Valmistuneilla toimilla on haluttu vähentää poikkeuksellisen haastavien radiokelien ja häiritsevien taajuuksien vaikutusta kuluttajien antenni-TV-vastaanottoon Kemin alueella.

Tälle verkkosivulle olemme koonneet tärkeimmät tiedot muutoksista ja niiden vaikutuksista. Päivitämme sivustoa sitä mukaa, kun muutostyöt etenevät.

Tiedote 22.2.2022

Digita on asentanut Kemin keskustaan uuden täytelähettimen ja uusinut Tervolan lähettimet

Valmistuneilla toimilla on haluttu vähentää poikkeuksellisen haastavien radiokelien ja häiritsevien taajuuksien vaikutusta kuluttajien antenni-TV-vastaanottoon Kemin alueella.

Digita tiedotti joulukuussa 2021 ja aiemmin helmikuussa 2022 asentavansa täytelähetinaseman Kemin keskustaan ja uusivansa Tervolan aseman lähettimet ja tarvittavat lisäkomponentit korkeampitehoisiksi. Muutostyöt on saatu päätökseen ja asennukset on toteutettu onnistuneesti tiistaina 22.2.2022.

Muutosten yhteydessä A- ja E-kanavanipun Tervolan aseman lähettimet ja tarvittavat lisäkomponentit on uusittu korkeampitehoisiksi. Kemiin on hankittu erilliset täytelähettimet uudelle täytelähetinasemalle Kemin keskustaan. Täytelähettimet on hankittu A-, B-, C- ja E-kanavanipuille. 

Jos antenni-tv-vastaanotto Kemin seudulla on toiminut ilman ongelmia aikaisemmin, kannattaa kuluttajien ensimmäiseksi tehdä vastaanottimessa kanavahaku (Digita Info auttaa tarvittaessa) tai tarvittaessa tehdasasetusten palautus.

Kuluttajien tulee valmistuneiden muutosten jälkeen mahdollisesti suunnata antennit uudelleen tai tehdä tarvittavat muutokset antennijärjestelmään häiriöttömän antenni-tv-vastaanoton varmistamiseksi. Digita suosittelee kuluttajille ammattitaitoisen antenniasentajan käyttöä, jotta suuntaus on paras mahdollinen. Yhteisantennikiinteistöjen isännöitsijöiden kannattaa olla yhteydessä antenniurakoitsijaan vahvistintöiden varaamiseksi.

Laskennallisesti laadukkain antenni-tv-signaali Kemin keskustassa ja sen lähiympäristössä on jatkossa mahdollista vastaanottaa Tervolan päälähetinasemalta tai Kemin uudelta täytelähetinasemalta. Valmistuneilla lähettimien muutoksilla ei varmuudella saavuteta toivottua parannusta, jos kuluttajien antennin suuntaus tai antennijärjestelmä ei ole asianmukainen. Lisäksi on huomioitava, että kaikkein haastavimmissa radiokelitilanteissa ei millään lähetysverkon parannustoimenpiteillä pystytä varmistamaan häiriötöntä vastaanottoa. Radiokelin vaikutusta voidaan kuitenkin merkittävästi pienentää tehokkaalla ja vaatimukset täyttävällä vastaanottojärjestelmällä. Radiokeli on väliaikainen ja sääolosuhteista johtuva ilmiö, joka kestää tunneista joihinkin päiviin.

Taustaa

Digita on tiedostanut Kemin alueen kuluttajien tv-vastaanottoon liittyvät haasteet jo aiemmin ja alueelle asennettiin HD-lähetysten käynnistyessä uusi lähetin vuonna 2020. Lisäksi Digita on tehnyt yhdessä Traficomin kanssa lukuisia selvityksiä ja mittaustöitä, sekä toiminut yhteistyössä paikallisen antenniasentajan kanssa alueen haastavan vastaanottotilanteen selvittämiseksi.

Muun muassa alueen sijainti kahden näkyvyysalueen saumassa, alueelle asennettujen LTE-tukiasemien määrä ja lisääntyneet radiokelitilanteet vaikuttavat vastaanoton haasteisiin. 

