LoRaWAN-verkko-operaattori ja IoT-ratkaisujen toimittaja Digita ja GPS- ja IoT-laitekehityksen johtava toimija Digital Matter julkistivat tänään uuden LoRaWAN-verkoille suunnitellun IoT-asentoanturin Industrial Guppyn, joka tukee sähköverkkoinfrastruktuurin hallintaa ja ennakoivaa kunnonvalvontaa.

Uusi IoT-anturi valvoo voimalinjoja ja -pylväitä varoittaen sähköverkko-operaattoreita vaarallisista lumi- ja jääkuormista. Tämän avulla operaattorit voivat säästää miljoonia euroja sähkönjakeluverkon ylläpitokustannuksissa.

Digital Matterin ja Digitan yhteistyössä kehittämä Industrial Guppy -anturi asennetaan voimajohtoihin seuraamaan linjan kulmaa ja ympäröivää lämpötilaa. Kun lunta tai jäätä kertyy linjalle vaarallisia määriä, anturi lähettää hälytyksen sähköverkko-operaattorille mahdollistaen korjaavat toimenpiteet ennen kuin lumimäärästä aiheutuu vaurioita infrastruktuurille. Kompaktin ja erittäin kestävän paristokäyttöisen anturin toimintaikä on yli 10 vuotta, laite on myös suunniteltu toimimaan äärimmäisissä lämpötiloissa (-40 °C…+125 °C).

”Kumppanimme kääntyivät puoleemme esittäen kunnonvalvonnan haasteen, jonka tiesimme voivamme ratkaista LoRaWAN IoT -teknologian avulla”, sanoo Ari Kuukka, Digitan IoT-palveluista vastaava johtaja. ”Industrial Guppy on yksinkertainen ratkaisu sähkönjakeluyhtiöiden kohtaamaan haasteeseen. Sään ääri-ilmiöiden yleistyessä, on tärkeää, että operaattoreilla on käytössään älykkäitä ja ennakoivia ratkaisuja osana huoltostrategiaansa auttaen estämään vaaratilanteita tai katkoksia sähkönjakelussa.”

Voimalinjojen tarkastaminen manuaalisesti, erityisesti syrjäisillä alueilla, edellyttää usein helikopterin käyttöä, mikä on kallista, epätarkkaa ja ajoittain jopa vaarallista. IoT-ratkaisujen mahdollistaman entistä kattavamman verkkojen hallinnan avulla operaattorit voivat nyt parantaa toiminnan tehokkuutta ja valvoa kriittistä infrastruktuuria etänä ja edullisesti. Lisäetuna myös verkon kunnossapidon hiilijalanjälki pienenee.

Industrial Guppya on parhaillaan ottamassa käyttöön suomalainen sähköverkkojakelija Caruna, joka on ollut edelläkävijä tehokkaamman verkon ylläpidon kehittämisessä IoT-ratkaisujen avulla.

”Anturoinnilla voidaan seurata muun muassa tykkylumitilanteiden kehittymistä ajasta ja paikasta riippumatta. Antureita on asennettu pääosin Pohjois-Suomeen, missä tykkylumi on yleisempää, mutta myös muille verkkoalueille, joilla on kohonnut kuurariski”, kertoo Carunan kunnossapitopäällikkö Petteri Palmumaa. ”Antureiden avulla vikatilanteita on pystytty ennakoimaan ja estämään, mikä parantaa sähköverkon turvallisuutta ja vähentää kustannuksia. Anturoinnin avulla voidaan myös maastotyötä kohdentaa tarkasti ja viankorjausta nopeuttaa. Tietysti myös asiakkaat ovat tyytyväisiä, kun häiriöitä on mahdollisimman vähän.”

Industrial Guppya voidaan käyttää kallistuksen havaitsemiseen myös monissa muissa kohteissa, kuten matkapuhelinmastoissa, pylväissä, liikennemerkeissä sekä muussa kriittisessä infrastruktuurissa. Industrial Guppy voidaan integroida mihin tahansa IoT-alustaan, ERP:hen tai SAP:iin.

Lue lisää anturista tästä.

Median yhteydenotot:

Digita
Minna Flink
Johtaja, markkinointi ja viestintä
minna.flink(a)digita.fi
p. +358 40 742 8849

Digital Matter
Shay Kettner
Marketing Director
shay(a)digitalmatter.com
+61 8 6280 1217

Digita lyhyesti

Digita on digitaalisen infrastruktuurin ja palvelujen tuottaja sekä maan suurin itsenäinen tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista antenni-tv-verkkoa, toimii antenniverkon maksu-tv-operaattorina ja kehittää tulevaisuuden lähetyspalveluita. Digitan tietoliikennepalveluihin kuuluvat yksityisverkot, sisäpeittoratkaisut, katoille asennettujen tietoliikennelaitteiden hallintapalvelut sekä esineiden Internet (IoT) ja konesalipalvelut. Palveluita tarjotaan mediayrityksille, kuluttajille, matkapuhelinoperaattoreille, teollisuudelle, infrastruktuuriyrityksille ja kiinteistönomistajille. Digita työllistää yli 200 asiantuntijaa valtakunnallisesti.

Digital Matter lyhyesti

Digital Matter on johtava maailmanlaajuinen GPS- ja IoT-laitteistojen kehittäjä, joka on erikoistunut omaisuuden seuranta- ja hallintaratkaisuihin. Tarjoamme monipuolisen LPWAN-laitteiden valikoiman omaisuuden seurantaan ja paikantamiseen sekä suurimman valikoiman integrointivalmiita akkukäyttöisiä omaisuuden seurantalaitteita hyödyntäen useita eri tiedonsiirtotekniikoita. Meillä on yli 20 vuoden telematiikkakokemus ja yli 500 kanavakumppania 120 maassa. Digital Matter toimittaa ja tukee skaalautuvia ja suojattuja laitteita telematiikkayrityksille, IoT-ratkaisujen tarjoajille, yrityksille ja verkko-operaattoreille ympäri maailmaa. Lisätietoja on saatavilla osoitteessa www.digitalmatter.com.