Avointa ja maksutonta panOULU-verkkoa voi käyttää nyt myös Digitan @450-laajakaistan kautta linja-autoissa ja kirjastoautossa. V. Alamäki, Koskilinjat, Oulun kaupunki, Digita Oy ja Buscom pilotoivat kolmen kuukauden ajan uutta Flash-OFDM−teknologiaa, joka mahdollistaa panOULUn käyttämisen liikkuvissa kohteissa. Maaliskuun loppuun saakka kestävästä kokeilusta saatujen kokemusten perusteella päätös mahdollisesta palvelun jatkamisesta tehdään myöhemmin keväällä.

panOULUa voi käyttää myös onnikassa

Pilotoinnin aikana tammi-maaliskuussa panOULU-verkkoa voi käyttää Koskilinjojen linjalla 19 lentoaseman ja Teknologiakylän välillä sekä osassa Alamäen linjalla 50 ajavista busseista Oulun ja Iin välillä. Maanantaina 15.1. ja 22.1. sekä keskiviikkona 24.1. TAITO Oulu 400 –ohjelman kansalaisohjaajat matkustavat onnikoiden kyydissä ja opastavat matkustajia verkon käytössä. Heidän kannettavien päätelaitteidensa avulla panOULU-verkkoon voivat tutustua myös sellaiset asiakkaat, joilla ei ole omaa WLAN-yhteensopivaa kännykkää, kämmenselainta tai kannettavaa tietokonetta.

 

Liikennöitsijät voivat @450-laajakaistaverkon avulla tarjota esimerkiksi työmatkalaisille uusia mahdollisuuksia busseissa. Omalla autolla ruuhkassa ajamisen sijaan joukkoliikenteestä tulee hyvin kilpailukykyinen matkustusvaihtoehto, kun työmatkan voi käyttää hyödyksi, ja vaikkapa hoitaa ensimmäiset sähköpostit jo ennen työpaikalle saapumista. Teknologia voi tulevaisuudessa myös tuoda uusia tapoja esimerkiksi matkustajille suunnatun informaation jakamiseen. Linja-autojen rahastuslaitteita valmistavan Buscomin Antti Jurvelinin mukaan uusi teknologia tuo myös heille mielenkiintoisia vaihtoehtoja laitteiden tiedonsiirtoon tulevaisuudessa.

Digitan @450-verkko ulottuu myös liikkuviin kohteisiin

Digitan @450-laajakaistapalvelu, joka perustuu Flash-OFDM-teknologiaan, tarjoaa uuden mahdollisuuden sijoittaa langattoman WLAN-verkon tukiasemia paikkoihin, joihin se ei aikaisemmin ole ollut mahdollista. Liikkuvien kohteiden lisäksi sen avulla voidaan ulottaa verkko myös alueille, joilla ei ole muita runkoyhteyksiä. @450-verkon etuja ovat tehokas datan siirtonopeus ja pienemmät viiveet kuin matkapuhelinverkoissa, mikä näkyy käyttäjälle esimerkiksi tiedostojen nopeampana latautumisena.

 

”On hienoa, että Oulun kaupunki on liittänyt Digitan @450-laajakaistateknologian osaksi innovaatiohankkeitaan. @450-laajakaistan etu muihin langattomiin tietoliikenneyhteyksiin nähden on laajempi peittoalue”, kertoo myyntijohtaja Jukka Andersson Digitasta. ”Olemme iloisia voidessamme osallistua tietoyhteiskunnan rakentamiseen Oulun kaupungin alueella tarjoamalla kustannustehokkaita ratkaisuja panOULU-verkon laajentamiseen”, jatkaa Andersson.

