Televisioyhtiöt MTV Oy, SWelcom Oy ja Yleisradio Oy ovat sopineet Digita Oy:n kanssa digitaalisten televisiolähetysverkkojen täydentämisestä A- ja B-kanavanippujen osalta. Sopimuksen mukaan Digita rakentaa 48 täytelähetintä parantamaan digi-tv-näkyvyyttä eri puolilla Suomea. Tavoitteena on saada täytelähettimet rakennettua tämän vuoden loppuun mennessä. Näistä 31 täytelähettimen sijainti on nyt päätetty. Loppuosan eli 17 täytelähettimen sijaintipaikka täsmentyy kesän ja alkusyksyn aikana tehtävien mittausten perusteella.

Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE Extra, YLE Teema ja YLE FST5. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, MTV3 MAX (maksullinen), Subtv, Subtv Juniori/Subtv Leffa (maksullinen), Nelonen ja JIM.

 

Täytelähettimien lisäys täydentää maanpäällisen verkon peittoa. Tämän jälkeenkin näkyvyysalueiden sisäpuolella saattaa olla yleensä maastosta johtuvia katve- ja aukkopaikkoja, joilla lähetysten vastaanotto ei ole mahdollista normaaleilla vastaanottoantennijärjestelmillä. Katvealueita on ympäri Suomea, ja alueet ovat yleensä hyvin pieniä.

 

Digita on sopinut televisioyhtiöiden kanssa myös katvealuekartoituksesta sekä siihen liittyvästä neuvontapalvelusta, jonka mukaan Digita arvioi vastaanottotilanteen mittaus- tai laskentatulosten perusteella, ja tekee ratkaisuehdotuksen digi-tv-vastaanoton toteuttamiseksi.

 

Digita tekee alueellisia kenttämittauksia loppuvuoden aikana kartoittaakseen mahdollisia katvealueita. Pientaloasukkaat antennitalouksissa voivat tehdä katvealueilmoituksen Internetissä osoitteessa www.digitv.fi. Katvealueilmoitusten perusteella Digita tekee tarkempia kenttämittauksia ja tarjoaa ratkaisuehdotuksen digi-tv-näkyvyyden parantamiseksi pientaloille ja taloyhteisöille. Mittausten yhteydessä selvitetään myös ne kohteet, joissa satelliittiratkaisu on ainoa vaihtoehto maanpäällisen digitaalisen televisioverkon peruspalveluiden vastaanottoon.

 

Myös valtakunnallinen palvelukeskus DigiTV Info palvelee näkyvyysongelmatilanteissa ja vastaa digitaalisten tv-lähetysten antennivastaanottoa koskeviin kysymyksiin joka päivä klo 9-21 puhelimitse numerosta 0306 344 488. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen info@digitv.fi.

Täytelähettimet tukevat pääasemaa

Digitaalinen lähetysverkko koostuu tv-asemista, joita on koko maassa 36. Näiden tv-asemien lisäksi tarvitaan täytelähetinasemia täydentämään digitaalisia tv-lähetyksiä. Täytelähetinasemia on yhteensä 101.

 

Nyt sovitut 48 täytelähetintä rakennetaan pääosin alueille, joilla ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. Näillä alueilla antennitalouksien on digitaalisten lähetysten vastaanottamista varten suunnattava antenninsa uudelleen kohti uutta digitaalista täytelähetinasemaa.

31 täytelähettimen sijainti päätetty

Oheiseen listaan on merkitty 31 paikkakuntaa tai aluetta, jonne sijoitetaan täytelähetin tämän vuoden loppuun mennessä ja jossa täytelähetin parantaa digitaalisten televisiolähetysten näkyvyyttä. Paikkakunnan nimen perässä on merkintä ”Uusi” niiden täytelähetinasemien kohdalla, joissa ei ole ollut analogista alilähetintä.

 

Loppujen 17 täytelähettimen osalta täytelähetinten sijainnista ja rakentamisaikataulusta tiedotetaan tarkemmin kesän ja alkusyksyn aikana.

 

Lista 31 täytelähettimestä, jotka otetaan käyttöön vuoden 2007 loppuun mennessä:

 

1. Utsjoki, Nuorgam
2. Utsjoki, Nuvvus
3. Inari, Näätämö
4. Inari, Njeskim – uusi
5. Kittilä/Enontekiö, Raattama – uusi
6. Savukoski, Martti – uusi
7. Savukoski, Tanhua – uusi
8. Kemijärvi, Suomutunturi – uusi
9. Salla, Hirvasvaara – uusi
10. Kuusamo/Suomussalmi, Hossa – uusi
11. Hyrynsalmi/Puolanka, Paljakka – uusi
12. Suomussalmi, Myllylahti – uusi
13. Pudasjärvi, Hirvaskoski – uusi
14. Ylitornio/Pello, Raanujärvi – uusi
15. Kolari, Vuolittaja – uusi
16. Kuhmo, Iivantiira – uusi
17. Hyrynsalmi
18. Hyrynsalmi, Kypärävaara – uusi
19. Paltamo, Kivesjärvi – uusi
20. Nilsiä, Keski-Siikajärvi – uusi
21. Joroinen, Huutokoski – uusi
22. Kyyjärvi, Möttönen – uusi
23. Pylkönmäki – uusi
24. Saarijärvi, Kalmari – uusi
25. Saarijärvi, Mahlu – uusi
26. Pieksämäki, Halkokumpu – uusi
27. Juupajoki, Kopsamo – uusi
28. Orivesi, Talviainen – uusi
29. Jämsä/Kuhmoinen, Ouninpohja – uusi
30. Vammala, Sävi – uusi
31. Vammala, Nuupala – uusi

 

Liitteenä kartta, jossa täytelähettimet numeroitu oheisen listan mukaan.

Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa

Mikäli digi-tv-lähetysten vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta, kannattaa vastaanottoantenni suunnata täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset.

 

Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21 – 69. Usein pienikin antennin suunnan muutos, antennin nosto tai siirtäminen tuo paremman kuvan, mikäli antenni on hyväkuntoinen ja se on asennettu oikein. Ongelmallisissa tapauksissa on aina suositeltavaa ottaa yhteys antenniliikkeeseen.

 

Antennin suuntauksessa auttaa Digitan Internet-karttapalvelu, joka löytyy osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu. Digitv.fi -sivustolta löytyy myös tietoa antennijärjestelmistä sekä Pientalon antenniopas, jota voi tilata sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi.

 

Digita/ Viestintä