Pääkaupunkiseudulla suoritetaan DVB-H-verkossa muutostöitä 31. lokakuuta 2007 saakka. Muutokset aiheuttavat paikallisia katkoksia DVB-H-palvelun saatavuudessa. Mikäli DVB-H-vastaanotossa ilmenee ongelmia katkoksen päätyttyä, käyttäjän tulee päivittää vastaanottimen ohjelmaopas: Valinnat->Asetukset->Ohjelmaopas->Valinnat->Etsi uudelleen->Valinnat->Valitse.

DVB-H-verkossa siirrytään pääkaupunkiseudulla väliaikaisilta taajuuksilta lopullisille taajuuksille. Kanava 38 vaihtuu kanavaksi 35. Muutos tehdään lokakuun aikana, koska aiempien taajuuksien lupa-aika päättyy. Pääkaupunkiseudun 610MHz (kanava 38) toimii 31.10.2007 asti. Uusi taajuus 586MHz (kanava 35) on toiminnassa 9.10.2007 alkaen.

 

Kanava 35 on ollut aiemmin analogisen tv-lähetysten käytössä, ja joissakin kiinteistöissä on edelleen käytössä vahvistimia, jotka saattavat yliohjautua DVB-H-lähetysaseman lähistöllä. Nämä tarpeettomat vahvistimen poistetaan kiinteistöistä viimeistään E-kanavanipun vahvistinlisäyksen yhteydessä.

 

”Joissakin yhteisantennikiinteistöissä saattaa olla vielä poistamatta analogisen SVTE:n kanavan (35) vahvistin. Jos tällainen kiinteistö sijaitsee DVB-H-lähettimen välittömässä läheisyydessä ja antennin suunta on vielä suosiollinen H-signaalin vastaanottoon, on mahdollista, että DVB-H-signaalin taso on vahvistimen sisään menossa niin korkea, että se aiheuttaa säröä ja häiriöitä DVB-T-signaaleille. DVB-H-lähete on pystypolaroitu, joten polarisaatiovaimennus vähentää em. riskiä. Käytännössä polarisaatioerolla saavutetaan 10-15 dB:n vaimennus. Polarisaatioero aiheuttaa myös muutoksen antennin suuntakuvioon”, toteaa palvelupäällikkö Alpo Siitonen Digitan Antenni Infosta.

 

Pientalojen kanavanvahvistimissa ongelman luonne pysyy kanavanvaihdon jälkeen samana eli paikoissa, joissa on jouduttu asentamaan vahvistimeen kanavan 38 estosuodin, on kanavanvaihdon jälkeen ko. suodin viritettävä tai vaihdettava kanavalle 35.

 

Digita / Viestintä