Varmista, että mökki-tv toimii myös keväällä 2025

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, mikä tarkoittaa sitä, että vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Perusmuotoiset eli SD-lähetykset päättyvät ensin Ylellä keväällä 2025 ja kesän aikana myös muilta Suomen tv-kanavilta. HD siirtymä lisää antenni-tv:n teräväpiirtotarjontaa. Myös vapaa-ajan asunnoissa ja kesämökeillä on hyvä tarkastaa tänä kesänä vastaanottimen ajantasaisuus.

Häiriötön tv-kuva edellyttää hyvää vastaanottoantennia ja antennin oikeaa suuntaamista. Jos lähetykset eivät näy tai kuvassa on häiriöitä, on antennijärjestelmä tarkistettava. Tarvittaessa antenni on suunnattava uudelleen, hankittava tehokkaampi antenni tai sijoitettava antenni uuteen paikkaan, josta signaali saadaan vastaanotettua.

Oheisesta esitteestä löydät paljon tarpeellista tietoa mökki-tv:n varmistamisesta HD-aikaan.

Lataa esite

Mökki-tv:n valmius HD-aikaan

Mikäli mökillä katsotaan jo nyt Ylen, MTV3:n ja Nelosen HD-lähetyksiä, on vastaanotin HD-kelpoinen. Jos mökillä on käytössä nykyaikainen toimiva UHF-antenni, joka kattaa kanavat 21–48, eikä tv-vastaanotossa ole ollut ongelmia, ei ole todennäköisesti tarvetta vaihtaa myöskään antennia. Joskus tarvitaan lisäksi mastovahvistin.

Jos HD-kanavat eivät näy ja antennijärjestelmä on ajantasainen, tulee todennäköisesti hankkia uusi HD-kykyinen televisio. Tällöin kannattaa varmistaa, että vastaanottimessa on DVB-T2-viritin. Useimmista Suomessa myytävistä uusista televisioista tämä löytyy, mutta voit tarkistaa tarkemmat mallikohtaiset tiedot sivulta testatutlaitteet.fi.

Haastavissa tilanteissa suosittelemme asiantuntevan antenniurakoitsijan puoleen
kääntymistä, lähimmän DigitaPRO-yrityksen löydät täältä.

 

Mistä lisätietoja, kuka auttaa?

  • Digita Info vastaa AntenniTV:n näkyvyyteen, lähetysverkkoon ja antennijärjestelmiin liittyviin kysymyksiin.
  • Digitan Karttapalvelu opastaa löytämään lähimmän lähettimen, kanavatarjonnan sekä DigitaPRO-asentajan.
  • Tv-vastaanottimien ongelmatilanteissa sekä niiden perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä kuluttajaa palvelevat laitteiden myyjät, valmistajat sekä maahantuojat.
  • Tv-kanavien sisällöstä ja lähetyksistä vastaavat radio- ja tv-yhtiöt.

Digita Info palvelee kuluttajia

Digita Info palvelee kuluttajia Digitan palveluihin ja HD-siirtymään liittyvissä kysymyksissä.

Digita Infon kuluttajaneuvonta

Digita Info palvelee arkisin klo 8.00-20.00. Sähköpostiosoitteessa info@digita.fi ja puhelimitse numerossa 020 411 7676.

Lue lisää HD-siirtymästä