I Finland pågår en övergång till HD, vilket innebär att tv-sändningarna efter en stegvis övergångsperiod endast kommer att sändas med högupplösningskvalitet. Standardsändningar, dvs. SD-sändningarna, upphör först hos Yle våren 2025 och under sommaren också i andra tv-kanaler i Finland. Ändringen gäller både antennmottagning och kabel-tv-mottagning. Digita investerar avsevärt i övergången till HD i antenn-TV-nätet genom att uppgradera sändarna i antenn-TV-nätet så att de är HD-kompatibla i hela landet.

“Övergången till HD kommer att öka antalet högupplösta kanaler i antenn-tv-nätet. I takt med att antalet smarta TV-enheter växer, ökar också antalet enheter som är anslutna till internet. Internetanslutna enheter berikar tittarnas tv-upplevelse med ytterligare hybrid-tv-tjänster”, säger Tom Jungell, direktörför Digitas Broadcast-verksamhet.

“Övergången till HD är ett viktigt steg i utvecklingen av finländsk televisionsverksamhet och säkerställer att medborgarna har tillgång till medie- och informationssamhällets moderna tjänster. Vår viktigaste uppgift på Digita är att se till att alla finländare har tillgång till information alla dagar under året och dygnet runt i hela Finland, också under undantagsförhållanden”, fortsätter Jungell.

I antenn-tv-hushåll är det bra att försäkra sig om följande:

  • Vid övergången ska man säkerställa att den egna mottagaren är uppdaterad, dvs. att den kan ta emot HD-sändningar. Om man i ett antennhushåll redan nu kan se Yles HD-sändningar, är mottagaren HD-kompatibel. Om du bor i ett våningshus och är osäker på om din tv är ansluten till antennätet, kontakta disponenten.
  • Om du inte ser HD-kanaler och ditt antennsystem är uppdaterat borde du troligen skaffa en ny HD-kompatibel tv. Kontrollera i så fall att mottagaren har en DVB-T2-tuner. De flesta nya tv-apparater som säljs i Finland har en sådan, men du kan se närmare uppgifter om varje modell på webbplatsen testatutlaitteet.fi.
  • Om du bor i ett egnahemshus och äger en modern fungerande UHF-antenn och det inte har funnits några problem med tv-mottagningen, finns det sannolikt inget behov av att byta antenn. Det är dock viktigt att komma ihåg att antennsystem, liksom andra system i hemmet, kräver underhåll.
  • Det är också bra att kontrollera att tv:n är uppdaterad i fritidshus och sommarstugor.

Övergången till HD genomförs i samarbete med tv-branschen och Traficom.

Mer information här.

Mediekontakter:

Digita Oy
SVP, Broadcast
Tom Jungell
tom.jungell(a)digita.fi, tfn 050 549 8180