Televisiolähetysverkko täydentyy A- ja B-kanavanippujen osalta tämän kesän aikana vielä muutamalla jo viime vuoden aikana sovitulla täytelähettimellä Suomen raja-alueilla. Taajuusluvan saaneet Suomussalmen Hossan ja Myllylahden täytelähettimet ovat nyt toiminnassa.

Sopu Suomen ja Venäjän välisissä neuvotteluissa digitaalisen televisioverkon asemien taajuuksien käytöstä maiden raja-alueilla on mahdollistanut täytelähettimien rakentamisen ja käyttöönoton.

 

Kuusamo/Suomussalmi, Hossa. Täytelähetin tukee Rukan pääasemaa. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 44 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 46.

 

Suomussalmi, Myllylahti. Täytelähetin tukee Taivalkosken pääasemaa. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 28 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 30.

Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE Teema, YLE FST5 ja YLE TV1+. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, Nelonen, Sub ja JIM sekä maksulliset MTV3 MAX, SubJuniori ja SubLeffa.

Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa

Mikäli tv-lähetysten vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta, kannattaa vastaanottoantenni suunnata täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset.

 

Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21 – 69. Usein pienikin antennin suunnan muutos, antennin nosto tai siirtäminen tuo paremman kuvan, mikäli antenni on hyväkuntoinen ja se on asennettu oikein. Ongelmallisissa tapauksissa on aina suositeltavaa ottaa yhteys antenniliikkeeseen.

 

Antennin suuntauksessa auttaa Digitan Internet-karttapalvelu, joka löytyy osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu. Digitv.fi -sivustolta löytyy myös tietoa antennijärjestelmistä sekä Pientalon antenniopas, jota voi tilata sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi.

 

Kerros- ja rivitaloissa isännöitsijät huolehtivat, että kiinteistön yhteisantennijärjestelmään tehdään tarvittavat vahvistinlisäykset digitaalisia tv-kanavia varten.

Digita / Viestintä