@450-verkko ulottuu myös liikkuviin kohteisiin

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL kokeilee Digitan langatonta laajakaistaverkkoa joukkoliikenteessä. Verkko on rakennettu käyttäen WLANia ja Digitan @450-laajakaistaa. Laajakaistaverkko nopeuttaa joukkoliikennettä tarjoamalla järjestelmään kytketylle ajoneuvolle tarvittaessa liikennevaloetuuden. Matkustajille laajakaista tarjoaa ajantasaista joukkoliikennetietoa matkan aikana sekä maksuttoman väylän internetiin.

 

Digitan Flash-OFDM-teknologiaan perustuva @450-laajakaistapalvelu tarjoaa uuden mahdollisuuden sijoittaa langattoman WLAN-verkon tukiasemia paikkoihin, joihin se ei aikaisemmin ole ollut mahdollista. Liikkuvien kohteiden lisäksi sen avulla voidaan ulottaa verkko myös alueille, joilla ei ole muita runkoyhteyksiä. @450-verkon etuja ovat tehokas datan siirtonopeus ja pienemmät viiveet kuin matkapuhelinverkoissa, mikä näkyy käyttäjälle esimerkiksi tiedostojen nopeampana latautumisena.

”Digita on aktiivisesti mukana kehittämässä tietoyhteiskuntaa ja tarjoaa kustannustehokkaita ja innovatiivisia ratkaisuja yhteistyökumppaneille. HKL:n kokeilu osoittaa kiistattomasti mobiilin laajakaistan edut sekä mahdollisuudet liikenteen sujuvuudelle ja koko logistiikkatoimialalle. @450-laajakaistan etu muihin langattomiin tietoliikenneyhteyksiin nähden on laajempi peittoalue”, korostaa liiketoimintajohtaja Juha Malmberg Digitasta.

 

HKL:n lisäksi @450-laajakaistaa kokeillaan panOulu-verkossa. Langaton laajakaista on käytössä Oulun alueella linja-autoissa ja kirjastoautoissa kolmen kuukauden ajan maaliskuun loppuun saakka. Saatujen kokemusten perusteella arvioidaan palvelun jatko Oulussa.

Hyvälaatuiset datayhteydet paikasta riippumatta

@450-laajakaista on uusi, langaton 450 MHz -taajuusalueen digitaalinen matkaviestinverkko. Se tuo langattomat laajakaistaiset tietoliikenneyhteydet kuluttajille niin kaupunkeihin kuin haja-asutusalueillekin. @450-verkon nopeudet ja lyhyet viiveet mahdollistavat useimpien Internet-pohjaisten palveluiden käytön. Valmiin verkon myötä kuluttajilla on käytettävissään mobiili, langaton laajakaistaverkko, joka tarjoaa hyvälaatuiset datayhteydet paikasta riippumatta.

 

Digitan @450-verkko avataan huhtikuussa 2007. Tuolloin langaton laajakaista käsittää Etelä-Suomesta alueen Helsinki-Turku-Tampere-akselilla sekä alueen Oulusta Ivaloon. Koko maan kattavaksi verkko laajenee vuoden 2009 loppuun mennessä.

@450-laajakaistan päätelaitteita tarjoavat useat eri yritykset. Päätelaitteet ovat tietokoneeseen liitettäviä modeemeja: korttimodeemi (PCMCIA), datamodeemi (Ethernet/USB) tai lähiverkon reititin, jossa on Flash-OFDM + WLAN/Ethernet. Päätelaitteita on odotettavissa lisää vielä tämän vuoden aikana.

 

TAUSTATIETOJA

 

Digita Oy on Suomen johtava radio- ja televisiopalvelujen jakeluyhtiö sekä merkittävä tietoliikenneverkkojen ja verkkoinfrastruktuurin kehittäjä. Digitan maan kattava organisaatio varmistaa palveluiden korkean laadun ympäri vuorokauden. Digitan asiakkaita ovat muun muassa tv- ja radioyhtiöt sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattorit. Digitan liikevaihto vuonna 2005 oli 97 miljoonaa euroa. Yhtiössä työskentelee 380 henkilöä. Digita kuuluu kansainväliseen TDF-konserniin.

 

Digita/Viestintä