Utsjoen Tenolan täytelähetin on nyt toiminnassa ja se täydentää tv-lähetysverkkoa Lapissa (kartassa nro 36). Tenolan täytelähetinasema lähettää kanavanippuja A ja B. Täytelähetin tukee Utsjoen asemaa. Tällä asemalla on ollut aiemmin analoginen alilähetin. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 38 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 41.

Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE FST5, YLE Teema ja YLE TV1+. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, MTV3 MAX (maksullinen), Sub, Sub Juniori/Sub Leffa (maksullisia), Nelonen ja JIM.

Taajuuskoordinointi kesken muutaman täytelähettimen osalta

Pohjois-Suomen alueelle rakennetaan vielä kolme täytelähetintä:

 

Utsjoki, Nuvvus (kartassa nro 2)
Inari, Näätämö (kartassa nro 3)
Inari, Sevettijärvi, Njeskim (kartassa nro 4)

Näiden täytelähettimien osalta on kansainvälinen taajuuskoordinointi vielä kesken.

Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa

Mikäli tv-lähetysten vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta, kannattaa vastaanottoantenni suunnata täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset.

 

Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21 – 69. Usein pienikin antennin suunnan muutos, antennin nosto tai siirtäminen tuo paremman kuvan, mikäli antenni on hyväkuntoinen ja se on asennettu oikein. Ongelmallisissa tapauksissa on aina suositeltavaa ottaa yhteys antenniliikkeeseen.

 

Antennin suuntauksessa auttaa Digitan Internet-karttapalvelu, joka löytyy osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu. Digitv.fi -sivustolta löytyy myös tietoa antennijärjestelmistä sekä Pientalon antenniopas, jota voi tilata sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi.

Kerros- ja rivitaloissa isännöitsijät huolehtivat, että kiinteistön yhteisantennijärjestelmään tehdään tarvittavat vahvistinlisäykset digitaalisia tv-kanavia varten.

 

Digita / Viestintä