Digita laajentaa mobiili-tv-verkkoa Tampereelle, jossa mobiili-tv-lähetykset alkavat 7. tammikuuta 2007. Tampereen myötä mobiili-tv-verkko kattaa noin 32 prosenttia Suomen väestöstä. Ohessa liitteenä kartta, jossa on kuvattuna Tampereen mobiili-tv-verkon peitto.

 ”Me digitalaiset uskomme vahvasti DVB-H-teknologian menestykseen, myös eurooppalaiset viestit tukevat sitä. Näkemyksemme mukaan päätelaite- ja palvelutarjonta tulevat lisääntymään, mikä varmistaa mobiili-tv:n läpimurron Suomessa”, toteaa liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen.    

 

Digitan MobiiliTV on palvelu, joka mahdollistaa television katselun mobiililla eli liikuteltavalla päätelaitteella missä vain verkon toiminta-alueella. Se tarjoaa myös näköradiopalveluita eli radiolähetyksiä, joihin on lisätty visuaalisia elementtejä ja lisäpalveluita. Mobiili-tv toimii DVB-H -teknologialla (Digital Video Broadcasting, Handheld), joka on paras jakelutie televisio- ja radio-ohjelmien välitykseen mobiiliin päätelaitteeseen. Mobiili-tv-verkossa välitetään digitaalisia televisio- ja radiolähetyksiä.

 

Mobiilitelevisioverkko avattiin joulukuun alussa 2006. Verkko kattaa tällä hetkellä laajasti pääkaupunkiseutua lähiympäristöineen sekä Turun ja Oulun ja Tampereen alueen eli noin 32 prosenttia suomalaisista. Digitan tavoitteena on laajentaa verkkoa valtakunnalliseksi.

MTV3:n, Nelosen ja The Voicen lähetykset mobiili-tv:ssä

Ensimmäisenä toimintansa mobiilitelevisioverkossa aloitti SBS Finland Oy, joka aloitti lähetykset Voice-tv-kanavallaan ja ensimmäisenä maailmassa Enhanced Radio -lähetykset The Voice-kanavallaan heti verkon avauduttua joulukuussa 2006.

MTV MEDIA aloitti MTV3-kanavansa jakelun ja Nelonen Media aloitti Nelosen rinnakkaisjakelun mobiili-tv-verkossa toukokuussa 2007. Molempien kanavien ohjelmat lähetetään samanaikaisesti rinnakkain sekä digi-tv- että mobiili-tv-verkoissa. Lähetykset ovat toistaiseksi kuluttajalle maksuttomia.

Päätelaitteita tarjolla

Päätelaitteista mobiili-tv-verkossa toimivat Nokia N92 ja Nokia N77 -multimediatietokoneet, joiden avulla televisiolähetysten katselu ja suosikkiohjelmien seuraaminen on mahdollista missä vain. Laitteiden laajakuvanäytöt toistavat jopa 16 miljoonaa väriä. Korkealuokkaiset stereoäänet tekevät television katselusta ja musiikin kuuntelusta nautinnon.

Lähetykset Tampereella kanavalla 42

Mobiili-tv-lähetykset lähetetään Tampereella kanavalla 42, joka on ollut aiemmin analogisen tv-lähetysten käytössä. ”Joissakin yhteisantennikiinteistöissä saattaa olla vielä poistamatta analogisen Nelosen kanavan 42 vahvistin, jotka tulisi poistaa kiinteistöistä viimeistään E-kanavanipun vahvistinlisäyksen yhteydessä. Jos tällainen kiinteistö sijaitsee mobiili-tv-lähettimen (DVB-H-lähetin) välittömässä läheisyydessä ja antennin suunta on vielä suosiollinen mobiili-tv-signaalin vastaanottoon, on mahdollista, että mobiili-tv-signaalin taso on vahvistimen sisään menossa niin korkea, että se aiheuttaa häiriöitä digi-tv-signaalille (DVB-T-signaalille). Mobiili-tv-lähete on pystypolaroitu, joten polarisaatiovaimennus vähentää edellämainittua riskiä. Käytännössä polarisaatioerolla saavutetaan 10-15 dB:n vaimennus. Polarisaatioero aiheuttaa myös muutoksen antennin suuntakuvioon. Häiriöitä saattaa syntyä myös pientalojen mastovahvistimessa, jos kiinteistö sijaitsee mobiili-tv-lähettimen välittömässä läheisyydessä. Tämän häiriön poistamiseksi joudutaan mastovahvistimeen asentamaan kanavan 42 estosuodin”, toteaa palvelupäällikkö Alpo Siitonen Digitan Antenni Infosta.

Lisätietoa Internetistä ja palvelunumerosta

Lisätietoja mobiilitelevisioverkosta löytyy Digitan verkkopalvelusta www.mobiilitv.fi. Verkkopalvelussa on ajankohtaista tietoa mobiilitelevisioverkosta, näkyvyysalueista ja kuluttajille suunnatusta puhelinpalvelusta sekä myös verkon palveluista, sisällöntuottajista, markkinoista, päätelaitteista.

 

Mobiilitelevisioverkkoon liittyvistä perusasioista voi kysyä valtakunnallisesta, kuluttajille suunnatusta MobiiliTV Infon numerosta 0306 344 489. Palvelunumerossa vastataan kysymyksiin arkisin klo 9.00 – 16.00. Soitto MobiiliTV Infoon maksaa lankapuhelimesta 8,21 senttiä puhelulta sekä 1,16 senttiä minuutilta. Matkapuhelimesta soitto maksaa 29,7 senttiä minuutilta. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen info@mobiilitv.fi.

 

Digita / Viestintä