Monella kesämökillä on digi-tv-katseluun jo siirrytty, mutta monella on vielä pulmia vastaanoton kanssa. Antennilla digi-tv:n saa näkyviin mökillä näppärästi ja edullisesti, ja halutessaan myös maksukanavat voi ottaa mökille mukaan.

Suurin osa kesämökkiläisistä vastaanottaa tv-signaalin maanpäällisen antenniverkon kautta, joka kattaa 99,9 % Manner-Suomesta. Antenniverkon peittoalue on suunniteltu yhdessä tv-yhtiöiden kanssa, jotka päättävät näkyvyysalueesta toimilupansa mukaisesti. Antennin kautta voi vastaanottaa sekä noin 20 peruskanavaa että maksullisia kanavia niin vapaa-ajan kuin varsinaisessa asunnossakin.

 

Antennijärjestelmän muuntaminen digiaikaan on kesämökeillä onnistunut useimmilta pelkällä digivastaanottimen hankinnalla. Pientalojen ja kesämökkien antenniratkaisut eivät sinänsä poikkea toisistaan, vaikka usein vastaanotto-olosuhteet voivat olla mökillä haastavammat. Huomiota kannattaa kiinnittää antennin suuntaukseen, sijoitukseen ja tehokkuuteen.

 

”Saamme päivittäin yhteydenottoja mökkiläisiltä liittyen digiasioihin. Yleisimmin kysymykset liittyvät parhaan vastaanottosuunnan selvittämiseen, antennin kunnostukseen tai sen hankintaan. Korostamme aina, että antenniasioissa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun, eikä turvallisuudesta tule missään tapauksessa tinkiä”, Digitan neuvontapäällikkö Alpo Siitonen kertoo.

Mökki muuntuu digivalmiuteen helposti

Nykyinen, katolla valmiina oleva antenni soveltuu useimmiten sellaisenaan digitaalisten televisiolähetysten vastaanottoon mökilläkin. Vastaanottoantennin tulee kattaa UHF-alueen kanavat 21–69. Joskus tarvitaan lisäksi mastovahvistin. Jos mökillä on aiemmin näkynyt osa kanavista huonosti, digi-tv tarjoaa analogisiin lähetyksiin verrattuna paremman kuvan- ja äänenlaadun.

 

”Pääsääntöisesti antenni kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, kuitenkin maastoesteet huomioiden. Jos mökki sijaitsee lähetysantenniin nähden mäen takana, antenni kannattaa viedä mäen päälle, mikäli mäki ei sijaitse sataa metriä kauempana mökistä. Suuntaukseen saa apua digi-tv.fi-karttapalvelusta”, Siitonen kertoo.

 

Moni miettii myös, voiko kotona käytetyn digiboksin viedä mukanaan mökille vai tarvitaanko sinne oma digivastaanotin. Mökillä televisiota katsotaan yleensä antennin kautta, ja jos myös kotona käytössä on antennivastaanotto, voi digiboksin viedä mökille. Tällöin myös mahdolliset maksulliset kanavat saa mukaan, kun kanavakortin vie mökille. Antennivastaanotossa digiboksin tulee olla DVB-T-merkinnällä varustettu. Vastaavasti kaapelivastaanotossa merkintä on DVB-C ja satelliittivastaanotossa DVB-S.

Ongelmatilanteisiin ratkaisu naapurin kanssa

Jos television kuva ei näy kunnolla, voi antennijärjestelmän päivitys olla tarpeen.

 

”Antennijärjestelmältä vaaditaan digivastaanotossa enemmän, koska häiriöt ovat erilaisia. Analogisessa televisiossa pienet häiriöt vain huononsivat hieman kuvaa. Digi-tv:ssä häiriötilanteissa kuva ei usein näy ollenkaan tai näkyy niin heikosti, ettei sitä voi katsoa”, Siitonen kertoo.

 

Niin mökkiläisten kuin pientaloissa asuvienkin kannattaa miettiä antenniasioita yhdessä, jos televisiokuvassa on ongelmia. Jo se, onko naapureilla samankaltaisia ongelmia, antaa tietoa ongelman lähteestä. Jos kaikilla on samanlaista ongelmaa, voi kyseeseen tulla yhteinen ratkaisu. Lisäksi antenniurakoitsijan kutsuminen yhteisesti säästää kustannuksia verrattuna tilanteeseen, jossa jokainen kutsuu urakoitsijan paikalle erikseen.

Tehokkaalla antennilla paras televisiokuva

Antenni-, tele- ja sähköalan ammattiurakoitsija Taloverkko Oy:n teleteknikko Harry Rääsiö painottaa, että huonosta antennista ei saa millään vahvistimella tehokasta, vaan tärkeää on panostaa antennin laatuun ostohetkellä.

 

”Antennin pitää olla mökillä huomattavasti isompi. Moni ihmettelee, kun televisiokuva aiemmin näkyi ja nyt ei digitaalisuuden myötä enää näykään. Usein ongelmana on, että antenni ei kata kanavia 21–69. Suuremman antennin asennuksessa tarvitaan myös enemmän ammattitaitoa”, Rääsiö sanoo.

 

Usein tehokkaampi antenni on hieman hintavampi, mutta hankinta kannattaa pitkällä tähtäimellä. Huonon antennin korjaaminen mastovahvistimilla tai muilla keinoilla kasvattaa sekin kustannuksia, eikä lopputulos usein ole toivottu.

 

”Jos kuvaan tulee yhtäkkisiä ongelmia, voi kokeilla palauttaa tehdasasetukset ja tehdä kanavahaku uudelleen. Kannattaa myös aloittaa tarkistamalla digiboksista signaalin taso ja kuvan laatu. Signaalin tason tulisi olla yli 80 prosenttia. Jos kuva näkyy huonosti, vaikka signaali olisikin riittävän korkea, kannattaa kääntyä antenniurakointiyrityksen puoleen. Ammattilainen pystyy selvittämään, mistä ongelmat televisiokuvassa johtuvat ja osaa valita toimivan täsmäratkaisun”, Rääsiö kertoo.

Digita / Viestintä