Turun radio- ja tv-asemalla kaikki tv-lähetykset siirrettiin tv-maston huipussa olevaan pääantenniin 1. huhtikuuta 2008. Siirron vuoksi lähetystaajuudet vaihtuvat kanavanipuissa B ja C.

Kanavanippu B:n ohjelmat lähetetään jatkossa kanavalla 54 (keskitaajuus 738 MHz) (entinen kanava 49 ja keskitaajuus 698 MHz) ja kanavanippu C:n ohjelmat lähetetään jatkossa kanavalla 57 (keskitaajuus 762 MHz) (entinen kanava 29 ja keskitaajuus 538 MHz).

 

Kanavanippujen B ja C lähetyksiä lähetetään samanaikaisesti kahdella taajuudella 24. kesäkuuta 2008 saakka. Tämän jälkeen kanavaniput B ja C näkyvät ainoastaan kanavilla 54 ja 57.

 

Kanavanippuun B kuuluvat MTV3, MTV3 MAX, Nelonen, JIM, Sub ja SubJuniori/SubLeffa. Kanavanippuun C kuuluvat Urheilukanava, Canal+First, Canal+Hits, Canal69, Canal+Sport1, Canal+Sport2, Digiviihde, Klubi.tv, Turku TV sekä radiokanavat The Voice ja Iskelmä.

 

Tämä tarkoittaa, että antennitalouksissa on tehtävä digivastaanottimissa kanavahaku uudelleen. Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkut vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä.

 

Yhteisantennikiinteistöissä (rivi- ja kerrostalot) isännöitsijöiden tulee ottaa yhteyttä antenniurakoitsijaan vahvistimien kanavavaihdosten vuoksi, minkä jälkeen kiinteistön tv-katsojien on tehtävä digivastaanottimissa kanavahaku uudelleen.

Antennijärjestelmä kuntoon

Mikäli tv-vastaanotossa on ongelmia, on tarkistettava antennijärjestelmä. Ensinnäkin vastaanottoantennin pitää olla riittävän tehokas eli sen tulee kattaa koko UHF-alue eli kanavat 21-69. Antenni on pidettävä koko ajan suunnattuna kohti lähetysasemaa, jonka voi tarkistaa Internetistä osoitteesta www.digitv.fi.

 

Antennia on siirrettävä sekä korkeus-, sivu- että eteen-taakse -suunnassa siten, että digivastaanottimen signaalitason luku on mahdollisimman korkea kaikkien kanavanippujen signaaleilla. Jo noin 20 – 30 cm siirto saattaa vaikuttaa merkittävästi signaalin tasoon.

 

Antenni on tarvittaessa asennettava kymmenen metrin korkeuteen maanpinnasta. On myös varmistettava, saadaanko katon alueelta paras mahdollinen signaali. Mikäli tyydyttävää signaalin laatua ei löydetä katon alueelta, voi testata, päästäänkö parempaan tulokseen jossakin muussa kohtaa tonttia.

 

Digivastaanottimessa signaalitason tulee ylittää 80 prosenttia kaikilla kanavanipuilla testattaessa.

 

Parhaan avun antennijärjestelmän säätämiseen saa paikallisilta ammattitaitoisilta antenniliikkeiltä. Antennijärjestelmistä löytyy tietoa myös Internetistä osoitteesta www.digitv.fi. Sivustolta löytyy muun muassa Pientalon Antenniopas, jonka voi myös tilata osoitteesta info@digita.fi.

Muutoksella näkyvyysalue laajeni

Muutoksen myötä tv-lähetysten näkyvyysalue laajeni ja parani Turun alueella merkittävästi varsinkin etelän ja lännen suunnassa. Vastaavasti Turun radio ja tv-aseman lähialueilla, joissa on aiemmin pystynyt vastaanottamaan tv-lähetykset ilman norminmukaista antennia, tarvitaan nyt kunnollinen norminmukainen tv-antennijärjestelmä.

 

Kevään aikana Turun radio- ja tv-aseman näkyvyysalueella on tehty mittauksia laajasti Salo – Houtskari – Laitila –alueilla sekä paikallisesti tulleiden palautteiden perusteella muun muassa Kuusistossa, Kaarinassa, Hirvensalossa, Liedossa, Pernossa, Suikkilassa ja Vähäheikkilässä. Tehtyjen mittausten perusteella tv-vastaanoton signaalitasot ovat normaalit kaikilla alueilla.

 

Useassa tapauksessa ratkaisu ongelmaan on löytynyt vastaanottopään antennijärjestelmästä. Lähialueilla monin paikoin on katsottu tv:tä ilman kunnollista antennijärjestelmää.

 

Digita / Viestintä