Televisioyhtiöt MTV Oy, SWelcom Oy ja Yleisradio Oy ovat sopineet Digita Oy:n kanssa digitaalisten televisiolähetysverkkojen täydentämisestä A- ja B-kanavanippujen osalta. Sopimuksen mukaan Digita rakentaa 48 täytelähetintä parantamaan digi-tv-näkyvyyttä eri puolilla Suomea. Tavoitteena on saada täytelähettimet rakennettua tämän vuoden loppuun mennessä. Täytelähetinpaikkojen tarkempi sijainti täsmentyy kesän ja alkusyksyn aikana tehtävien mittausten perusteella.

Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE Extra, YLE Teema ja YLE FST5. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, MTV3 MAX (maksullinen), Subtv, Subtv Juniori/Subtv Leffa (maksullisia), Nelonen ja JIM.

 

Toukokuun 2007 alussa digitaalinen televisiolähetysverkko täydentyi 36 täytelähettimellä.

Tämän täydennysvaiheen jälkeen Digita on kartoittanut näkyvyysalueiden sisäpuolella olevia yleensä maastosta johtuvia katve- ja aukkopaikkoja, joilla lähetysten vastaanotto ei ole mahdollista normaaleilla vastaanottoantennijärjestelmillä. Katvealueita on ympäri Suomea, ja alueet ovat yleensä hyvin pieniä.

 

Digita tekee alueellisia kenttämittauksia loppuvuoden aikana kartoittaakseen mahdollisia katvealueita. Pientaloasukkaat antennitalouksissa voivat tehdä katvealueilmoituksen Internetissä osoitteessa www.digitv.fi. Katvealueilmoitusten perusteella Digita tekee tarkempia kenttämittauksia ja tarjoaa ratkaisuehdotuksen digi-tv-näkyvyyden parantamiseksi pientaloille ja taloyhteisöille.

 

Myös valtakunnallinen palvelukeskus DigiTV Info palvelee näkyvyysongelmatilanteissa ja vastaa digitaalisten tv-lähetysten antennivastaanottoa koskeviin kysymyksiin joka päivä klo 9-21 puhelimitse numerosta 0306 344 488. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen info@digitv.fi.

Täytelähettimet tukevat pääasemaa

Digitaalinen lähetysverkko koostuu tv-asemista, joita on koko maassa 36. Näiden tv-asemien lisäksi tarvitaan täytelähetinasemia täydentämään digitaalisia tv-lähetyksiä. Täytelähetinasemia on yhteensä 101.

 

Nyt sovitut 48 täytelähetintä rakennetaan pääosin alueille, joilla ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. Näillä alueilla antennitalouksien on digitaalisten lähetysten vastaanottamista varten suunnattava antenninsa uudelleen kohti uutta digitaalista täytelähetinasemaa. Täytelähetinten sijainnista ja rakentamisaikataulusta tiedotetaan tarkemmin alkusyksystä.

Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa

Mikäli digi-tv-lähetysten vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta, kannattaa vastaanottoantenni suunnata täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset.

 

Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21 – 69. Usein pienikin antennin suunnan muutos, antennin nosto tai siirtäminen tuo paremman kuvan, mikäli antenni on hyväkuntoinen ja se on asennettu oikein. Ongelmallisissa tapauksissa on aina suositeltavaa ottaa yhteys antenniliikkeeseen.

 

Antennin suuntauksessa auttaa Digitan Internet-karttapalvelu, joka löytyy osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu. Digitv.fi -sivustolta löytyy myös tietoa antennijärjestelmistä sekä Pientalon antenniopas, jota voi tilata sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi.

 

Digita/ Viestintä