Digita haluaa tehdä voitavansa, jotta Kemin alueella ihmiset pääsevät nauttimaan toimivista TV-lähetyksistä. Tämän vuoksi olemme päättäneet investoida alueen uusiin korkeampitehoisiin lisäkomponentteihin.

Jotta kuluttajille saadaan mahdollisimman häiriötön antenni-tv-vastaanotto on kuluttajien tärkeää panostaa toimivaan antennijärjestelmään ja suunnata kiinteistön vastaanottoantenni sitä lähetysasemaa kohti, josta saadaan laadukkain signaali. Lisäksi laadukkaan vastaanoton kannalta on oleellista, että antenni-tv-signaalin vastaanottoon käytetään vain yhtä tv-antennia. 

Tulossa olevat muutokset

Muutoksen tarkoituksena on vähentää poikkeuksellisen haastavien radiokelien ja häiritsevien taajuuksien vaikutusta kuluttajien antenni-tv-vastaanottoon Kemin seudulla.

  • A -ja E-kanavanipun Tervolan aseman lähettimet ja tarvittavat lisäkomponentit uusitaan korkeampitehoisiksi.
  • Kemiin hankitaan erilliset täytelähettimet uudelle täytelähetinasemalle Kemin keskustaan. Täytelähettimet hankitaan A-, B-, C- ja E-kanavanipuille. 
Kemin tulevan täytelähettimen peittoalue
Kemin seudun peittoalue vuonna 2022

Alueen kuluttajilta tarvittavat toimenpiteet

Kotitalouksien täytyy muutoksen myötä mahdollisesti suunnata antennit uudelleen tai uusia antennijärjestelmä häiriöttömän antenni-tv-vastaanoton varmistamiseksi.

  • Omakotitalouksissa täytyy muutoksen myötä mahdollisesti suunnata antennit uudelleen tai uusia vastaanottojärjestelmä.
  • Taloyhtiöissä mahdollisista muutostarpeista voi olla yhteydessä isännöitsijään.
  • Digita suosittelee kuluttajille ammattitaitoisen antenniasentajan käyttöä, jotta suuntaus on paras mahdollinen (DigitaPRO-antenniasentajien yhteystiedot löydät Digitan karttapalvelusta).
  • Antennien uudelleen suuntaamisesta ja vastaanottojärjestelmän uusimisesta saa tietoa kuluttajapalvelu Digita Infosta (palvelee arkisin klo 8-20, sähköpostiosoite info(a)digita.fi ja puhelinnumero 020 411 7676).

Kemin alueen tilanne muutosten jälkeen

  • Laskennallisesti laadukkain antenni-tv-signaali Kemin keskustassa ja sen lähiympäristössä on jatkossa mahdollista vastaanottaa Tervolan päälähetinasemalta tai Kemin uudelta täytelähetinasemalta.
  • Ennen muutosajankohtaa Digita päivittää Kemin täytelähetinaseman koordinaatit Digitan karttapalveluun, josta kuluttajat voivat tarkistaan laskennallisesti laadukkaimman vastaanottosignaalin
  • Lähettimien muutoksilla ei varmuudella saavuteta toivottua parannusta, jos kuluttajien antennin suuntaus tai antennijärjestelmä ei ole asianmukainen.
  • Lisäksi on huomioitava, että kaikkein haastavimmissa radiokelitilanteissa ei millään lähetysverkon parannustoimenpiteillä pystytä varmistamaan häiriötöntä vastaanottoa. Radiokelin vaikutusta voidaan kuitenkin merkittävästi pienentää tehokkaalla ja vaatimukset täyttävällä vastaanottojärjestelmällä. Radiokeli on väliaikainen ja sääolosuhteista johtuva ilmiö, joka kestää tunneista joihinkin päiviin (lisätietoa: https://www.digita.fi/antennitv/vapaat-kanavat-ja-vastaanotto/hyodyllista-tietoa-tvsta/radiokeli/#/)

Halutessasi lisätietoa tai mahdollisissa ongelmatilanteissa otathan yhteyttä Digita Infoon (palvelee arkisin klo 8-20, sähköpostiosoite info(a)digita.fi ja puhelinnumero 020 411 7676).

Tiedotteet

Digita ottaa käyttöön helmikuussa Kemin keskustaan uuden täytelähettimen ja uusii Tervolan lähettimet

Lue lisää