Suomessa pitkään jatkunut korkeapaine aiheutti heinä-elokuussa poikkeuksellinen säätilan, niin kutsutun radiokelin, joka aiheutti häiriöitä antenni-tv-vastaanottoon noin kahden viikon aikana varsinkin aamuisin ja iltaisin koko Suomessa. Radiokelit ovat hellittäneet viikon 33 aikana ja antenni-tv-lähetykset näkyvät normaalisti.

Tyypillisesti radiokeli-ilmiö kestää tunneista vuorokausiin riippuen korkeapaineen selänteen liikkeistä. Häiriöitä esiintyy tyypillisesti tietyillä kanavilla, joilla voi esiintyä ajoittaisia katkoksia tai ne eivät näy lainkaan. Radiokelien vaikutus antenni-tv-vastaanottoon riippuu myös vuorokaudenajasta. Esimerkiksi aamulla televisio voi näkyä hyvin ja illalla vastaanotossa voi ilmetä ongelmia tai päinvastoin. Häiriöt häviävät säätyypin muuttuessa. Lähetysteknisesti ilmiön aiheuttamia häiriöitä ei pystytä korjaamaan.Tv-katsoja voi
kuitenkin vähentää radiokelihäiriöiden vaikutusta tehokkaammalla,
suuntaavammalla ja paremmalla etu-takasuhteella varustetulla antennilla. Radiokelien
häiriövaikutusta voi vähentää varmistamalla, että signaalin taso on vähintään
80 prosenttia kaikilla kanavanipuilla.

 

Radiokelihäiriössä on kysymys lähetyssignaalien niin sanotusta ylipitkästä etenemisestä, jolloin yhden lähetysaseman signaali häiritsee toisen lähetysaseman näkyvyysalueen vastaanottoa. Ilmiö esiintyy yleensä korkeapaineen vallitessa. Radiokelihäiriössä sääolosuhteet saattavat aiheuttaa radiotaajuuksille kanavan, jossa signaali etenee heijastumalla jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaa häiriöitä.

Lisätietoa voi kysellä Digitan kuluttajapalvelusta, Digita Infosta, info@digita.fi.

Digita/Viestintä

muokattu 15.8. klo 14.50.