Digita Oy täydentää televisiolähetysverkkoa eli kanavanippuja A ja B koko Suomen alueella 48 täytelähetinasemalla. Näistä yksi on nyt otettu käyttöön Hyrynsalmen alueella ja kaksi Nuorgamin alueella. Täytelähetinpaikkojen valinta on tehty yhteistyössä televisioyhtiöiden kanssa tämän kesän aikana.

Hyrynsalmen täytelähetin on sijoitettu samalle asemalle, jossa oli analoginen alilähetin. Hyrynsalmen täytelähetinasemalta A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 40 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 44.

 

Myös Nuorgamin täytelähettimet on sijoitettu samoille asemille, jossa oli analoginen alilähetin. Nuorgamin täytelähetinasemilta A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 30 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 46.

 

Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE FST5, YLE Ekstra ja YLE Teema. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, MTV3 MAX (maksullinen), Subtv, Subtv Juniori/Subtv Leffa (maksullisia), Nelonen ja JIM.

 

Loput täytelähettimet saadaan rakennettua vaiheittain tämän vuoden loppuun mennessä.

Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa

Mikäli tv-lähetysten vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta, kannattaa vastaanottoantenni suunnata täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset.

 

Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21 – 69. Usein pienikin antennin suunnan muutos, antennin nosto tai siirtäminen tuo paremman kuvan, mikäli antenni on hyväkuntoinen ja se on asennettu oikein. Ongelmallisissa tapauksissa on aina suositeltavaa ottaa yhteys antenniliikkeeseen.

 

Antennin suuntauksessa auttaa Digitan Internet-karttapalvelu, joka löytyy osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu. Digitv.fi -sivustolta löytyy myös tietoa antennijärjestelmistä sekä Pientalon antenniopas, jota voi tilata sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi.

 

Kerros- ja rivitaloissa isännöitsijät huolehtivat, että kiinteistön yhteisantennijärjestelmään tehdään tarvittavat vahvistinlisäykset digitaalisia tv-kanavia varten.

Katvealueiden kartoitus jatkuu

Täytelähettimien lisäys täydentää maanpäällisen verkon peittoa. Tämän jälkeenkin näkyvyysalueiden sisäpuolella saattaa olla yleensä maastosta johtuvia katve- ja aukkopaikkoja, joilla lähetysten vastaanotto ei ole mahdollista normaaleilla vastaanottoantennijärjestelmillä. Katvealueita on ympäri Suomea, ja alueet ovat yleensä hyvin pieniä.

 

Digita on sopinut televisioyhtiöiden kanssa myös katvealuekartoituksesta sekä siihen liittyvästä neuvontapalvelusta, jonka mukaan Digita arvioi vastaanottotilanteen mittaus- tai laskentatulosten perusteella, ja tekee ratkaisuehdotuksen tv-vastaanoton toteuttamiseksi.

 

Digita jatkaa alueellisia kenttämittauksia loppuvuoden aikana kartoittaakseen mahdollisia katvealueita. Pientaloasukkaat antennitalouksissa voivat tehdä katvealueilmoituksen Internetissä osoitteessa www.digitv.fi. Katvealueilmoitusten -tv-näkyvyyden parantamiseksi pientaloille ja taloyhteisöille. Mittausten yhteydessä selvitetään myös ne kohteet, joissa satelliittiratkaisu on ainoa vaihtoehto maanpäällisen digitaalisen televisioverkon peruspalveluiden vastaanottoon.

Satelliitti tilapäisillä katvealueilla

Satelliitti toimii myös tilapäisratkaisuna niillä alueilla, joilla täytelähetin saadaan rakennettua syksyn 2007 aikana. Tv-toimijat YLE, MTV ja Nelonen tarjoavat yhdessä maksu-tv-operaattori Canal Digitalin kanssa kotitalouksille mahdollisuuden hankkia digitaalinen laitteisto, johon kuuluu antennivastaanottoon ja satelliittivastaanottoon sopiva combo-digisovitin, satelliittilautanen ja satelliittikortti.

 

Pakettiin kuuluvan satelliittikortin avulla näkyvät kanavat ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE Teema, YLE FST, YLE Extra, MTV3, Subtv, Nelonen ja JIM. Tilapäisillä katvealueilla kortti on maksuton 31.12.2007 asti. Laitepaketin hinta ilman asennusta on 50 EUR. Laitteiden välittämisen hoitaa Canal Digitalin asiakaspalvelu, p. 0207 699 000 tai asiakaspalvelu@canaldigital.fi.

 

Digi-tv:n näkyvyysalueen voi tarkistaa karttapalvelusta osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu.

Myös valtakunnallinen palvelukeskus DigiTV Info palvelee näkyvyysongelmatilanteissa ja vastaa tv-lähetysten antennivastaanottoa koskeviin kysymyksiin joka päivä klo 9-21 puhelimitse numerosta 0306 344 488. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen info@digitv.fi.

Pientehotoistin ratkaisuna pientaloalueilla haastavissa vastaanotto-olosuhteissa

Yksi ratkaisu tv-vastaanoton helpottamiseksi on tv-signaalin vastaanotto-olosuhteet, jolloin tv-signaalin vastaanotto edellyttäisi alueen kaikkien talojen osalta kustannuksiltaan suurta antenniratkaisua, jotta tv-vastaanotto sujuisi taloissa ongelmitta. Ryhmä pientaloja voi yhdessä hankkia pientehotoistimen ja näin kustannukset voidaan jakaa useampien asukkaiden kesken. Lisätietoa tästä ratkaisusta saa internetistä osoitteesta www.digitv.fi.

 

Digita/ Viestintä