kattavassa LoRaWAN-verkossa hyödynnetään LoRa (Long Range)-teknologiaa, joka on ensimmäinen varta vasten esineiden internetiä varten kehitetty teknologia maailmassa ja levinnyt jo globaaliksi tietoliikennestandardiksi. LoRaWAN:iin pohjautuvat IoT-ratkaisut ovat edullisia, pitkäikäisiä ja käytännössä huoltovapaita: anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen ja niiden paristo kestää jopa 10 vuotta.

Meille IoT-anturiteknologia ei ole vain kaunis tulevaisuuden visio vaan arkipäivän todellisuutta.

Lataa esite

LoRaWAN tarjoaa monia mahdollisuuksia sisätilojen olosuhdeseurantaan

Sisäilman laadun seuraaminen niin julkisissa tiloissa kuin kodeissa on ajankohtainen asia. Varsinkin monien koulujen ja päiväkotien sisäilma ja sen vaikutus terveyteen on poikinut paljon keskustelua ja korjaustoimenpiteitä. Allergia- ja astmaoireista johtuvat sairauspoissaolot ovat ylipäätään suuri rasite kansantaloudelle – niiden vähenemisen on laskettu johtavan potentiaalisesti jopa miljardien eurojen säästöihin. Sisäympäristön osuuden kaikesta allergia- ja astmasairauksiin altistumisesta on arvioitu olevan noin 75 %, eli sen merkitys on täysin ratkaiseva.

Myös asumisviihtyvyyden ja -ekonomian kannalta sisäilman hyvä laatu on tärkeää. Digitan tavoitteena onkin luoda rakennuttajille ja vuokra-asuntoyhtiöille edellytyksiä kehittää uusia palveluita entistä paremman asumismukavuuden ja energiatehokkuuden saavuttamiseksi.

Modernin LoRaWAN-verkon avulla niin asuin- kuin työskentelytiloista on mahdollista kerätä korkeatasoista ja monipuolista olosuhdedataa, jonka pohjalta voidaan ryhtyä toimenpiteisiin hyvän sisäilman laadun varmistamiseksi.

Sovelluskohteita ovat esimerkiksi:

  • Lämpötilan ja kosteuden mittaaminen
  • Sisäilman hiilidioksidipitoisuus
  • Kaasumaiset epäpuhtaudet (VOC)
  • Ilmanpaine-ero rakennuksen sisä- ja ulkopuolella
  • Ulkoilman olosuhteiden vaikutus sisäilmaan

Kumppanimme kertovat

GreenUp asiakaskokemuksia
-Asunto Oy Hietalahden Puistikko

Siilinjärven kunta seuraa sisäilman laatua Freesi-sisäilmapalvelun avulla

Digitan OmaVesi uudistaa kiinteistöjen vedenmittauksen

Kiinteistöjen energiatehokkuuslainsäädännön uudistuessa uusissa ja linjasaneerattavissa kiinteistöissä edellytetään jatkossa huoneistokohtaista veden kulutusmittausta ja toteutuneeseen kulutukseen perustuvaa laskutusta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että huoneistoissa tulee olla huoneistokohtaiset etäluettavat vesimittarit. Digitan keväällä 2020 lanseeraama OmaVesi-palvelu tarjoaa kokonaisratkaisun kiinteistöjen huoneistokohtaisen vedenkulutuksen seurantaan.

Digitan OmaVesi-palvelun avulla kiinteistönomistajat, isännöitsijät ja huoltoyhtiöt saavat laajan ja ajantasaisen näkymän kiinteistöjen vedenkulutukseen ja kukin asukas voi seurata omaa kulutustaan.

 Veden etäluennan edut ovat merkittävät:

  • Asuntokohtainen seuranta tuo säästöjä veden- ja energiankulutukseen.
  • Älykkäiden mittareiden ansiosta mahdolliset piilovuodot voidaan havaita nopeammin.
  • Automatisoidun tiedonkeruun myötä tarkat päivittäiset kulutustiedot saadaan suoraan sekä laskuttajalle että asukkaalle ja arviolaskutuksesta voidaan luopua.

Lue lisää

Asiantuntijat apunasi

Pyry Puntari
Myyntipäällikkö, IoT
Juho Poikolainen
Myyntipäällikkö, IoT