IBM:n, Digitan ja Etteplanin organisoima Future City Challenge kilpailu huipentui ystävänpäivänä Grande Finaleen ja voittajaratkaisun valintaan. FCC-kilpailun tavoitteena oli suunnitella uusia ratkaisuja ja sovelluksia helpottamaan kaupunkilaisten arkipäivää. Kisaan mukana lähtivät kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Oulu, Jyväskylä ja Tampere. Voittajatiimi on Espoon kaupungille ratkaisunsa ehdottanut Heads’nTails. Tiimi voitti kisan ”Koulut kuntoon” -ratkaisulla, jonka tavoitteena on nimensä mukaisesti laittaa koulut kuntoon ja varmistaa kouluihin ja päiväkoteihin sisäilmaltaan terve työympäristö.

”Olemme yleisesti erittäin tyytyväisiä kilpailijoiden tuottamien ratkaisujen tasoon. Kilpailun voittajan Heads’n Tailsin ratkaisu vastasi hyvin asetettuihin vaatimuksiin. Se hyödyttää kaupunkilaisia, siinä on kaupallista potentiaalia, kekseliäisyyttä ja siinä on sovellettu tarjottuja teknologioita. Heads’n Tailsin ratkaisun avulla voidaan vastata ajankohtaiseen ja laajaan tilojen sisäilmaongelmaan tarjoamalla helppo ja monimuotoinen tapa mitata sisäilmaa”, sanoo tuomariston puheenjohtaja toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Hyvä sisäilman tuoman paremman elämänlaadun ansiosta voidaan olettaa, että myös oppimistulokset paranevat. Veronmaksajat säästävät kiinteistöjen ylläpitokuluissa ja terveyspalveluissa, kun poikkeamiin voidaan reagoida jo hyvissä ajoin ennen kuin ne ehtivät eskaloitua isoiksi ongelmiksi”, kertoo Tuukka Martikainen Heads’n Tails -tiimistä.

”Tällä hetkellä on jo olemassa sensoreita, joiden avulla voidaan havaita vesivahinkoja, mutta ison sensorimäärän asentaminen on kallista. Myös sensoreiden luenta on tällä hetkellä vaikeaa. Vesivahinkojen yhteydessä on myös vaikeaa todentaa homeeseen tai sienikasvuun liittyviä ongelmia”, kertoo Martikainen nykytilanteesta.

Heads’n Tailsin ratkaisu kerää tietoa eri lähteistä: kiinteistöön sijoitetuista antureista sekä oppilaiden ja opettajien terveyteen liittyvästä palautteesta ja sairauspoissaolotiedoista. Data tallennetaan automaattisesti ilman manuaalista työtä ja tulokset ovat helposti nähtävissä. Ratkaisu tarjoaa myös ennakoivaa dataa, joten on helppo opettaa järjestelmää sisäilman ongelmista.

Ratkaisussa on hyödynnetty Lora-antureita mittamaan ilmanlaatua sekä lämpötilaa ja kosteutta. Antureista saatava tieto välitetään IBM:n Cloudant tietokantaan Digitan LoRaWAN-verkon välityksellä.

Myös kaupungit palkitsivat omasta näkökulmastaan parhaat ratkaisut. ”Voin myös kaupunkien puolesta todeta, että olemme tyytyväisiä Future City Challenge –kilpailusta ja sen tuottamista helposti käyttöönotettavista ratkaisuista”, sanoo Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola.

Future City Challengen tuomareina toimivat elinkeinojohtajat Tuula Antola Espoosta, Timo Antikainen Tampereelta, José Valanta Vantaalta ja Marja-Leena Rinkineva Helsingistä sekä tuomariston puheenjohtajana toimiva toimitusjohtaja Rasmus Roiha Ohjelmistoyrittäjät ry:stä.

Voittajatiimin video: https://ww.youtube.com/watch?v=jS9eiE5SbmU

Tiimi: Jussi Nikki, Tuukka Martikainen, Olli Paavola, Kari Lehtomaa, Antti Ryysy

Kilpailun voittaja pääsee esittelemään ratkaisunsa IBM:n suurimmassa asiakas- ja kumppanitilaisuudessa syksyllä 2018. Lisäksi voittaja saa vuoden ajaksi käyttöönsä IBM:n alustakapasiteettia ja Cloud-palveluja. Digita antaa vuodeksi LoRaWAN-yhteydet 1000 päätelaitteeseen. Etteplanin valmennus- ja tukipalvelut pilottiprojektiin.

 Lisätietoa:

http://futurecitychallenge.fi

Facebook-ryhmä:

https://www.facebook.com/groups/357535631335885/

Median yhteydenotot:

IBM Suomi, Kim Johnsson, liiketoiminnan kehityspäällikkö kumppanit, p. 050 554 1647

Digita Oy, Ari Kuukka, johtaja, IoT-palvelut, p. 040 149 7942

Etteplan Oyj, teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavola, p. 044 755 2936

IBM on kognitiiviseen tietojenkäsittelyyn ja pilvialustoihin erikoistunut teknologiayritys, joka tukee asiakkaidensa ja kokonaisten toimialojen digitaalista transformaatiota. Uudet innovaatiot ovat strategiamme ydin, ja tarjoamme toimialakohtaisia ratkaisuja kognitiivisen tietojenkäsittelyn, pilvipalveluiden, big datan, analytiikan, mobiliteetin, sosiaalisen liiketoiminnan ja tietoturvan alueilla. IBM toimii yli 170 maassa. www.ibm.fi

Digita välittää radio- ja tv-ohjelmat luotettavasti kaikille suomalaisille vuoden jokaisena päivänä. Viimeisimmän digitaalisen tekniikan soveltajana kehitämme ja tarjoamme myös monipuolisia internet-tv- ja radiopalveluita. Lisäksi palveluvalikoimaamme kuuluvat kattavaan verkkoomme pohjautuvat IoT-palvelut sekä huippuluokan DataCenter-palvelut. Asiakkaamme ovat parhaita sisältöjä tarjoavia mediayhtiöitä sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattoreita. www.digita.fi

Etteplan Oyj:n palvelut kattavat teollisuuden laite- ja laitossuunnittelun, sulautettujen järjestelmien ja  IoT:n (esineiden internet) sekä teknisen dokumentoinnin ratkaisut. Asiakkaitamme ovat maailman johtavat valmistavan teollisuuden yritykset. Palvelumme parantavat asiakkaittemme tuotteiden ja suunnitteluprosessien kilpailukykyä tuotteen koko elinkaaren ajan. Etteplanin innovatiivisen suunnittelukyvyn tuloksia on nähtävissä lukuisissa teollisuudenratkaisuissa ja arjen tuotteissa. Vuonna 2016 Etteplanin liikevaihto oli 183,9 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluksessa on noin 2 800 asiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa, Alankomaissa, Saksassa, Puolassa ja Kiinassa. Etteplan on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä tunnuksella ETTE. www.etteplan.com