Digita Oy täydentää televisiolähetysverkkoa eli kanavanippuja A ja B koko Suomen alueella 48 täytelähetinasemalla.

Näistä kaksi on nyt otettu käyttöön Hyrynsalmen alueella ja yksi Kuhmossa:

 

Hyrynsalmi, Paljakka (ks. LIITE; kartassa nro 11). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 22 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 27.

 

Hyrynsalmi, Kypärävaara (kartassa nro 18). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 40 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 44.

 

Kuhmo, Iivantiira (kartassa nro 16). A-kanavanipun ohjelmat lähetetään kanavalla 23 ja B-kanavanipun ohjelmat kanavalla 25.

Nämä täytelähettimet on sijoitettu alueelle, joissa ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. Täytelähettimet tukevat Vuokatin pääasemaa. Syyskuun alussa otettiin käyttöön Hyrynsalmen täytelähetin (kartassa nro 17). Täytelähetinpaikkojen valinta on tehty yhteistyössä televisioyhtiöiden kanssa.

 

Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE FST5, YLE Teema ja YLE Extra, joka lopettaa vuoden vaihteessa ja sen tilalla aloittaa YLE TV1+. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, MTV3 MAX (maksullinen), Subtv, Subtv Juniori/Subtv Leffa (maksullisia), Nelonen ja JIM.

Taajuuskoordinointi kesken kolmen täytelähettimen osalta

Itäiseen Suomen alueelle rakennetaan vielä kolme täytelähetintä:

 

Kuhmo, Haukela (kartassa nro 40)

 

Kuusamo/Suomussalmi, Hossa (kartassa nro 10)

 

Suomussalmi, Myllylahti (kartassa nro 12)

 

Näiden täytelähettimien osalta on kansainvälinen taajuuskoordinointi vielä kesken ja valmistumisajankohta ilmoitetaan myöhemmin erikseen.

Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa

Mikäli tv-lähetysten vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta, kannattaa vastaanottoantenni suunnata täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset.

 

Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21 – 69. Usein pienikin antennin suunnan muutos, antennin nosto tai siirtäminen tuo paremman kuvan, mikäli antenni on hyväkuntoinen ja se on asennettu oikein. Ongelmallisissa tapauksissa on aina suositeltavaa ottaa yhteys antenniliikkeeseen.

 

Antennin suuntauksessa auttaa Digitan Internet-karttapalvelu, joka löytyy osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu. Digitv.fi -sivustolta löytyy myös tietoa antennijärjestelmistä sekä Pientalon antenniopas, jota voi tilata sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi.

 

Kerros- ja rivitaloissa isännöitsijät huolehtivat, että kiinteistön yhteisantennijärjestelmään tehdään tarvittavat vahvistinlisäykset digitaalisia tv-kanavia varten.

 

Digita / Viestintä