Digita Oy täydentää televisiolähetysverkkoa eli kanavanippuja A ja B koko Suomen alueella 50 täytelähetinasemalla. Näistä kahdeksan on nyt otettu käyttöön Pohjois-Suomen alueella.

Täytelähetinpaikkojen valinta on tehty yhteistyössä televisioyhtiöiden kanssa:

 

• Utsjoki, Outakoski. Täytelähetin tukee Karigasniemen asemaa. Tällä asemalla on ollut aiemmin analoginen alilähetin. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 50 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 49.

 

• Utsjoki, Polvariniemi. Täytelähetin tukee Karigasniemen asemaa. Tällä asemalla on ollut aiemmin analoginen alilähetin. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 50 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 49.

 

• Rovaniemi, Sonka. Täytelähetin tukee Rovaniemen pääasemaa ja se on sijoitettu alueelle, jossa ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 43 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 46.

 

• Rovaniemi, Marasenkallio. Täytelähetin tukee Rovaniemen pääasemaa ja se on sijoitettu alueelle, jossa ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 43 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 46.

 

• Rovaniemi, Karhuvaara, Marrasjärvi. Täytelähetin tukee Ylläksen pääasemaa ja se on sijoitettu alueelle, jossa ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 25 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 28.

 

• Kemijärvi, Suomutunturi. Täytelähetin tukee Pyhätunturin pääasemaa ja se on sijoitettu alueelle, jossa ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 37 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 50.

 

• Ranua, Leppiaho. Täytelähetin tukee Tervolan pääasemaa ja se on sijoitettu alueelle, jossa ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 32 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 36.

 

• Ii, Raiskio. Täytelähetin tukee Tervolan pääasemaa ja se on sijoitettu alueelle, jossa ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 34 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 48.

 

Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE FST5, YLE Teema ja YLE Extra, joka lopettaa vuoden vaihteessa ja sen tilalla aloittaa YLE TV1+. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, MTV3 MAX (maksullinen), Subtv, Subtv Juniori/Subtv Leffa (maksullisia), Nelonen ja JIM.

Taajuuskoordinointi kesken muutaman täytelähettimen osalta

Pohjois-Suomen alueelle rakennetaan vielä viisi täytelähetintä:

• Utsjoki, Nuvvus
• Inari, Näätämö
• Inari, Sevettijärvi, Njeskim
• Utsjoki, Rovisuvanto
• Utsjoki, Tenola

 

Näistä kolmen eli Nuvvuksen, Näätämön ja Sevettijärven täytelähettimien osalta on kansainvälinen taajuuskoordinointi vielä kesken. Rovisuvannon ja Tenolan osalta haasteellinen asennus siirtää täytelähettimien käyttöönottoa. Näiden osalta valmistumisajankohta ilmoitetaan myöhemmin erikseen.

Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa

Mikäli tv-lähetysten vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta, kannattaa vastaanottoantenni suunnata täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset.

 

Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21 – 69. Usein pienikin antennin suunnan muutos, antennin nosto tai siirtäminen tuo paremman kuvan, mikäli antenni on hyväkuntoinen ja se on asennettu oikein. Ongelmallisissa tapauksissa on aina suositeltavaa ottaa yhteys antenniliikkeeseen.

 

Antennin suuntauksessa auttaa Digitan Internet-karttapalvelu, joka löytyy osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu. Digitv.fi -sivustolta löytyy myös tietoa antennijärjestelmistä sekä Pientalon antenniopas, jota voi tilata sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi.

Kerros- ja rivitaloissa isännöitsijät huolehtivat, että kiinteistön yhteisantennijärjestelmään tehdään tarvittavat vahvistinlisäykset digitaalisia tv-kanavia varten.

 

Digita/ Viestintä