Radion uusi toimilupakausi käynnistyi 1. tammikuuta 2012. Radion uudet toimiluvat ovat voimassa vuoden 2019 loppuun asti. Suomeen syntyy kaksi uutta, suurimmat kaupungit kattavaa radiokanavaa. Muutoin jatkavat nykyiset valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset radiokanavat toimintaansa pääosin ennallaan uudella toimilupakaudella.

Pitkäaikaiset toimiluvat takaavat entistä paremman radiosisällön

Suomen yksityisten radioiden edunvalvonta- ja markkinointiliitto RadioMedia ry on tyytyväinen Valtioneuvoston sen jäsenistölleen myöntämiin radiotoimilupiin vuosiksi 2012–2019.

 

”Kahdeksan vuotta kestävä kausi on hieno osoitus siitä, että Suomessa tehdään pitkäjänteistä toimilupapolitiikkaa. Lähes kaikki nykyiset radiokanavat saavat jatkaa ja ne pystyvät nyt edelleen kehittämään toimintojaan”, sanoo RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller.

 

”Näillä hyvillä päätöksillä suomalaisille pystytään tarjoamaan entistä parempaa radiosisältöä. Jatkossa monia kanavia pystyy lisätaajuuksien ansiosta kuuntelemaan yhä useammilla paikkakunnilla kuten esimerkiksi Bassoradion ja Nostalgian laajeneminen valtakunnalliseksi osoittaa”, jatkaa Möller.

 

Suurimmat kaupungit kattavat uudet valtakunnalliset toimiluvat myönnettiin Basso Medialle ja NRJ Finlandin Radio Nostalgialle. Ohjelmat kuuluvat Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Lisäksi Basso kuuluu myös Jyväskylässä.

 

Valtakunnallisista kanavista nykyiset asemat jatkavat entisillä taajuuskokonaisuuksillaan. Luvan saajat ovat Radio Nova, The Voice, Radio Energy (NRJ), Radio Rock, SuomiPOP, Radio Aalto, Groove FM, Rondo FM, Radio Dei ja Sputnik. Osa valtakunnallisista kanavista sai myös verkkoihinsa lisätaajuuksia, jotka entisestään parantavat monen kanavan kuuluvuusaluetta.

Digita toteuttanut useimpien yksityisten radiokanavien verkot

Digita vastaa useimpien yksityisten radioiden lähetysverkkojen teknisestä toteutuksesta ja verkkoihin tehtävistä muutoksista. Muutostöitä on tehty pitkin syksyä eri puolilla Suomea ja toimilupamuutosten edellyttämät työt on nyt saatettu päätökseen. Uudet taajuudet ja verkkojen peittoalueet löytyvät Digitan nettisivuilta osoitteesta: www.digita.fi/kuuluvuus.

Digitan uudistunut karttapalvelu tarjoaa tammikuun aikana tiedot Digitan asiakkaana olevien yksityisten radiokanavien kuuluvuusalueista sekä kanavien asemakohtaiset lähetystaajuudet.  Radiokanavien peittoalueita voi tarkastella kanavittain, mikä tarjoaa entistä tarkempaa tietoa peittoalueista. Tammikuun 2012 aikana karttapalvelu laajenee kertomaan myös verkon häiriötilanteista, sekä suunnitelluista huoltotöistä aiheutuvista häiriöistä että ennakoimattomista vikatilanteista. Tämä tarjoaa kuluttajille nopeasti tietoa verkon häiriötilanteista.

 

RadioMedia on yksityisten radioiden edunvalvonta- ja markkinointiliitto, johon kuuluu nyt 55 radioasemaa ja yli 320 lähetystaajuutta. RadioMedia vastaa radiotoimialan eri tutkimus- ja tietopalveluista, koulutuksesta, tiedotuksesta sekä markkinoinnista. Se järjestää vuosittain Kaiku- ja Raiku-radiomainoskilpailut sekä RadioGaalan, jossa palkitaan alan parhaat ammattilaiset. RadioMedian toiminta rahoitetaan pääasiassa yhteiskunnallisilla tietoiskukampanjoilla. Vuonna 2010 radiomainontaa ostettiin 52 miljoonalla eurolla. Yksityisiä radiokanavia kuuntelee viikoittain 3,6 miljoonaa suomalaista. Lisätietoja: www.radiomedia.fi

Digita Oy on alansa edelläkävijä langattomissa digitaalisissa ratkaisuissa. Digitassa on nykyteknologian osaajat, ja digitalaiset ovat mukana kehittämässä alan standardeja, mikä takaa luotettavan osaamisen ja kokonaisvaltaisten digitaalisten ratkaisujen tuottamisen asiakkaille. Digitan maan kattava organisaatio varmistaa palveluiden korkean laadun ympäri vuorokauden. Digitan asiakkaita ovat muun muassa tv- ja radioyhtiöt sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattorit. Digita on suomalainen yhtiö, joka kuuluu eurooppalaiseen TDF-ryhmään. www.digita.fi

 

RadioMedia ry ja Digita Oy, TIEDOTE, 2.1.2012