Digita avaa langattoman @450-laajakaistaverkon huhtikuun alussa. Digita tarjoaa palvelua yhteistyössä Oy M & P Systems Ltd:n ja Fujitsu Services Oy:n kanssa. Päätelaitteita tuo maahan Brightpoint Finland Oy. Tässä vaiheessa Digitan verkko kattaa alueen Etelä-Suomesta Helsinki-Turku-Tampere-akselilla sekä alueen Oulusta Vuotsoon. Koko maan kattavaksi verkko laajenee vuoden 2009 loppuun mennessä.

Digitan langaton @450-laajakaista verkko avautuu kaupalliseen käyttöön huhtikuun alussa. ”Kysyntä langattomalle @450-laajakaistalle on ollut huimaa. On hienoa, että olemme saaneet olla kehittämässä täysin uutta palvelua ja avaamme nyt verkon suunnitellusti kaupalliseen käyttöön”, sanoo liiketoimintajohtaja Juha Malmberg Digitasta.

 

Tieto- ja viestintätekniikan palvelutoimittaja Fujitsu Services Oy sekä tietoliikenneyhteyksiä tarjoava Oy M & P Systems Ltd toimivat palveluntarjoajina Digitan @450-laajakaistaverkossa. Fujitsu tarjoaa palveluja yritysasiakkaille. M & P Systemsin verkkosivujen kautta liittymän voi tilata kuka tahansa. Neuvotteluja on käynnissä myös muiden palveluoperaattoreiden kanssa.

 

”Uusi verkko on jo ennen julkistusta herättänyt suurta kiinnostusta, ja se onkin testikäytössä jo 25 asiakkaallamme. Verkko sopii hyvin yrityksille ja organisaatioille, joissa tehdään paljon liikkuvaa kenttätyötä, esimerkiksi metsäteollisuuteen, kuljetusyhtiöille, rakennustyömaille ja satamille. Tietoliikenneratkaisuna uusi verkko poistaa gsm-verkon kaistan rajallisuuden ja adsl-verkon epävarmuuden. Muun muassa työmaiden valvontakameroista saa sen avulla luotettavaa kuvaa ilman häiriöitä. Käyttöönotto on todella helppoa, sillä toimitamme laajakaistaverkon palveluna. Asiakas maksaa palvelusta kiinteän kuukausimaksun ja myös tarvittavat laitteet voi ostaa tai vuokrata meiltä”, Fujitsun kehityspäällikkö Juha Korsimaa toteaa.

 

”@450-verkko mahdollistaa langattoman laajakaistaisen ja mobiilin internetyhteyden koko maahan. Olemme jo avanneet verkkosivuillamme www.langatonlaajakaista.com tilausjärjestelmän, jonka kautta kuka tahansa voi tilata liittymän sekä tarvittavat päätelaitteet @450-laajakaistaverkkoon”, kertoo M & P Systemsin hallituksen puheenjohtaja Juha Makkonen, joka on edelläkävijänä lähtenyt tarjoamaan palvelua loppukäyttäjille.

Langaton laajakaista apuna joukkoliikenteessä

”Pilotit Helsingissä HKL:n sekä Oulun kaupungin kanssa joukkoliikenteessä ovat onnistuneet hyvin. Langattomalla laajakaistalla on suuri merkitys jatkossa erityisesti logistiikan alalla ja liikennetelemaattisissa sovelluksissa”, toteaa Malmberg.

 

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL on kokeillut Digitan langatonta laajakaistaverkkoa joukkoliikenteessä tammikuusta lähtien. Verkko on rakennettu käyttäen WLANia ja Digitan @450-laajakaistaa. Laajakaistaverkko nopeuttaa joukkoliikennettä tarjoamalla järjestelmään kytketylle ajoneuvolle tarvittaessa liikennevaloetuuden. Matkustajille laajakaista tarjoaa ajantasaista joukkoliikennetietoa matkan aikana sekä maksuttoman väylän internetiin.

 

”Kokeilu on onnistunut hyvin. Langattomalle laajakaistalle on avautumassa tärkeä rooli tulevaisuuden joukkoliikennepalvelujen kokonaisuudessa. Matkustajille voidaan tarjota joukkoliikenteen kilpailukykyä lisääviä palveluja, mutta langaton laajakaista tarjoaa mahdollisuuksia kehittää myös liikennöitsijöiden ja liikenteen tilaajien omaa toimintaa. Esimerkkejä ovat mm. reaaliaikaiset paikkaan sidotut matkustajainformaatiopalvelut, älykkäät joukkoliikenteen liikennevaloetuudet, tulevaisuuden matkakorttijärjestelmä ja reaaliaikainen kuljettajan opastus. Tavoitteenamme on laajentaa suurin osa ratikoista ja busseista langattoman laajakaistan piiriin”, toteaa suunnittelujohtaja Ville Lehmuskoski HKL:stä.

 

Digitan Flash-OFDM-teknologiaan perustuva @450-laajakaistapalvelu tarjoaa uuden mahdollisuuden sijoittaa langattoman WLAN-verkon tukiasemia paikkoihin, joihin se ei aikaisemmin ole ollut mahdollista. Liikkuvien kohteiden lisäksi sen avulla voidaan ulottaa verkko myös alueille, joilla ei ole muita laajakaistayhteyksiä. @450-verkon etuja ovat tehokas datan siirtonopeus ja pienemmät viiveet kuin matkapuhelinverkoissa, mikä näkyy käyttäjälle esimerkiksi tiedostojen nopeampana latautumisena.

