Digitan kuluttajapalvelu Digita Info on saanut viime päivinä runsaasti yhteydenottoja Kemin ja Tornion alueelta television vastaanotto-ongelmiin liittyen. Vastaanotto-ongelmien taustalla on niin sanottu radiokeli. Radiokelejä esiintyy yleensä korkeapaineen vallitessa. Lähetysteknisesti ilmiön aiheuttamia häiriöitä ei ole mahdollista estää. Radiokelit voivat kestää tunneista vuorokausiin. Häiriöt häviävät säätilan muuttuessa.

Radiokeleissä on kysymys radiosignaalien nk. ylipitkästä etenemisestä. Ilmiön aiheuttamat olosuhteet muodostuvat, kun ilmakehän alaosassa ilman lämpötila nousee kerrostuneesti ylöspäin ja ilman suhteellinen kosteus samassa kerroksessa laskee jyrkästi ylöspäin mentäessä. Tämä aiheuttaa radiotaajuuksille kanavan, jossa signaali etenee heijastumalla jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaa häiriöitä. Radiokelin vaikutus lähellä asemaa on pieni. Näkyvyysalueen reunalla, noin 50-60 kilometrin päässä asemasta, se on suurempi.

Poikkeuksellinen radiokeli saattaa häiritä vastaanottoa kahdella tavalla. Halutun aseman signaalin voimakkuus voi pudota voimakkaasti tai kauempana olevan, samalla kanavalla lähettävän aseman signaalin taso voi nousta ylipitkän etenemisen johdosta. Tv-katsojalle tämä saattaa merkitä sitä, että voimakkaiden radiokelien aikana tv-lähetykset eivät näy lainkaan tai radio-ohjelmat ei kuulu. Radiokelejä esiintyy yleensä korkeapaineen vallitessa. Lähetysteknisesti ilmiön aiheuttamia häiriöitä ei ole mahdollista estää. Radiokelit voivat kestää tunneista vuorokausiin. Häiriöt häviävät säätilan muuttuessa.

Tv-katsoja voi vähentää radiokelihäiriöiden vaikutusta tehokkaammalla, suuntaavammalla ja paremmalla etu-takasuhteella varustetulla antennilla. Lue lisää Pientalon antennioppaasta. Radiokelien häiriövaikutusta voi vähentää varmistamalla, että signaalin taso on vähintään 80 prosenttia kaikilla kanavanipuilla.

Katso radiokeleistä kertova video: https://www.digita.fi/kuluttajille/tv/tv_ohjeet_ja_tietopankki/radiokelit

Digita/Viestintä