Analoginen televisioverkko suljetaan 31.8.2007. Silloin myös useat analogiset alilähettimet lopettavat tv-lähetysten välittämisen, koska kaikkia alilähettimiä ei digitalisoida.

Suljettavat tv-alilähetinasemat on lueteltu alueittain päälähetysasemien mukaan:

 

ESPOON TV-ASEMA
Espoo, Latokaski

 

LAHDEN TV-ASEMA
Orimattila, Lahden Radiomäki, Tiirismaa, Vääksy, Järvelä, Hämeenkoski, Lahden Kunnas, Lahden Renkomäki, Heinolan Isomäki

 

ANJALANKOSKEN TV-ASEMA
Kuusankoski, Voikkaa, Kouvola, Miehikkälä

 

MIKKELIN TV-ASEMA
Mikkelin Hanhikangas, Anttola, Juva, Hirvensalmi

 

TAMPEREEN TV-ASEMA
Orivesi, Ylöjärvi, Kangasala, Kurun Vesitorni, Pälkäne

 

TAMMELAN TV-ASEMA
Forssa

 

JYVÄSKYLÄN TV-ASEMA
Jyväskylän Harju, Suolahti, Korpilahden kirkonkylä, Muurame, Petäjävesi, Säynätsalo, Konnevesi, Rutalahti, Vesanka, Toivakka, Juokslahti, Koskenpää, Lievestuore, Palokka, Haukanmaa, Vaajakoski

 

PIHTIPUTAAN TV-ASEMA
Kivijärvi, Viitasaari, Pihtiputaan Ritovuori

 

KUOPION TV-ASEMA
Kuopion Puijo, Jäppilä, Varkaus

 

LAPUAN TV-ASEMA
Seinäjoki

 

KERIMÄEN TV-ASEMA
Savonlinna, Savonlinnan Pääskylä, Rantasalmi

 

IISALMEN TV-ASEMA
Sonkajärvi

 

JOUTSENON TV-ASEMA
Imatran Virasoja, Joutsenon Vesitorni, Rautjärvenasemanseutu, Ruokolahti, Mustola

 

KOLIN TV-ASEMA
Ilomantsi, Kontiolahti, Lieksan Riihivaara, Lehmo, Märäjälahti, Enon kirkonkylä, Ylämylly

 

KIIHTELYSVAARAN TV-ASEMA
Värtsilä

 

VUOKATIN TV-ASEMA
Kuhmo, Hyrynsalmi

 

TAIVALKOSKEN TV-ASEMA
Taivalkosken kirkonkylä

 

POHJOIS-SUOMI
Aavasaksa, Angelin Siuttavaara, Angelin rajavartiosto, Anteri, Kamiljoki, Kemijärvi, Koppelo, Kuusamo, Lammaskoski, Nuorpinniemi, Nuorgam, Nuorgamin raja, Nuvvus, Näkkäläjärvi, Näätämö, Outakoski, Piesjoki, Pirttikoski, Polvariniemi, Pulmankijärvi, Rovisuvanto, Rajajooseppi, Repojoki, Sinettätunturi, Tenola, Törmänen, Venejärvi

 

Niiden tv-katsojien, jotka ottavat lähetykset vastaan näiltä alilähetinasemilta, tulee suunnata vastaanottoantenni uudelleen kohti pääasemaa tai täytelähetinasemaa. Tarvittaessa on hankittava tehokkaampi antenni. Niiden tv-katsojien, jotka jo ovat siirtyneet digikatselun pariin, ei tarvitse tehdä mitään.

Uusia täytelähettimiä eri puolille Suomea

Televisioyhtiöt MTV Oy, SWelcom Oy ja Yleisradio Oy ovat sopineet Digita Oy:n kanssa digitaalisten televisiolähetysverkkojen täydentämisestä A- ja B-kanavanippujen osalta. Sopimuksen mukaan Digita rakentaa 48 täytelähetintä parantamaan digi-tv-näkyvyyttä eri puolille Suomea. Tavoitteena on saada täytelähettimet rakennettua tämän vuoden loppuun mennessä.

