“Toimivilla palovaroittimilla tarkoitetaan yksinkertaisimmillaan sitä, että asuntojen palovaroittimissa on toimivat paristot. Tämän varmistaminen vaatii vuokrataloyhtiöiltä täysin uudenlaista asennoitumista toimintatapoihin nyt, kun vastuu ei ole enää asukkailla. Jotkut taloyhtiöt saattavat olla huolissaan siitä, kuinka uudistus tulee kuormittamaan heitä,” sanoo Digitan IoT-liiketoiminnan vetäjä Tuomas Kolkka.

Muutos tuo merkittäviä parannuksia asuntojen paloturvallisuuteen, jossa on aiemmin ollut puutteita johtuen asukkaiden huolimattomasta palovaroittimien käytöstä – palovaroittimia ei ole ollut ollenkaan, ne eivät ole olleet päällä tai niitä ei ole ollut asunnossa riittävästi. Lainsäädäntöön reagoiminen vie kuitenkin aikaa ja osa vuokrataloyhtiöistä on aktiivisempia kuin toiset. Moni taloyhtiö miettii, miten löytää tehokas ja järkevä ratkaisu, joka minimoisi manuaalisen työn, kuten toistuvat kotikäynnit.   Monet palveluntarjoajat ovat jo aloittaneet kokonaisratkaisujen tarjoamisen ja pilotoivat ratkaisujaan

“IoT -palovaroittimet mahdollistavat taloyhtiölle sen, että palovaroittimien kuntoa ja toimivuutta voidaan seurata etäyhteydellä suoraan verkon kautta. Kiinteistöissä ei tarvitse käydä yhtenään, kun turhat huoltotarkastukset voidaan välttää. Tällä on vaikutusta etenkin työhön käytettyyn aikaan, mutta taloyhtiöille se näkyy myös selvänä taloudellisena säästönä”, Kolkka sanoo.

Siirtymäaikaa muutokselle on 31.12.2025 asti. Lakimuutos vaikuttaa erityisesti kerros- ja rivitaloihin, joissa palovaroittimen puuttuminen tai toimimattomuus voi vaikuttaa myös naapuriasuntojen paloturvallisuuteen. Asuinrakennusten tulipaloissa 36 % asunnoista puuttui palovaroitin kokonaan vuonna 2022.

Lisätietoa antaa:

Tuomas Kolkka
VP, IoT
tuomas.kolkka(a)digita.fi
p. 050 340 9073


Digita on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja sekä maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Turvaamme jokapäiväisten yhteyksien toimivuuden, sekä monimuotoisen viestinnän saatavuuden kaikille suomalalaisille ympäristöä kunnioittaen. Yhtiö omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa, toimii antenniverkon maksu-tv-operaattorina, sekä kehittää tulevaisuuden broadcasting-palveluja. Digitan tietoliikennepalveluita ovat privaattiverkot, sisäpeittoratkaisut, tietoliikenteen masto- ja kattopaikkojen hallintapalvelut sekä esineiden internet (IoT) ja konesalipalvelut. Palveluita tarjotaan mediayhtiöille, kuluttajilla, matkapuhelinoperaattoreille, teollisuudelle, infrastruktuuriyhtiöille sekä kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti yli 200 alan osaajaa ja haluamme olla alamme paras työpaikka kaikille.