Turun radio- ja tv-asemalla kaikki tv-lähetykset siirrettiin tv-maston huipussa olevaan pääantenniin 1. huhtikuuta 2008. Muutoksen myötä tv-lähetysten vastaanotto paranee näkyvyysalueen reuna-alueilla saaristo mukaan lukien.

Turun radio- ja tv-aseman alueella on tehty alkuviikon ajan mittauksia laajasti Salo – Houtskari – Laitila -alueilla. Tehtyjen mittausten perusteella signaalitasot ovat normaalit. Alueella tehdään edelleen mittauksia näkyvyyden varmistamiseksi.

Tiistai-illan 1. huhtikuuta ollut laitevika ei liittynyt Turussa samana päivänä tehtyyn taajuusmuutokseen.

 

”Odotetusti tv-katsojilta on tullut palautetta erityisesti Turun radio- ja tv-aseman lähialueilta ja useissa tapauksissa ratkaisu ongelmaan löytyy yleensä vastaanottopään antennijärjestelmästä. Parhaan avun antennijärjestelmän säätämiseen saa paikallisilta ammattitaitoisilta antenniliikkeiltä, joille onkin tullut jo paljon yhteydenottoja muun muassa yhteisantennikiinteistöiltä”, sanoo johtaja Pekka Mattila.

 

Tehdyn muutoksen vuoksi jonkin kanavanipun näkyvyys on saattanut paikoin heikentyä erityisesti Turun radio- ja tv-aseman lähettyvillä, kuten muun muassa Kaarinassa ja Liedossa sekä hiukan kauempana Suikkilassa. Näkyvyys parantuu, kun vastaanotossa käytetään riittävän tehokasta ja laajakaistaista antennia. Tehdyissä mittauksissa signaalitason on todettu olevan normaaliarvojen mukainen.

 

Yhteisantennikiinteistöissä (rivi- ja kerrostalot) isännöitsijöiden tulee ottaa yhteyttä antenniurakoitsijaan vahvistimien kanavavaihdosten vuoksi, minkä jälkeen kiinteistön tv-katsojien on tehtävä digivastaanottimissa kanavahaku uudelleen.

Siirtymäaika kesäkuuhun saakka

Siirron vuoksi lähetystaajuudet vaihtuvat kanavanipuissa B ja C. Kanavanippu B:n ohjelmat lähetetään jatkossa kanavalla 54 (keskitaajuus 738 MHz) (entinen kanava 49 ja keskitaajuus 698 MHz) ja kanavanippu C:n ohjelmat lähetetään jatkossa kanavalla 57 (keskitaajuus 762 MHz) (entinen kanava 29 ja keskitaajuus 538 MHz).

 

Jotta antennitaloudet ehtivät tehdä tarvittavat muutokset, on siirtymäaika kolmisen kuukautta. Siirtymäaikana kanavanippujen B ja C lähetyksiä lähetetään samanaikaisesti kahdella taajuudella 1.4. – 24.6.2008 välisenä aikana. Tämän jälkeen kanavaniput B ja C näkyvät ainoastaan kanavilla 54 ja 57.

 

Kanavanippuun B kuuluvat MTV 3, Nelonen, Sub, JIM, MTV 3 MAX ja SubJuniori/SubLeffa. Kanavanippuun C kuuluvat Urheilukanava, Canal+First, Canal+Hits, Canal69, Canal+Sport1, Canal+Sport2, Digiviihde, Klubi.tv, Turku TV sekä radiokanavat The Voice ja Iskelmä.

 

Mahdollisissa ongelmatilanteissa yhteydenotot paikalliselle antenniurakoitsijalle. Internetissä osoitteessa www.digitv.fi on lomake ”Kysely Turun taajuusmuutoksen vaikutuksesta tv-lähetysten vastaanottoon”, jonka avulla selvitämme siirron vaikutuksia ja mm. mahdollisia katvealueita. Tietoa voi laittaa myös postitse osoitteella Digita Oy / Turku, PL 135, 00521 Helsinki.

 

Digita / Viestintä