Henri Viljasjärven taustalla näkyy Digitan privaattiverkkoauto, joka sisältää siirrettävän täysimittaisen 5G-privaattiverkon. Siirrettävä privaattiverkko tarjoaa asiakkaillemme helpon ja nopean tavan testata privaattiverkkoa ketterästi heidän omissa ympäristöissään.

Digitaalisen infrastruktuurin asiantuntija Digita tarjoaa asiakkailleen konsultoivia ja räätälöityjä privaattiverkkopalveluja. Privaattiverkon avulla voidaan ratkaisevasti esimerkiksi tehostaa tuotantoa, lisätä turvallisuutta ja parantaa päätöksentekoa.

Digitan Liiketoiminnan kehitysjohtaja Henri Viljasjärven mukaan 5G-privaattiverkot ovat vielä toistaiseksi asiakkaille melko tuntematon vaihtoehto.

“Digitalisaatio on edennyt toimialoilla eri tahtiin. Nyt digitalisaatiosta hakevat hyötyjä myös fyysisiä tuotteita valmistavat yritykset esimerkiksi teollisuudessa. Privaattiverkko toimii näille toimialoille alustana, jonka avulla digitalisaatiota päästään edistämään tehokkaasti”, hän kertoo.

Käytännössä privaattiverkko on julkisista matkapuhelinverkoista tutuilla mobiiliteknologioilla, kuten 5G, toteutettu paikallinen verkkoratkaisu, jolla mahdollistetaan langaton tiedonsiirto.

“Privaattiverkko tuotetaan kuukausimaksullisena palveluna, jossa me sekä rakennamme verkon että operoimme sitä. Asiakkaan tiloihin tuodaan tukiasemat ja verkon keskitetyt ydintoiminnot sisältävä core-laitteisto, joka integroituu asiakkaan omaan sisäverkkoon”, Viljasjärvi mainitsee.

Digitan teknologiakumppanina toteutuksissa toimii Nokia, jonka privaattiverkkoratkaisut ovat maailman johtavia.

Luotettava langaton tiedonsiirto haastaviin teollisuusympäristöihin

Privaattiverkon avulla voidaan taklata monia wifi- ja julkisten verkkojen haasteita. Privaattiverkon peittoalue räätälöidään aina asiakaskohtaisesti ja suorituskyky optimoidaan käyttötarkoitukseen. Kun verkko on ainoastaan yrityksen omassa käytössä, suorituskyvyn ennustettavuus lisääntyy ja häiriötekijät vähenevät.

Tärkeä tekijä monelle digitalisaation tuomalle muutokselle on myös privaattiverkon mahdollisuus hallita liikkuvia päätelaitteita ja esimerkiksi muokata tuotantolinjoja tarpeen mukaan. Aikakriittisissä sovelluskohteissa myös viiveen minimointi on avaintekijä.

Kokonaisuutena verkko tekee digitalisaatiokehityksestä ja siihen tehtävistä investoinneista entistä kannattavampia.

“Ajatuksena on, että verkko voi tukea parhaalla tavalla kriittistä ydinliiketoimintaa. Tärkeimmät hyödyt näkyvät euroina, kun esimerkiksi tuotantoajat nopeutuvat, päätöksenteko tehostuu ja vaikkapa varastomäärät voidaan optimoida helpommin”, Viljasjärvi kuvailee.

Lisäksi yrityksiä puhuttava tietoturva voidaan varmistaa entistä paremmin, kun verkko toimii omien SIM-korttien kautta, ja on eristettävissä muusta internetistä sekä fyysisesti muusta verkkoinfrastruktuurista.

Räätälöity ratkaisu yrityksen toimintaympäristöön ja käyttötapauksiin

Viljasjärven mukaan Digitan vahvuudet privaattiverkkojen tarjoajana perustuvat pitkään kokemukseen sekä konsultoivaan toimintatapaan.

“Nämä ovat asiakaskohtaisesti räätälöitäviä kokonaisuuksia. Uskommekin, että meillä täytyy olla hyvä työkalupakki valmiina, mutta itse suunnittelu ja toteutus täytyy tehdä asiakkaan ehdoilla.”

Digitan tämänhetkisissä asiakkuuksissa näkyy, että yritykseen luotetaan hyvin kriittisissäkin käyttötapauksissa. Digita toimittaa yhdessä Telian ja Nokian kanssa 5G-privaattiverkon esimerkiksi Posiva Oy:n Eurajoelle valmistuvan ydinpolttoaineen loppusijoitusprosessin tarpeisiin sekä Kittilän kultakaivokselle.

Viljasjärvi näkee, että privaattiverkkojen markkina on vasta alkuvaiheessa ja tulee kasvamaan tulevina vuosina.

“Privaattiverkkoa otetaan harvoin käyttöön yksittäisen tarpeen takia, kynnys ylittyy, kun käyttötapauksia on useita. Nyt kun koneet ja laitteet muuttuvat yhä enemmän etäohjattaviksi tai autonomisiksi on ajureita muutokseen jatkossa yhä enemmän.”

Hän näkee myös, että nopea toiminta on nyt paikallaan.

“Privaattiverkkojen osalta kaikki on valmista. Se joka on askeleen edellä niiden käytössä, hyötyy eniten”, hän kiteyttää.

Artikkeli on alun perin julkaistu sivulla: https://www.gsdnordic.com/julkaisu/digitan-5g-privaattiverkko-luotettava-alusta-teollisuus-4-0-lle 17.1.2023

Tiedotteet

Telia rakentaa Kittilän kultakaivokselle oman 5G-verkon

Lue lisää

Telia, Digita ja Nokia aloittavat yhteistyön privaattiverkkojen tarjoamiseksi yrityksille ja julkishallinnolle – uusi teknologia turvaa kriittisen liiketoiminnan

Lue lisää

Kalmar vauhdittaa tuotekehitystään Telian 5G-privaattiverkon avulla

Lue lisää

Digita ja Optiscan yhteistyöhön logistiikka-alan digitalisoinnissa

Lue lisää

Lataa esite