Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, mikä tarkoittaa sitä, että tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Perusmuotoiset, eli SD-lähetykset, päättyvät ensin Ylellä keväällä 2025 ja kesän aikana myös muilta Suomen tv-kanavilta. Muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-tv-vastaanottoa. Digita investoi merkittävästi antenni-tv-verkon HD-siirtymään päivittämällä antenni-tv-verkon lähettimet DVB-T2 yhteensopiviksi koko maassa.

Tom Jungell

HD-siirtymä lisää teräväpiirtokanavien määrää antenni-tv-verkossa. Äly-tv-laitteiden määrän kasvaessa lisääntyy myös nettiin kytkettyjen laitteiden lukumäärä. Nettiin kytketyt laitteen mahdollistavat kotimaisen television mainosmarkkinan kehittämisen ja rikastavat katsojien tv-käyttökokemusta hybridi-tv-lisäpalveluilla. Tv-katsojan tulee siirtymässä varmistaa, että oma vastaanotin on ajan tasalla, eli sillä voi vastaanottaa HD-lähetyksiä.

Tv-katsojille tarjoamien hyötyjen lisäksi HD-siirtymä vahvistaa kotimaista lineaarista televisiota ja suomalaisten mediayhtiöiden asemaa kansainvälisessä kilpailussa. Ihmisten tarve saada ajankohtaista ja reaaliaikaista tietoa luotettavilta medioilta on selvästi korostunut nykyisessä maailmantilanteessa. TV on luotettava tiedonvälittäjä ja sen yhteiskunnallinen rooli ja toiminta tulee taata myös tulevaisuudessa. Suomalaiset katsovat lineaarista televisiota kaksi ja puoli tuntia päivässä.

Antenni-tv on tutkimusten mukaan nyt ja pitkälle tulevaisuuteen energiatehokkain tapa jaella aikaan sidottuja TV-sisältöjä. Tiedonsiirron energiatehokkuuden kannalta kannattavinta onkin jaella sisällöt broadcast-verkon kautta.

HD-siirtymä on tärkeä askel Suomen televisiotoiminnan kehittämisessä ja varmistaa, että kansalaiset pääsevät hyödyntämään nykyaikaisia media- ja tietoyhteiskuntapalveluita. Ydintehtävämme Digitassa on varmistaa jokaisen suomalaisen tiedonsaanti vuoden jokaisena päivänä ja ympäri vuorokauden kaikkialla Suomessa myös poikkeusoloissa.

Tom Jungell

Digitan Broadcasting-liiketoiminnan johtaja