Televisiolähetysverkko täydentyy A- ja B-kanavanippujen osalta tämän kesän aikana vielä muutamalla jo viime vuoden aikana sovitulla täytelähettimellä Suomen raja-alueilla.

Sopu Suomen ja Venäjän välisissä neuvotteluissa digitaalisen televisioverkon asemien taajuuksien käytöstä maiden raja-alueilla mahdollistaa täytelähettimien rakentamisen ja käyttöönoton.

 

Taajuusluvan saivat Suomussalmen Hossan ja Myllylahden täytelähettimet sekä Kuhmon Haukelan täytelähettimet. Taajuuslupaa odottavat vielä Utsjoen Nuvvus sekä Inarin Näätämön ja Sevettijärven täytelähettimet, joiden osalta Viestintävirasto sopii taajuuskoordinoinnista Norjan kanssa.

 

Suomussalmen Hossan ja Myllylahden täytelähettimet sekä Kuhmon Haukelan täytelähettimet on sijoitettu alueelle, joissa ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. Utsjoen Nuvvus sekä Inarin Näätämön ja Sevettijärven täytelähettimet korvaavat entiset analogiset alilähettimet. Täytelähetinpaikkojen valinta on tehty yhteistyössä televisioyhtiöiden kanssa.

 

Tarkemmista rakennusaikatauluista tiedotetaan alueellisesti.

 

• Kuusamo/Suomussalmi, Hossa (kartassa nro 10). Täytelähetin tukee Rukan pääasemaa. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 44 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 46.

 

• Suomussalmi, Myllylahti (kartassa nro 12). Täytelähetin tukee Taivalkosken pääasemaa. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 28 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 30.

 

• Kuhmo, Haukela (kartassa nro 40). Täytelähetin tukee Vuokatin pääasemaa. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 34 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 40.

 

• Utsjoki, Nuvvus (kartassa nro 2). Täytelähetin tukee Inarin pääasemaa. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 30 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 33.

 

• Inari, Näätämö (kartassa nro 3). Täytelähetin tukee Inarin pääasemaa. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 27 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 37.

 

• Inari, Sevettijärvi, Njeskim (kartassa nro 4). Täytelähetin tukee Inarin pääasemaa. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 23 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 30.

Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE Teema, YLE FST5 ja YLE TV1+. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, Nelonen, Sub ja JIM sekä maksulliset MTV3 MAX, SubJuniori ja SubLeffa.

Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa

Mikäli tv-lähetysten vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta, kannattaa vastaanottoantenni suunnata täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset.

 

Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21 – 69. Usein pienikin antennin suunnan muutos, antennin nosto tai siirtäminen tuo paremman kuvan, mikäli antenni on hyväkuntoinen ja se on asennettu oikein. Ongelmallisissa tapauksissa on aina suositeltavaa ottaa yhteys antenniliikkeeseen.

 

Antennin suuntauksessa auttaa Digitan Internet-karttapalvelu, joka löytyy osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu. Digitv.fi -sivustolta löytyy myös tietoa antennijärjestelmistä sekä Pientalon antenniopas, jota voi tilata sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi.

 

Kerros- ja rivitaloissa isännöitsijät huolehtivat, että kiinteistön yhteisantennijärjestelmään tehdään tarvittavat vahvistinlisäykset digitaalisia tv-kanavia varten.

 

Digita/ Viestintä