Hyvästi kaivuutyöt, Savilahdessa tietoliikenneyhteydet rakennetaan puhaltamalla ilmaa putkeen

Keskelle Kuopiota, Kallaveden rannalle, rakentuu uudenlainen Savilahden kaupunginosa 35 000 toimijalle. Alue on yksi Suomen monipuolisimmista kaupunkikehityskohteista ja alueella toimii jo nyt 275 yritystä. Digita Oy on ollut yhdessä Kuopion kaupungin kanssa rakentamassa Savilahden tietoliikenneinfrastruktuuria, joka mahdollistaa uusien valokuituyhteyksien toteuttamisen ilman kaivuutöitä.

Savilahteen on toteutettu tässä laajuudessa Suomen ensimmäisiä niin sanottuja mikrokanavareitistöjä, jotka ovat maan alle sijoitettuja. Reitistöt mahdollistavat valokuidun toteuttamisen helposti puhaltamalla kuitu paineilmalla haluttuun kohteeseen. Esimerkiksi kilometrin matka puhalletaan noin 10 minuutissa. Kuidun sijoittaja vuokraa tietyn mikrokanavaputken, jolla pääsee kohteeseensa suoraan.

”Kaupunki vuokraa rakentamiaan putkireittejä tasapuolisesti kaikille tarvitsijoille. Tulevaisuudessa mikroputket helpottavat esimerkiksi mobiiliverkkojen rakentamista ja vähentävät kaapelointitöistä aiheutuvia tietöitä ja liikennekatkoksia”, kertoo projektista vastannut tietohallintojohtaja Jari Torvinen.

”Älykaupunkialustasta kehitettiin avoin siten, että kaupunki, yritykset, oppilaitokset ja muut toimijat voivat rakentaa omia älyratkaisujaan ja sovelluksiaan sen päälle joustavasti, turvallisesti ja kohtuuhintaisesti”, jatkaa Torvinen.

”Mikrokuitureitistön lisäksi Savilahden Dataliikennekeskuksessa on moderni konesali, joka tarjoaa turvallista konesalitilaa yrityksille ja yhteisöille. Keskuksen konesalissa on kuusi laitekaappia, jotka on jaettu neljään lokeroon. 24 asiakkaan on mahdollista saada tietoliikenneverkossa olevat laitteensa omiin lukittuihin lokeroihinsa”, kertoo konesalitoteutuksesta vastannut Digitan liiketoimintapäällikkö Ismo Manninen. ”Vastaavia tiloja tultaneen näkemään tulevaisuudessa lisää eri puolilla Suomea”, jatkaa Manninen.

Alueen kuituja rakennetaan jo kovaa vauhtia ja konesalitiloja vuokrataan. Konesalitilasta sekä Kuopion mikrokanavista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Digitaan osoitteeseen tilapalvelut@digita.fi  tai Kuopioon osoitteeseen tietoliikenne@kuopio.fi.

Lisätietoja: Dataliikennekeskus – Savilahti Kuopio

Median yhteydenotot

Kuopion kaupunki, tietohallintojohtaja Jari Torvinen, p. 044 718 5504, jari.torvinen(a)kuopio.fi

Digita Oy, liiketoimintapäällikkö Ismo Manninen, p. 040 541 1495, ismo.manninen(a)digita.fi

Savilahti – täällä asuu tulevaisuus – Kuopion Savilahti on alusta kasvulle, kehitykselle, kokeiluille sekä inspiroivalle elämälle keskellä puhtainta suomalaista järviluontoa, globaalien yhteyksien äärellä. Savilahti on ihmisten ja ideoiden koti, jossa yhteisö on luonnonvoima.

Digita on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja sekä maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Turvaamme jokapäiväisten yhteyksien toimivuuden, sekä monimuotoisen viestinnän saatavuuden kaikille suomalalaisille ympäristöä kunnioittaen. Yhtiö omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa, toimii antenniverkon maksu-tv-operaattorina, sekä kehittää tulevaisuuden broadcasting-palveluja. Digitan tietoliikennepalveluita ovat privaattiverkot, sisäpeittoratkaisut, tietoliikenteen masto- ja kattopaikkojen hallintapalvelut sekä esineiden internet (IoT) ja konesalipalvelut. Palveluita tarjotaan mediayhtiöille, kuluttajilla, matkapuhelinoperaattoreille, teollisuudelle, infrastruktuuriyhtiöille sekä kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti yli 200 alan osaajaa ja haluamme olla alamme paras työpaikka kaikille.