Digita Oy on täydentänyt digitaalista televisiolähetysverkkoa eli kanavanippuja A ja B 36 täytelähettimellä. Täytelähetinpaikkojen valinta on tehty yhteistyössä televisioyhtiöiden kanssa viime syksynä. Täytelähettimet otetaan käyttöön toukokuun alussa.

Kanavanippu A:n televisiokanavia ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE FST5, YLE24 (27.4. alkaen Yle Ekstra) ja YLE Teema. Kanavanippu B:n kanavia ovat MTV3, MTV3 MAX (maksullinen), Subtv, Subtv Juniori/Subtv Leffa (maksullisia), Nelonen ja JIM.

 

Täytelähettimien lisäys poistaa havaittuja näkyvyysongelmia 32 paikkakunnalta ja täydentää maanpäällisen verkon peittoa, joka on laskennallisesti noin 99,9 prosenttia. Tämän jälkeenkin näkyvyysalueiden sisäpuolella saattaa olla yleensä maastosta johtuvia katve- ja aukkopaikkoja, joilla lähetysten vastaanotto ei ole mahdollista normaaleilla vastaanottoantennijärjestelmillä. Katvealueita on ympäri Suomea, ja alueet ovat yleensä hyvin pieniä.

 

Digita kartoittaa jatkuvasti mahdollisia katvealueita. ”Pientaloasukkaat voivat tehdä katvealueilmoituksen Internetissä osoitteessa www.digitv.fi. Katvealueilmoitusten perusteella Digita tekee tarkempia kenttämittauksia ja tarjoaa erilaisia teknisiä ratkaisuja pientaloille ja taloyhteisöille. Näistä ratkaisuista Digita tiedottaa tarkemmin, kun uudet täytelähettimet on otettu käyttöön ja nähdään täytelähettimien todellinen vaikutus”, toteaa liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen.

Täytelähettimet tukevat pääasemaa

Digitaalinen antenniverkko koostuu tv-asemista, joita on koko maassa 36. Näiden tv-asemien lisäksi tarvitaan täytelähetinasemia täydentämään digitaalisia tv-lähetyksiä. Täytelähetinasemia on toukokuun alussa yhteensä 101.

 

Osa uusista täytelähettimistä rakennetaan alueille, joilla ei ole aiemmin ollut analogista alilähetintä. Näillä alueilla antennitalouksien on digitaalisten lähetysten vastaanottamista varten suunnattava antenninsa uudelleen kohti uutta digitaalista täytelähetinasemaa. Täytelähettimien sijainnin ja suunnan voi tarkistaa Internetistä www.digitv.fi -sivuston karttapalvelusta. Uudet täytelähettimet päivitetään karttapalveluun toukokuun alussa.

 

Oheiseen listaan on merkitty paikkakunta tai alue, jossa täytelähetin parantaa digitaalisten televisiolähetysten näkyvyyttä. Suluissa on pääasema, jota täytelähetin täydentää ja tukee. Viimeisenä on merkintä ”Uusi” niiden täytelähetinasemien kohdalla, joissa ei ole ollut analogista alilähetintä.

 

Lista 36 täytelähettimestä, jotka otetaan käyttöön toukokuun 2007 alkuun mennessä:

 

1. Alajärvi (Lapua)
2. Hartola, Koitti (Lahti) – Uusi
3. Heinävesi (Kerimäki)
4. Hyvinkää, Musta-Männistö, Konepaja (Espoo) – Uusi
5. Hämeenkyrö, Kyröskoski (Tampere)
6. Ikaalinen (Tampere)
7. Ivalo, Saarineitämövaara (Inari) – Uusi
8. Jämsänkoski (Jyväskylä)
9. Kajaani, Pöllyvaara (Vuokatti) – Uusi
10. Karvia (Pyhävuori) – Uusi
11. Kihniö (Tampere)
12. Kittilä, Sirkka, Levitunturi (Ylläs)
13. Lieksa, Vieki (Koli)
14. Muonio, Olostunturi, (Ylläs)
15. Nummi-Pusula, Hyönölä (Espoo) – Uusi
16. Nurmes, Porokylä (Koli)
17. Padasjoki (Lahti)
18. Pello, Ratasvaara (Tervola)
19. Pudasjärvi, Iso-Syöte (Oulu) – Uusi
20. Rautjärvi, Simpele (Joutseno)
21. Rovaniemi, Ala-Nampa, Yli-Nampa, Rantalaki (Rovaniemi) – Uusi
22. Rovaniemi, Meltaus, Sorviselkä (Rovaniemi) – Uusi
23. Ruovesi, Storminiemi (Tampere)
24. Salla, Ihistysjänkä (Pyhätunturi) – Uusi
25. Salla, Naruska (Pyhatunturi)
26. Salla, Saija (Pyhätunturi) – Uusi
27. Siilinjärvi (Kuopio)
28. Sipoo, Galthagen (Espoo) – Uusi
29. Sodankylä, Pittiövaara (Pyhätunturi) – Uusi
30. Sulkava, Väätälänmäki (Kerimäki) – Uusi
31. Uusikaupunki, Ruokola (Turku) – Uusi
32. Valtimo (Koli) – Uusi
33. Vammala, Jyränvuori (Tampere)
34. Varpaisjärvi, Honkamäki (Kuopio)
35. Virrat, Lappavuori(Tampere)
36. Ylitornio, Ainiovaara (Tervola) – Uusi

Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa

Mikäli digi-tv-lähetysten vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta, kannattaa vastaanottoantenni suunnata täytelähetinasemaa kohti. Aina paras signaalitaso ei löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset.

 

Antennin tulee olla UHF-kelpoinen eli sen tulee kattaa kanavat 21 – 69. Usein pienikin antennin suunnan muutos, antennin nosto tai siirtäminen tuo paremman kuvan, mikäli antenni on hyväkuntoinen ja se on asennettu oikein. Ongelmallisissa tapauksissa on aina suositeltavaa ottaa yhteys antenniliikkeeseen.

 

Antennin suuntauksessa auttaa Digitan Internet-karttapalvelu, joka löytyy osoitteesta www.digitv.fi/karttapalvelu. Digitv.fi -sivustolta löytyy myös tietoa antennijärjestelmistä sekä Pientalon antenniopas, jota voi tilata sähköpostitse osoitteesta info@digita.fi.

 

Valtakunnallinen palvelukeskus DigiTV Info vastaa digitaalisten tv-lähetysten antennivastaanottoa koskeviin kysymyksiin joka päivä klo 9-21 puhelimitse numerosta 0306 344 488. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen info@digitv.fi.

 

Digita / Viestintä