Lahden tv-asemalla Tiirismaalla tehdään tiistaina 25.9. muutostöitä, joiden ansiosta tv-lähetysten vastaanotto paranee näkyvyysalueen reuna-alueilla. Kaikki tv-lähetykset siirretään tv-maston huipussa olevaan pääantenniin, jolloin lähetykset ulottuvat entistä pidemmälle.

Lahden tv-aseman maston korkeus on 327 metriä.

 

Digitaalisten tv-lähetysten siirto pääantenniin voidaan toteuttaa vasta nyt, kun analogiset tv-lähetykset on lopetettu ja samalla niihin liittyneet tehonrajoitukset on poistettu.

 

Lahden tv-asema välittää kaikkiaan 26 tv-kanavaa ja 7 radiokanavaa. Osa kanavista on maksullisia. Lahden tv-aseman alueella asuu lähes 350 000 henkilöä.

Muutostyön aiheuttama lähetyskatkos 25.9. klo 9.00-9.30

Muutostyö aiheuttaa lähetyskatkoksen, joka koskee kaikkia televisiokanavia ja digitaalisia radiokanavia. Katkos kestää 25.9. klo 9.00-9.30.

 

Lähetyskatkos koskee Lahden tv-aseman lisäksi kaikkia alueen täytelähetinasemia, joita ovat Hartola, Heinola, Luopioinen, Padasjoki, Padasjoen Arrakoski ja Sysmän Liikola.

Tv-lähetysten vastaanotossa huomioitavat asiat

Tv-lähetysten vastaanotto edellyttää digiaikanakin kunnollisen vastaanottoantennin ja sen oikean suuntauksen. Antennin on oltava koko UHF-alueen eli kanavat 21-69 kattava ja mastoputken on oltava riittävän korkea. Antenni on tarvittaessa sijoitettava jopa 10 metrin korkeudelle maanpinnasta. Mastovahvistin on tarpeen, jos signaalin määrä ei ole riittävä, vaikka on tehokas antenni, joka on suunnattu oikein ja sijoitettu riittävän ylös.

 

Antennijärjestelmän toteutukseen vaikuttavat esimerkiksi vastaanottopaikan sijainti ja mahdolliset maastoesteet kuten korkeat mäet ja puusto.

 

Parhaan antennipaikan ja vastaanottosuunnan selvittämiseksi kannattaa kääntyä paikalliset olosuhteet tuntevan antenniurakoitsijan puoleen.

 

Kerros- ja rivitaloissa, joissa on kaikille asunnoille yhteinen järjestelmä, tarvitaan hyvän vastaanottoantennin lisäksi vahvistimet digi-tv-palveluille. Näissä kiinteistöissä isännöitsijät huolehtivat tarvittavista muutostöistä.

 

Digita / Viestinä