LoRaWAN on spesifinen tiedonsiirtoverkko, joka on tarkoitettu langattomaan ja nopeaan, mutta vähätehoiseen tiedonsiirtoon. LoRaWAN-verkko sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Sen tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto.

LoRaWAN-verkko rakennetaan joko alueellisesti kohdennettuna tietyn alueen tai rakennuksen peitoksi tai koko maanlaajuisesti. Digita tarjoaa julkisen maanlaajuisen verkon asiakkaidensa käyttöön, mutta myös asiakkaiden tarpeisiin toteutetut yksityiset verkot ovat mahdollisia. Lue LoRaWAN-teknologiasta lisää sivulta LoRaWAN-teknologia.

Tom Moliis rakennustöissä.

IoT-verkon asiantuntija Tom Moliis kertoo Digitan maankattavan verkon rakennusprosessista sekä ammentaa työtään verkkorakennuksen asiantuntijana.

“Vastaan Digitalla IoT-verkon suhteen tukiasemapuolesta. Tähän kuuluu verkonrakentamista, verkon ylläpitoa, viallisten tukiasemien analysointia sekä niiden korjauttamista”, kertoo Tom työnkuvastaan.

Tom tuli Digitalle reilu 4 vuotta sitten Huawei’lta, missä hän vastasi Huawein osalta Suomen Yhteisverkon ylläpidosta ja laajennuksista. Tom kertoo, että hän oli jo silloin Digitan kanssa erittäin läheisessä yhteistyössä. Nykyisen vakanssin auettua hän haki työtä välittömästi, sillä työnkuva vastasi täysin hänen toiveitaan.

Minne Digitan maankattavaa verkkoa suunnitellaan?

Tällä hetkellä Digitan IoT-verkko tavoittaa 99 % suomalaisista lähes tuhannen tukiaseman määrällä.  Uudet laajennukset ovat pääsääntöisesti asiakaslähtöisistä tarpeista. Tunnistamme itse siis alueita, missä asiakkaamme tarvitsevat vahvistusta kuuluvuuteen tai mistä olemme saaneet asiakaspalautetta. Lisäksi uusien asiakkuuksien myötä verkko laajenee ja vahvistuu.

Miten verkkoa rakennetaan?

Kun tarvealueen pohjalta löydetään mahdollinen tukiasemapaikka, käydään aina ensin paikan päällä ja tehdään asennussuunnittelu. Mahdollinen tukiasemapaikka voi olla tietoliikenne masto, kiinteistön katto tai esimerkiksi vesitorni. Asennussuunnittelun pohjalta Digita neuvottelee omistajan kanssa tukiaseman sijoittamisesta sopimuksen, jonka jälkeen Digitan alueorganisaatio voi käydä asentamassa tukiaseman. Käyttöönoton jälkeen vahvistettu verkko on asiakkaidemme käytössä ja myös peittokarttaennusteet ovat piakkoin saatavilla Verkkojen saatavuus -osiossa Digita.fi sivulla. Konkreettista verkon rakennusprosessia hoidan minä tiimini kanssa.

Mikä on parasta työssänne verkonrakennuksen ja sen suunnittelun parissa?

Parasta on mahdollisuus auttaa asiakkaitamme toteuttamaan omaa liiketoimintaansa rakennuttamalla riittävän kattava verkko. On hienoa nähdä työprosessi asiakkaan tarpeesta itse valmiiseen verkkoon.

Pidän työssäni siitä, että minulla on hyvin laaja työnkuva. Saatan olla toimistolla suunnittelemassa uutta verkkoa, keskustella suunnittelutiimin kanssa haasteellisten asennusten ratkaisuista, kentällä mittaamassa kuuluvuuksia tai laitetoimittajan kanssa hankalista tukiasemavioista tai uusista tukiasemamalleista.

IoT:n kuuluvuuskartta