Tiedote 17.3.2015

Valtioneuvosto julisti haettavaksi yhdeksän televisiojakelun toimilupaa maaliskuun 16. päivä. Toimilupakierroksella määritellään antennitelevision verkkotoimilupien haltijat vuonna 2017 alkavalle toimilupakaudelle. Digitan mukaan antenni-tv-verkon tulisi säilyä kattavana myös toimilupakierroksen jälkeen, jotta lähetykset myös uusilla teknologioilla tavoittaisivat tasavertaisesti kaikki suomalaiset.

 

Nyt jakoon tulleiden toimilupien myöntämispäätöksillä on suuri merkitys suomalaiselle viestintäkentälle. Ne määrittävät muun muassa miten kattavasti ja tasapuolisesti antennitelevisiolähetykset Suomessa näkyvät.

 

Television katselu on säilyttänyt suosionsa suomalaisten arjessa ja sen ääressä vietetään edelleen yli kolme tuntia päivässä. Vaikka katsominen on lisääntynyt myös verkossa, on internetillä edelleen ennen kaikkea perinteisen television katsomista täydentävä rooli. Tällä hetkellä Digitan antenni-tv-lähetykset tavoittavat 99,98 prosenttia suomalaisista, joten antenni-tv:llä on edelleen keskeinen merkitys tiedonvälityksessä. Digita haluaa kehittää antenni-televisiota myös tulevaisuudessa.

 

”Televisio kehittyy ja tekee uutta tulevaisuuttaan, jossa haluamme olla mukana. Suomen laajalla ja osin harvaanasutullakin alueella tulee palvella kaikkia tv:n käyttäjiä heidän toivomillaan ominaisuuksilla”, kertoo Digitan toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström. Teknologia mahdollistaa jo nykyisin väliaikaiset pop-up-kanavat ja internetiin liitettynä kahdensuuntaiset lähetykset.

 

”Olemme iloisia, että suurin osa nyt haettavista toimiluvista on teknologianeutraaleja. Tämä mahdollistaa myös tulevaisuuden teknologioiden hyödyntämisen tv-lähetyksissä. On myös hyvä, että valtakunnallisissa kanavanipuissa on mahdollisuus joustoon koskien peittoaluevelvoitteita. Olisimme kuitenkin toivoneet, että peittoaluevelvoitteet määriteltäisiin yhdenmukaisin periaatteiden mukaisesti kaikissa kanavanipuissa. Lisäksi koemme, että verkko-operaattorille ei tulisi olla asetettuna verkon rakentamisvelvoitetta ilman kaupallista kysyntää”,  Weckström toteaa.

 

”Koko media-ala elää valtavassa muutoksessa”, Weckström sanoo. ”Olemme hyvin sitoutuneita kehittämään televisioteknologiaa eteenpäin, ja toivoisimme voivamme tehdä investointeja pitkällä tähtäimellä. Nyt toimiluvat myönnetään vuoteen 2026 asti, joka on mielestämme melko lyhyt aikatähtäin. Kun ala muuttuu kovaa vauhtia, olisi välitarkastelu hyvä tehdä jo kahden vuoden kuluessa, eikä vuonna 2020 kuten ministeriö ehdottaa.”

Lisätietoja:

Jussi Lehtonen, varatoimitusjohtaja, Digita

Puh. 040 749 9955, email: jussi.lehtonen@digita.fi

 

 

Digita välittää radio- ja tv-ohjelmat luotettavasti kaikille suomalaisille vuoden jokaisena päivänä. Viimeisimmän digitaalisen tekniikan soveltajana kehitämme ja tarjoamme myös monipuolisia internet-tv- ja radiopalveluita sekä kattavaan verkkoinfrastruktuuriimme pohjautuvia palveluita. Asiakkaamme ovat parhaita sisältöjä tarjoavia mediayhtiöitä sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattoreita. Digitassa työskentelee noin 220 alan ammattilaista. www.digita.fi