I Finland pågår en övergång till HD, vilket innebär att fritt tillgängliga tv-sändningar efter en stegvis övergångsperiod endast sänds med högupplösningskvalitet. Standardsändningar, dvs. SD-sändningar, upphör först på Yle våren 2025 och under sommaren 2025 även på andra tv-kanaler i Finland. Övergången till HD ökar utbudet av högupplösning i antenn-tv. I sommar är det bra att också kontrollera att tv:n är uppdaterad i fritidshus och sommarstugor.

Om man på stugan redan nu kan se Yles, MTV3:s och Nelonens HD-sändningar är mottagaren HD-kompatibel. Om det finns en modern fungerande UHF-antenn som omfattar kanalerna 21–48 och det inte har varit några problem med tv-mottagningen, finns det förmodligen ingen anledning att byta antenn heller. Ibland behövs en extra mastförstärkare

Om HD-kanalerna inte syns och antennsystemet är uppdaterat ska man sannolikt skaffa en ny HD-kompatibel TV. Då bör man kontrollera att det finns en DVB-T2-antenn i mottagaren. De flesta nya tv-apparater som säljs i Finland har en sådan, men du kan kontrollera mer specifik information för varje modell på webbplatsen testatutlaitteet.fi.

”Många stugägare tar kontakt med oss om tv-synligheten. De vanligaste frågorna gäller hur man tar reda på den bästa mottagningsriktningen, lagning eller köp av antenn. Antennlösningar för småhus och sommarstugor skiljer sig i princip inte från varandra, trots att förhållandena för mottagning ofta kan vara mer utmanande på stugan. Man bör fästa uppmärksamhet på antennens riktning, placering och effekt”, säger Tom Jungell, direktör för Digitas Broadcast-verksamhet.

“Vi betonar alltid att man bör anlita en professionell i antennfrågor, och under inga omständigheter äventyra säkerheten”, fortsätter Jungell. På Digitas webbplats finns regionala yrkesskickliga DigitaPRO-installatörer.

I Finland finns cirka 600 000 fritidshus och stugor. Majoriteten av sommarstugorna har mottagning av tv-signal via det markbundna tv-nätet. Antenni-tv-nätet täcker 99,9 % av Fastlandsfinland, och dess täckningsområde är utformat att täcka permanenta bostäder, men tack vare sin riksomfattande täckning är mottagningen i regel också möjlig på sommarstugor. Läs mer om TV på stugan.

Övergången till HD genomförs i samarbete med tv-branschen och Traficom.

Mediekontakter:

Digita Oy
SVP, Broadcast
Tom Jungell
tom.jungell(a)digita.fi, tfn 050 549 8180