Huhtikuun 22. päivä tulee kuluneeksi 80 vuotta radiolähetystoiminnan aloittamisesta Lahden Radiomäellä. Juhlan kunniaksi Radio- ja tv-museosäätiö on tuottanut lyhytelokuvan, jonka on tehnyt Heikki Laine Media. Museon henkilökunta on osallistunut ideointiin ja avustanut kuvaussessioissa.

Videossa ei esitellä alueen eikä radiotoiminnan historiaa perinteisellä tavalla, vaan sukelletaan fiktion keinoin Radio- ja tv-museon maailmaan.. Näin historia valottuu katsojalle satumaisen seikkailun kautta.

 

Videon juonessa museo herää eloon pienen pojan unessa. Poika seikkailee Radio- ja tv-museossa henkiin heräävän vahanukke-uutistoimittajan opastuksella.  Televisiot näyttävät vanhaa televisiokuvaa, nukketeatterissa nuket elävät, puhelimet soivat ja yhteydet kytkeytyvät unenomaisen yllätyksellisesti, Meno on aluksi rauhaisaa mutta äityy hulvattomaksi, kun Chroma key – mopoajelu muuttuu todelliseksi. Nyt ajellaankin 1920-luvun maisemissa.

 

Vahanuken rooliin olemme saaneet itsensä uutistoimittaja Arvi Lindin. Poikaa näyttelee Pyry Leppälä ja tämän äitiä Heidi Lindström. Radio- ja tv-museon henkilökuntaa näkyy pienemmissä roolisuorituksissa.

 

Lyhytelokuva on kestoltaan noin 5 minuuttia.  Se on katsottavissa Radiomuseossa tai internetissä Radio- ja tv-museon sivuilla. Tiedotusvälineiden käyttöön olemme tallentaneet sen dvd:lle yhdessä autenttisen arkistomateriaalin ja videon tekemisestä kertovien still-kuvien kanssa.

 

Radio- ja tv-museo on nyt myös itse tekemässä uutta historiaa. Tarjoamme yhdessä Digitan kanssa mahdollisuuden katsoa juhlavideota Radio- ja tv-museon näyttelytilassa aidolla mobiili-tv-päätelaitteella eli DVB-H-verkossa toimivalla kännykällä. Panttia vastaan museovieras voi lunastaa vierailunsa ajaksi käyttöönsä Nokian mobiili-tv-kännykän, jolla mobiili-tv:n katsominen onnistuu ensi kertaa Lahdessa. Mobiili-tv-verkko on koekäytössä Lahden Radio- ja tv-museossa. Laitteella on nähtävissä myös mobiili-tv-verkossa olevaa muuta ohjelmatarjontaa.

 

Digita vastaa DVB-H-teknologialla (Digital Video Broadcasting Handheld) toteutettavasta maanpäällisestä lähetysverkosta verkko-operaattorina. Verkko kattaa tällä hetkellä suurimmat kaupungit. Laajenemisen ajankohta Lahteen on vielä päättämättä. Mobiili-tv tuo aidon television, uudenlaisen radion ja niihin liitetyt lisäarvopalvelut kännykkään ja lähitulevaisuudessa muihinkin mobiileihin päätelaitteisiin. Mobiili-tv:n avulla katsoja voi seurata lempiohjelmiaan matkapuhelimellaan juuri siellä, missä itse haluaa.

 

Radio- ja TV-museosäätillä on  juhlavideon välittämiseksi oma valtakunnallinen toimilupa. Radiomuseo tekee historiaa olemalla ensimmäinen lahtelainen taho, jolla on oma tv-kanava mobiletv:ssä.  

 

 

SAMALLA AALLONPITUUDELLA

80 vuotta radiohistoriaa Lahden Radiomäellä-juhlavideo

 

Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus: Heikki Laine

Kuvaus Matti Pajulahti

Musiikki: Ilkka Kuhanen

Äänet: Emil Lähteenmäki

Still-kuvat: Tiina Rekola, Helena Parviainen

 

Rooleissa. Pyry Leppälä, Arvi Lind, Heidi Lindström

Muu työryhmä: Päivi Kuisma, Hannu Hannula, Helena Parviainen, Helena Peippo, Jukka Silvennoinen, Juha Järvinen, Tuija Parhiala, Aulikki Amajoyi, Tuomas Aro, Jarkko Minkovitch

 

Radio- ja tv-museo auki ma-pe 10-17, la-su 11-17

ryhmävaraukset 03-814 4512