Tiedote 14.4.2015

Digita on tehnyt Turun Kuusiston radio- ja tv-asemalla huoltotöitä tiistaista alkaen yhteensä kolmen päivän ajan. Tehtävien huoltotöiden taustalla on vuonna 2012 tehty poliittinen päätös siirtää Suomessa 700 MHz:n taajuusalue langattomien laajakaistaverkkojen käyttöön vuoden 2017 alusta. Nyt tehtävillä huoltotöillä valmistellaan Turun lähetysasemalla näillä näkymin vuoden 2016 aikana tehtäviä taajuusmuutoksia.

 

Suuri osa Digitan antenni-tv-verkossa lähetettävistä tv-ohjelmista lähetetään tällä taajuusalueella. Taajuusmuutos tulee käytännössä vaikuttamaan kaikkiin suomalaisiin antenni-tv-kotitalouksiin seuraavan puolentoista vuoden aikana. Kyseessä onkin digi-tv-ajan suurin kuluttajiin vaikuttava verkkomuutos.

 

Nykysuunnitelmien mukaan tämä tarkoittaa esimerkiksi Turun osalta kaikkien tv-lähetysten siirtämistä uusille taajuusalueille seuraavan puolentoista vuoden aikana.  Digita on velvoitettu tekemään kyseiset huoltotyöt. Pahoittelemme tv-katsojille katkoksista aiheutuvaa harmia, mutta mastotyön luonteen ja työturvallisuuden vuoksi työt on tehtävä päiväsaikaan.
 
Antenni-tv on kustannustehokas ja verkkopeitoltaan kattava massamediajakelukanava

 

Digitan antenni-tv-verkko on jakeluverkko, jonka jakelukustannukset maksavat mediayhtiöt. Tätä kautta antenni-tv on käytännössä ainoa television jakelutie, josta ei aiheudu kuluttajille jatkuvia kustannuksia, ainoastaan investoinnin toimivaan antennijärjestelmään, toisin kuin esimerkiksi kaapeli- ja laajakaistajakelussa.

 

Digitan tv-verkko tavoittaa 99,98 prosenttia suomalaisista Manner-Suomessa. Näin kuluttajilla on katsottavissaan asuinalueesta riippuen vähintään 10 tv-kanavaa ilman erillismaksua kaikkialla Suomessa. TV-yhtiöiden jakelukustannus maanpäällisessä antenni-tv-verkossa yhden tv-kanavan lähettämisestä on noin kaksi euroa vuodessa kotitaloutta kohden. 
 
Suomalaisen median toimintaedellytysten varmistaminen mediamurroksessa tärkeää

 

Laadukas kulttuuri- ja kielisidonnainen suomalainen sisältö on perusedellytys suomalaisten mediayhtiöiden tulevaisuuden kilpailukyvyn varmistamisessa. Jotta mediayhtiöllä olisi paremmat toimintaedellytykset haastavassa mediamurroksessa, on Digita muun muassa laskenut mediayhtiöiden Digitalle maksamia jakelukustannuksia 2015 vuoden alusta lähtien sekä tarjonnut jo monen vuoden ajan teräväpiirtolähetysten välittämisen ilmaiseksi.
 
Digita haluaa lisäksi edistää antenni-tv:n katselukokemusta muun muassa lisäämällä teräväpiirtolähetyksien määrää sekä tuomalla netti-tv-sisältöjä internetin kautta älytelevisioihin. Digita pyrkii omalta osaltansa varmistamaan, että kaikilla suomalaisilla olisi tasapuoliset mahdollisuudet vastaanottaa mediayhtiöiden sisältöä.

 

Lisätietoja:

Jussi Lehtonen, varatoimitusjohtaja, Digita
Puh. 040 749 9955, jussi.lehtonen@digita.fi

 

Digita

Digita välittää radio- ja tv-ohjelmat luotettavasti kaikille suomalaisille vuoden jokaisena päivänä. Viimeisimmän digitaalisen tekniikan soveltajana kehitämme ja tarjoamme myös monipuolisia internet-tv- ja radiopalveluita sekä kattavaan verkkoinfrastruktuuriimme pohjautuvia palveluita. Asiakkaamme ovat parhaita sisältöjä tarjoavia mediayhtiöitä sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattoreita. Digitassa työskentelee noin 220 alan ammattilaista.