Digitaalisten tv-kanavien tarjonta laajenee Nokialla 1. maaliskuuta 2007, kun kanavanippu C:n lähetykset alkavat Nokian täytelähetinasemalta. Kanavanippu C:hen kuuluvat Urheilukanava, The Voice, Digiviihde, IskelmäTV Harju & Pöntinen, maksu-tv-kanavat CANAL+ FILM 1, CANAL+ FILM 2, CANAL+ SPORT 1, CANAL+ SPORT 2, Disney Channel sekä radiokanavat KISS ja Iskelmä. Ohjelmat lähetetään kanavalla 65. YLE:n, MTV3:n ja Nelosen digitaalisten tv-kanavien lähetykset ovat alkaneet Nokian täytelähetinasemalta jo aiemmin.

Vastaanottimissa kannattaa tehdä kanavahaku uudelleen, jotta kanavat tulevat näkyviin.

C-kanavanipun lähetykset alkavat myös Heinolan, Keuruun ja Äänekosken täytelähetinasemilta 1. maaliskuuta 2007.

Digi-tv-lähetysten vastaanotto

 

Digi-tv-lähetyksiä voi katsoa tavallisella televisiolla, johon liitetään digisovitin eli digiboksi. Markkinoilla on myös televisiovastaanottimia, joissa digi-tv:n erityisominaisuudet ovat jo sisäänrakennettuina. Tällöin ei erillistä lisälaitetta tarvita. Digi-tv-lähetyksiä voi katsoa myös tietokoneella. Vastaanottoon tarvitaan DVB-T-standardin mukainen lisäkortti.

Ennen vastaanottimen hankkimista kuluttajan kannattaa selvittää, mitä kautta televisiolähetykset hänen asumassaan kiinteistössä otetaan vastaan: maanpäällisen verkon eli antennin kautta vai kaapeli-tv-verkon kautta. Kumpaakin vastaanottotapaa varten on erilainen vastaanotinmalli.

 

Digi-tv-lähetysten vastaanotto ei edellytä erityistä digitaalista antennia. Vastaanottoantennin tulee kattaa kaikki UHF-alueen kanavat eli kanavat 21-69.

 

Omakotitaloissa digi-tv-lähetysten vastaanotto ei yleensä edellytä erityistoimenpiteitä, kunhan antenni kattaa mainitut kanavat. Yhteisantennijärjestelmissä tarvitaan vahvistimet digi-tv-palveluille. Ennen vastaanottimen hankkimista kuluttajien kannattaa tarkistaa kiinteistön isännöitsijältä, onko kiinteistön antennijärjestelmä jo digikelpoinen.

Vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa

Täytelähettimillä täydennetään digitaalista televisioverkkoa television pääasemien näkyvyysalueilla. Niinpä digi-tv-lähetysten vastaanotto onnistuu parhaiten suuntaamalla vastaanottoantenni kohti täytelähetinasemaa silloin kun vastaanotto ei onnistu pääaseman suunnalta. Paras signaalitaso ei aina löydy suoraan aseman suunnasta, vaan myös heijastukset kannattaa yrittää hyödyntää ja antennin suuntaus tarkistaa. Lisäksi kannattaa varmistaa, että vastaanottoantennijärjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset.

 

Lisätietoa antennijärjestelmistä ja luettelo jo toiminnassa olevista täytelähetinasemista löytyy www.digitv.fi-verkkopalvelusta. Myös Digitan Internet-karttapalvelu auttaa antennin suuntauksessa. Karttapalvelun osoite on www.digitv.fi/karttapalvelu.

 

Kuluttajat voivat kysyä lisätietoja antennitalouksien digi-tv:stä valtakunnallisesta palvelukeskuksesta DigiTV Infosta puhelimitse 0306 344 488 joka päivä klo 9 – 21 tai sähköpostitse osoitteesta info@digitv.fi.

 

Digita / Viestintä