Ongelma korjaantuu riittävän tehokkaalla ja laajakaistaisella vastaanottoantennilla

Tampereen tv-asemalla Teiskossa siirrettiin tv-lähetykset pääantenniin 26. syyskuuta 2007. Muutoksen myötä tv-lähetysten vastaanotto parani merkittävästi näkyvyysalueen reunamilla. Muutos on aiheuttanut kuitenkin signaalin voimakkuuden tasoeroja paikoin Tampereen alueella. Muutokset ovat näkyneet erityisesti B-kanavanipun ohjelmien vastaanotossa.

 

Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, MTV3 MAX (maksullinen), Subtv, Subtv Juniori/Subtv Leffa (maksullinen), Nelonen ja JIM.

Alueella tehtyjen mittausten perusteella on todettu, että tv-signaalin voimakkuus on riittävä antennivastaanottoon. Signaalin voimakkuuden tasoerojen muutoksen vuoksi jonkin kanavanipun näkyvyys on saattanut heikentyä. Tämä puolestaan korjaantuu, kun vastaanotossa käytetään riittävän tehokasta ja laajakaistaista antennia.

Mitä neuvoksi, jos vastaanotossa on häiriöitä

Parhaan antennipaikan ja vastaanottosuunnan selvittämiseksi kannattaa kääntyä paikalliset olosuhteet tuntevan antenniurakoitsijan puoleen. Tarvittaessa antenni on vaihdettava tehokkaammaksi ja laajakaistaiseksi.

 

Tv-lähetysten vastaanotto edellyttää digiaikanakin kunnollisen vastaanottoantennin ja sen oikean suuntauksen. Antennin on oltava koko UHF-alueen eli kanavat 21-69 kattava ja mastoputken on oltava riittävän korkea. Antenni on tarvittaessa sijoitettava jopa 10 metrin korkeudelle maanpinnasta. Mastovahvistin on tarpeen, jos signaalin määrä ei ole riittävä, vaikka on tehokas antenni, joka on suunnattu oikein ja sijoitettu riittävän ylös. Ja jos signaalia jaetaan useammalle vastaanottimelle, on antennijärjestelmä varustettava masto- tai talovahvistimella.

 

Antennijärjestelmän toteutukseen vaikuttavat esimerkiksi vastaanottopaikan sijainti ja mahdolliset maastoesteet kuten korkeat mäet ja puusto.

 

Kerros- ja rivitaloissa, joissa on kaikille asunnoille yhteinen järjestelmä, tarvitaan hyvän vastaanottoantennin lisäksi vahvistimet digi-tv-palveluille. Rivi- ja kerrostaloissa vahvistimet varustetaan kanavakohtaisin tasosäädöin, jolloin jakoverkko saadaan paremmin tasapainoon kanavien kesken. Näissä kiinteistöissä isännöitsijät huolehtivat tarvittavista muutostöistä.

 

Tampereen tv-asema välittää kaikkiaan 28 tv-kanavaa ja 7 radiokanavaa. Osa kanavista on maksullisia. Tampereen tv-asema palvelee laajasti Pirkanmaata. Tv-aseman alueella asuu yli 400 000 henkilöä.

 

Digita / Viestintä