HKL:n lisäksi @450-laajakaistaa kokeillaan panOulu-verkossa. Langaton laajakaista on käytössä Oulun alueella linja-autoissa ja kirjastoautoissa kolmen kuukauden ajan maaliskuun loppuun saakka. Saatujen kokemusten perusteella myös Oulu on valmis jatkamaan palvelun tarjontaa kaupallisessa verkossa. 

Hyvälaatuiset datayhteydet paikasta riippumatta

@450-laajakaista on uusi, langaton 450 MHz -taajuusalueen digitaalinen matkaviestinverkko. Se tuo langattomat laajakaistaiset tietoliikenneyhteydet kuluttajille niin kaupunkeihin kuin haja-asutusalueillekin. @450-laajakaistan etu muihin langattomiin tietoliikenneyhteyksiin nähden on laajempi peittoalue. @450-verkon nopeudet ja lyhyet viiveet mahdollistavat useimpien Internet-pohjaisten palveluiden käytön. Valmiin verkon myötä kuluttajilla on käytettävissään mobiili, langaton laajakaistaverkko, joka tarjoaa hyvälaatuiset datayhteydet paikasta riippumatta.

 

@450-laajakaistan päätelaitteita tuo maahan mm. Brightpoint Oy. Päätelaitteet ovat tietokoneeseen liitettäviä modeemeja: korttimodeemi (PCMCIA) tai datamodeemi (Ethernet/USB).

450laajakaista.fi-sivusto avautuu huhtikuun alussa

Lisätietoja @450-laajakaistaverkosta löytyy Digitan verkkopalvelusta www.450laajakaista.fi. Verkkopalvelussa on ajankohtaista tietoa langattomasta laajakaistaverkosta, peittoalueista sekä jatkossa myös verkon palveluista, sisällöntuottajista, päätelaitteista ja kuluttajille suunnatusta puhelinpalvelusta. Sivujen sisältöä kehitetään verkon rakentuessa ja palvelun laajentuessa. 

Lisätietoa palvelunumerosta

@450-laajakaistaverkkoon liittyvistä perusasioista voi kysyä valtakunnallisesta, kuluttajille suunnatusta @450 Infon numerosta 0306 344 489. Palvelunumerossa vastataan kysymyksiin arkisin klo 9.00-16.00. Soitto @450 Infoon maksaa lankapuhelimesta 8,21 senttiä puhelulta sekä 1,16 senttiä minuutilta. Matkapuhelimesta soitto maksaa 29,7 senttiä minuutilta. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen info@450laajakaista.fi.

Digita Oy on Suomen johtava radio- ja televisiopalvelujen jakeluyhtiö sekä merkittävä tietoliikenneverkkojen ja verkkoinfrastruktuurin kehittäjä. Maan kattava organisaatio varmistaa palveluiden korkean laadun ympäri vuorokauden. Digitan asiakkaita ovat muun muassa tv- ja radioyhtiöt sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattorit. Digitan liikevaihto vuonna 2005 oli 97 miljoonaa euroa. Yhtiössä työskentelee 380 henkilöä. Digita on osa kansainvälistä TDF-konsernia.

 

www.digita.fi  I  info@digita.fi
www.digitv.fi  I  info@digitv.fi
www.mobiilitv.fiinfo@mobiilitv.fi
www.450laajakaista.fi  (sivut avataan huhtikuun alussa 2007) I info@450laajakaista.fi

 

Fujitsu Services Oy toimittaa tieto- ja viestintätekniikan palveluna yritys- ja yhteisöasiakkailleen Suomessa ja Baltiassa. Patja- ja Sohva-toimintamallit siirtävät kokonaisvastuun asiakkaiden perustietotekniikan ja operatiivisten sovellusten tukipalveluista, toiminnasta ja kehittämisestä Fujitsulle. Yhtiön muita vahvoja osaamisalueita ovat muiden muassa liikkuvan työn palvelut ja SAP-ratkaisut. Suomen Fujitsu kuuluu maailmanlaajuiseen Fujitsu-ryhmään, joka on maailman suurimpia ict-palvelujen toimittajia. Maaliskuussa 2006 päättyneellä tilikaudella Suomessa toimivan palveluyhtiö Fujitsun liikevaihto oli 311 miljoonaa euroa.
Patja ja Sohva ovat Fujitsu Services Oy:n rekisteröityjä tavaramerkkejä.

fi.fujitsu.com, www.net-lehti.com 

 

Oy M & P Systems Ltd on tietoliikenneyhteyksiä tarjoava yritys, joka toimittaa mm. internetyhteyksiä @450-laajakaistaverkon kautta sekä satelliitin kautta suomalaisille yrityksille ympäri Eurooppaa ja nyt myös Venäjälle kilpailukykyiseen hintaan ja nopealla aikataululla. Lisäksi yritys tarjoaa ilmaiset puhelut satelliitti-internet yhteyksien välillä, sekä edulliset VoIp-puhelut ympäri maailmaa Net2Phonen kautta.

 

www.langatonlaajakaista.com

 

Digita / Viestintä