Digita Oy on täydentänyt digitaalista televisiolähetysverkkoa eli kanavanippuja A ja B koko Suomen alueella 36 täytelähettimellä. Näistä 12 on rakennettu Pohjois-Suomen eri alueille digitaalisten televisiolähetysten näkyvyyden parantamiseksi.

Täytelähetinpaikkojen valinta on tehty yhteistyössä televisioyhtiöiden kanssa viime syksynä. Täytelähettimet otetaan käyttöön toukokuun alussa.

 

Uusia täytelähetinasemia on pohjoiseen rakennettu kahdeksan. Suluissa on pääasema, jota täytelähetin täydentää ja tukee:
 
• Ivalo, Saarineitämövaara (Inari). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 23 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 27.

• Pudasjärvi, Iso-Syöte (Oulu) – täytelähetin sijaitsee Iso-Syötteen huipulla. A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 43 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 60.

• Rovaniemi, Ala-Nampan ja Yli-Nampan puolessa välissä sijaitseva Rantalaki (Rovaniemi). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 51 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 58.

• Rovaniemi, Meltaus, Sorviselkä (Rovaniemi). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 51 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 58. 

• Salla, Ihistysjänkä (Pyhätunturi). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 38 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 46.

 
• Salla, Saija (Pyhätunturi). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 26 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 37. 

• Sodankylä, Pittiövaara (Pyhätunturi). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 44 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 58. 

• Ylitornio, Ainiovaara (Tervola). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 30 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 37.

 

Nämä edellä mainitut täytelähettimet on rakennettu uusille asemille, joilla ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. Näillä alueilla antennitalouksien on digitaalisten lähetysten vastaanottamista varten suunnattava antenninsa uudelleen kohti uutta digitaalista täytelähetinasemaa. Täytelähettimien sijainnin voi tarkistaa Internetistä www.digitv.fi -sivuston karttapalvelusta.

 

Neljä Pohjois-Suomen täytelähetintä on sijoitettu samoille asemille, joissa on nykyinen analoginen alilähetin:

• Kittilä, Sirkka, Levitunturi (Ylläs). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 25 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 40.
• Muonio, Olostunturi (Ylläs). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 25 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 32.

• Pello, Ratasvaara (Tervola). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 49 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 53.

• Salla, Naruska (Pyhatunturi). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 43 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 51.

 

Näillä neljällä alueella nykyistä antennin suuntaa ei välttämättä tarvitse muuttaa, mutta antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21 – 69.

 

Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE FST5, YLE Ekstra ja YLE Teema. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, MTV3 MAX (maksullinen), Subtv, Subtv Juniori/Subtv Leffa (maksullisia), Nelonen ja JIM.

 

Täytelähettimien lisäyksen jälkeenkin näkyvyysalueiden sisäpuolella saattaa olla yleensä maastosta johtuvia katve- ja aukkopaikkoja, joilla lähetysten vastaanotto ei ole mahdollista normaaleilla vastaanottoantennijärjestelmillä. Katvealueita on ympäri Suomea, ja alueet ovat yleensä hyvin pieniä.

 

Digita kartoittaa jatkuvasti mahdollisia katvealueita. ”Pientaloasukkaat voivat tehdä katvealueilmoituksen Internetissä osoitteessa www.digitv.fi. Katvealueilmoitusten perusteella Digita tekee tarkempia kenttämittauksia ja tarjoaa erilaisia teknisiä ratkaisuja pientaloille ja taloyhteisöille. Näistä ratkaisuista Digita tiedottaa tarkemmin, kun uudet täytelähettimet on otettu käyttöön ja nähdään täytelähettimien todellinen vaikutus”, toteaa liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen.

 

Täytelähetinasemat korvaavat seuraavien alueiden analogiset alilähettimet, sillä nämä alueet ovat pääasemien tai uusien digitaalisten täytelähetinasemien näkyvyysalueilla:

 

• Anteri, Helttamorosto

• Kemijärvi, Pyhätunturi, Pitkävaara

• Kuusamo, Ruka, Säynäjävaara

• Lammaskoski, Lammasoaivi

• Näkkäläjärvi  

• Pirttikoski, Kaihuanvaara

• Rajajooseppi, Rajavartioasema

• Repojoki

• Sinettätunturi

• Venejärvi, Ylläs, Kutuvaara

 

Tv-katsojat, jotka ottavat tv-lähetykset vastaan näiltä alilähetinasemilta, saavat digi-tv-tarjonnan pääasemilta tai uusilta täytelähetinasemilta, jolloin vastaanottoantenni tulisi suunnata uudelleen.

Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa

Mikäli digi-tv-lähetysten vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta, kannattaa vastaanottoantenni suunnata täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset.

 

Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21 – 69. Usein pienikin antennin suunnan muutos, antennin nosto tai siirtäminen tuo paremman kuvan, mikäli antenni on hyväkuntoinen ja se on asennettu oikein. Ongelmallisissa tapauksissa on aina suositeltavaa ottaa yhteys antenniliikkeeseen.

 

Antennin suuntauksessa auttaa Digitan Internet-karttapalvelu, joka löytyy osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu. Digitv.fi -sivustolta löytyy myös tietoa antennijärjestelmistä sekä Pientalon antenniopas, jota voi tilata sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi.

 

Valtakunnallinen palvelukeskus DigiTV Info vastaa digitaalisten tv-lähetysten antennivastaanottoa koskeviin kysymyksiin joka päivä klo 9-21 puhelimitse numerosta 0306 344 488. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen info@digitv.fi.

 

Digita / Viestintä