Nokian kämmenselaimella helposti nettiin

panOULU-verkon käyttöön esimerkiksi busseissa sopii erinomaisesti Nokian viikko sitten esittelemä Nokia N800 Internet Tablet –laite. Kämmenselain yhdistää helppokäyttöisen langattoman yhteyden, laajakuvanäytön ja tuen lukuisille internet-sovelluksille. Sen avulla voi vaihtaa kuulumisia internet-puhelujen, pikaviestien tai sähköpostin avulla, ja mediasoitin, stereoääni ja ergonominen muotoilu tekevät laitteesta myös kannettavan viihdekeskuksen. Mielenkiintoisia ominaisuuksia ovat myös sisäänrakennettu web-kamera ja mahdollisuus muuntaa erillisen sovelluksen avulla laite internetiä hyödyntäväksi navigointilaitteeksi. Internet-yhteyden voi muodostaa joko käyttämällä WLAN-verkkoa tai hyödyntämällä datayhteydellä ja Bluetoothilla varustettua matkapuhelinta.

panOULU-verkossa jo 600 tukiasemaa

Oulun kaupungin, Oulun yliopiston, Oulun seudun ammattikorkeakoulun, Oulun Puhelin Oyj:n, Elisa Oyj:n, Netplaza Oy:n ja VTT:n yhteistyössä tarjoamassa panOULU-verkossa on tällä hetkellä noin 600 tukiasemaa. Kuntalaiset ja vierailijat voivat verkon kuuluvuusalueella käyttää internetiä ja sen peruspalveluja maksutta ja ilman käyttäjätunnusta WLAN-yhteensopivalla laitteella. Oulun kaupungin 400-vuotisjuhlahanke TAITO Oulu 400 laajentaa verkkoa 400 tukiasemalla vuoden 2007 loppuun mennessä. Tuolloin useimmissa kaupungin julkisissa palvelupisteissä on tarjolla panOULU-verkko. Verkon käyttö erityisesti WLAN-kännyköillä on kasvanut viime aikoina voimakkaasti.

 

Digita Oy on Suomen johtava radio- ja televisiopalvelujen jakeluyhtiö sekä merkittävä tietoliikenneverkkojen ja verkkoinfrastruktuurin kehittäjä. Digitan maan kattava organisaatio varmistaa palveluiden korkean laadun ympäri vuorokauden. Digitan asiakkaita ovat tv- ja radioyhtiöt sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattorit. Yhtiön liikevaihto vuonna 2005 oli 97 miljoonaa euroa. Yhtiössä työskentelee 374 henkilöä. Digita kuuluu kansainväliseen TDF-konserniin.

 

@450 on Digitan uusi, langaton 450 MHz -taajuusalueen digitaalinen matkaviestinverkko. Se tuo langattomat laajakaistaiset tietoliikenneyhteydet niin kaupunkeihin kuin haja-asutusalueillekin. @450-verkon nopeudet ja lyhyet viiveet mahdollistavat useimpien internet-pohjaisten palveluiden käytön. Valmiin verkon myötä loppukäyttäjillä on käytettävissään mobiili, langaton laajakaistaverkko, joka tarjoaa hyvälaatuiset datayhteydet paikasta riippumatta.

 

Nokia on johtava langattoman viestinnän yritys, joka pyrkii edistämään langattoman teollisuudenalan kasvua ja kehittymistä. Sen tavoitteena on helpottaa ihmisten arkea tarjoamalla helppokäyttöisiä ja innovatiivisia tuotteita ja ratkaisuja, kuten matkapuhelimia, kuvaviestintä-, peli- ja mediasovelluksia. Nokia tarjoaa laitteita, ratkaisuja ja palveluita sekä operaattoreille että yrityksille.

 

Nokia N800 Internet Tablet -laitteen tarkemmat tuoteominaisuudet ovat luettavissa osoitteessa www.nseries.com/n800.
Lehdistökäyttöön tarkoitettuja tuotekuvia on saatavilla osoitteessa www.nokia.com/press >photos.

Nokian uusia tuotteita ja ratkaisuja esittelevää videomateriaalia on saatavilla osoitteessa www.nokia.com/press/broadcastroom.
 
Nokia Nseries -tuotesarjaan kuuluu edistyksellisiä multimedialaitteita, jotka tarjoavat kuluttajille ennennäkemättömiä ja -kokemattomia multimediaelämyksiä. Nokia Nseries -tuotteissa yhdistyvät uusin teknologia, tyylikäs muotoilu ja helppokäyttöisyys, ja niiden käyttäjät voivat nauttia viihteestä, viestiä tietoa ja ottaa ja jakaa kuvia ja videoita yhden ainoan laitteen kautta, missä ja milloin vain. www.nseries.com.

 

Oulun kaupunki