Kestävä digitaalinen muutos edellyttää yhteistyökumppanuuteen perustuvia malleja. Norjalainen Altibox, suomalainen Digita ja ruotsalainen Pingday/StadshubbsAlliansen ovat käynnistäneet IoT-kumppanuushankkeen, jonka tarkoituksena on edistää IoT-palveluiden saatavuutta maiden välillä.

IoT-kumppanuushankkeessa mukana olevat Altibox, Digita ja Pingday operoivat LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvia IoT-verkkoja kotimaissaan. Käynnistyneen kumppanuushankkeen myötä yritykset ovat ottaneet käyttöön roamingpalvelut LoRaWAN-verkkojensa välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa IoT-pohjaisten palveluiden tarjoajat voivat huomattavasti helpommin tarjota ratkaisuja kaikissa kolmessa Pohjoismaassa.

Vuonna 2018 ruotsalainen Pingday käynnisti valtakunnallisen IoT- ja LoRaWAN-yhteistyöhankkeen, Stadshubbsalliansen.se-palvelun. Usean yrityksen yhteistyöhankkeen myötä yli 50 ruotsalaiskunnassa hyödynnetään nyt samaa IoT-alustaa sekä teknistä- ja markkinaosaamista aina etelässä sijaitsevasta Lundista pohjoiseen Kiirunaan saakka. Teknisesti katsoen alusta toimii yhtenä verkostona.

Suomessa toimiva Digita on vakaa kotimainen kattavan IoT-infrastruktuurin tarjoava toimija. Digitan valtakunnallinen LoRaWAN-verkko palvelee satoja asiakkaita ja jatkossa Digitan on tarkoitus mahdollistaa IoT-palveluiden toimiminen myös muissa maissa dataverkkovierailua hyödyntäen.

Pohjoismainen yhteistyöhanke mahdollistaa globaalien kumppaneiden palveluiden laajenemisen koko alueelle

Yritysten välisessä hankkeessa yhdistyy laaja kokemus IoT-alalta sekä ketterien liiketoimintamallien kehittämisestä. Tarjoamalla paikallisille yhteisöille parhaita mahdollisia digitaalisia mahdollisuuksia ja jakamalla tietoa yli rajojen, digitaalinen muutos kehittyy nopeammin, älykkäämmin ja kestävämmin.

Yhteystiedot:

Digita, Ari Kuukka, johtaja, IoT, ari.kuukka@digita.fi, +358 40 149 7942

Altibox, Torbjørn Nilsen, myyntijohtaja, IoT, torbjorn.nilsen@altibox.no +47 934 88 392

Pingday, Marcela Rosenlöf, markkinointipäällikkö, marcela.rosenlof@pingday.se, +46 73 397 55 56

Altibox tarjoaa tulevaisuuteen suuntautuneita valokuitukaapelin kautta toimivia televisio-, IP-puhelin- ja Internet-tuotteita. Yrityksellä on tällä hetkellä yli 250 työntekijää, lähes 40 valokuitukumppania ja yli 700 000 tilaajaa Norjassa ja Tanskassa. Yrityksen omistaa norjalainen monialainen yritys Lyse AS. Altiboxin valikoimaan kuuluu ylistetty TV-ratkaisu ja huippunopea Internet-yhteys, jonka avulla 1,3 miljoonaa norjalaista voi katsella televisiota, suoratoistaa sisältöä, selata nettiä ja pelata pelejä rajattomasti. Yritys pääsi hiljattain Norjan kauppakorkeakoulu BI:n vuosittaisessa innovaatioindeksissä innovatiivisimpien yritysten kuudennelle sijalle. Altibox on rakentanut yhden Norjan suurimmista LoRaWAN-verkostoista, joka kattaa yli miljoona kotitaloutta. Yritys kehittää monia erilaisia IoT-palveluita tiiviissä yhteistyössä paikallisten kuntien ja yritysten kanssa.

Digita on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja sekä maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa, toimii antenniverkon maksu-tv-operaattorina, sekä kehittää tulevaisuuden broadcasting-palveluja. Digitan tietoliikennepalveluita ovat privaattiverkot, sisäpeittoratkaisut, tietoliikenteen kattopaikkojen hallintapalvelut sekä esineiden internet (IoT) ja konesalipalvelut. Palveluita tarjotaan mediayhtiöille, kuluttajille, matkapuhelinoperaattoreille, teollisuudelle, infrastruktuuriyhtiöille sekä kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa.

Pingday perustettiin 1.1.2021, ja sen toiminta pohjaa Öresundskraft-yrityksen tiedonsiirtoratkaisuihin. Yrityksellä on kattavaa digitaalista kokemusta yli 20 vuoden ajalta paikallisen valokuituverkon rakentamisesta ja ylläpidosta. Noin 40 henkeä työllistävä Pingday ylläpitää alueen digitaalista valokuitu- ja LoRaWANTM-infrastruktuuria.

Öresundskraft AB on 400 henkeä työllistävä Helsingborgin kaupungin täysin omistama energia- ja tiedonsiirtoyritys.