Täytelähetinten tarkemmasta rakennusaikataulusta tiedotetaan syksyn aikana alueittain. Kun täytelähettimet ovat toiminnassa, näillä alueilla antennitalouksien on digitaalisten lähetysten vastaanottamista varten suunnattava antenninsa tarvittaessa uudelleen kohti uutta digitaalista täytelähetinasemaa.

Antennin suuntaus ja kunto tarkistettava

Lähetysaseman vaihtuessa tulee antennien suuntaus ja kunto tarkastaa. Monissa kotitalouksissa vastaanottoantennit eivät ole tällä hetkellä riittävän tehokkaita, koska tv-alilähetinaseman läheisyydessä on heikollakin antennilla saanut kelvollisen kuvan. Jotta digi-tv-lähetysten vastaanotto onnistuu, on kuluttajien sekä suunnattava antenni uudelleen että tarkistettava sen kelpoisuus muutenkin. Lähetysasemien sijainnin löytämisessä ja antennin suuntauksessa auttaa Internetissä osoitteessa www.digitv.fi oleva karttapalvelu.

Digi-tv-lähetysten vastaanotossa huomioitavat asiat

Digi-tv-lähetysten vastaanotto edellyttää kunnollisen vastaanottoantennin ja sen oikean suuntauksen. Antennin on oltava koko UHF-alueen eli kanavat 21-69 kattava ja mastoputken on oltava riittävän korkea. Antenni on tarvittaessa sijoitettava jopa 10 metrin korkeudelle maanpinnasta. Mastovahvistin on tarpeen, jos signaalin määrä ei ole riittävä, vaikka on tehokas antenni, joka on suunnattu oikein ja sijoitettu riittävän ylös.

 

Antennijärjestelmän toteutukseen vaikuttavat esimerkiksi vastaanottopaikan sijainti ja mahdolliset maastoesteet kuten korkeat mäet ja puusto.

 

Parhaan antennipaikan ja vastaanottosuunnan selvittämiseksi kannattaa kääntyä paikalliset olosuhteet tuntevan antenniurakoitsijan puoleen.

 

Kerros- ja rivitaloissa, joissa on kaikille asunnoille yhteinen järjestelmissä, tarvitaan hyvän vastaanottoantennin lisäksi vahvistimet digi-tv-palveluille. Näissä kiinteistöissä isännöitsijät huolehtivat tarvittavista muutostöistä.

Lähetysverkon katvealueiden kartoitus

Digitaalisen televisioverkon peittoalueella saattaa olla yleensä maastosta johtuvia katvealueita, joissa lähetysten vastaanotto ei onnistu. Digita kartoittaa vielä tällaisia katvealueita, joita voi olla myös nykyisten analogisten tv-alilähettimien alueilla.

Mikäli kuluttaja epäilee, ettei hänen asuinpaikassaan ole mahdollista saada kunnollista tv-kuvaa hyvästä antennijärjestelmästä ja antennin suuntauksesta huolimatta, hänen kannattaa tehdä katvealueilmoitus. Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti verkkopalvelussa www.digitv.fi tai lähettämällä vapaamuotoinen selvitys vastaanotto-olosuhteista osoitteeseen Digita Oy / Katvealueilmoitus, PL 135, 00521 Helsinki.

 

Digita arvioi vastaanottotilanteen mittaus- tai laskentatulostensa perusteella, vastaa katvealueilmoituksen tekijälle ja tekee ehdotuksen digi-tv-vastaanoton toteuttamisesta.

Lisätietoja kuluttajille

Antennin suuntauksessa auttaa Internetissä osoitteessa www.digitv.fi oleva karttapalvelu. Samasta Internet-osoitteesta löytyy Pientalon antenniopas, joka antaa ohjeita antennien valinnassa, suuntauksessa ja muissa yksityiskohdissa.

Valtakunnallinen palvelukeskus DigiTV Info vastaa digi-tv-lähetysten antennivastaanottoa koskeviin peruskysymyksiin joka päivä klo 9-21, puh. 0306 344 488 tai sähköpostitse info@digitv.fi.

 

Digita/ Viestintä