Anvia on käynnistänyt HD-testilähetykset pääkaupunkiseudulla maanantaina 22. marraskuuta 2010.

Testejä tehdään marraskuun aikana arkipäivisin vaiheittain ensin päiväsaikaan ja 30.11. alkaen ympärivuorokautisesti. Testilähetyksillä valmistaudutaan helmikuussa 2011 käynnistyviin varsinaisiin HD-lähetyksiin.

Valtioneuvosto myönsi keväällä 2010 Anvialle kaksi verkkotoimilupaa televisiotoimintaan. Molemmat toimiluvat ovat voimassa vuoden 2016 loppuun. Kanavanipun F toimilupa on valtakunnallinen ja kanavanippu G:n näkyvyysalue on eteläinen Suomi. Kummassakin kanavanipussa voidaan lähettää sekä teräväpiirto- että nykyisiä standardilähetyksiä. Verkkotoimiluvat edellyttävät, että lähetyksissä käytetään DVB-T2-standardia ja MPEG4-pakkaustekniikkaa.

Testien mahdollisesti aiheuttamat häiriöt tv-vastaanotossa

Testilähetykset käynnistetään Anvian hallinnoimissa F- ja G-kanavanipuissa kanavilla 24 ja 52. On hyvin epätodennäköistä, mutta mahdollista, että Anvian testitestilähetykset aiheuttavat häiriöitä Digitan lähettämiin tv-palveluihin joissakin antenni-tv-kiinteistöissä lähinnä Espoon aseman eteläpuolella. Espoon etelän suunnan tehorajoituksista johtuen Anvian lähetyksien signaalitasot saattavat olla merkittävästi korkeampia kuin Digitan signaalitasot aseman eteläpuolella. Tämä voi aiheuttaa kiinteistön antennijärjestelmässä häiriöitä. Suurin riski on Espoon aseman eteläpuolella olevissa pientaloissa, joissa on käytössä mastovahvistin.

Häiriöriskin aiheuttaa myös Anvian kanava 52, joka on vierekkäinen kanava Espoon E-kanavanipun kanavalle 53. Joissakin yhteisantennikiinteistöissä olevat vahvistinlaitteet saattavat häiriintyä vierekkäisestä kanavasta.

Häiriöitä voidaan poistaa esimerkiksi asentamalla antennijärjestelmään päästö- tai estosuodin, vaihtamalla vahvistin toisenmalliseen ja säätämällä signaalien tasoja. Häiriöiden poistomenetelmä on kuitenkin aina selvitettävä tapauskohtaisesti.

Digita Info neuvoo

Anvia hyödyntää uusien kanavanippujen osalta Digitan antenni-tv-lähetysasemia. Kuluttajat voivat täten vaivattomasti ja helposti hankkia uusia kanavia sekä teräväpiirtolaatua. Kuluttajan ei tarvitse hankkia uutta UHF-antennia, vaan nykyinen antenni toimii sellaisenaan ja samalla tavoin suunnattuna kuin tähänkin saakka

Myös Digitan neuvontapalvelu Digita Info neuvoo kuluttajia Anvian teräväpiirtolähetyksiin liittyvissä kysymyksissä. Kysymyksiä ja palautetta voi lähettää sähköpostitse info@digita.fi -osoitteeseen ja puhelimitse numeroon 020 411 7676.

Ongelmista ja häiriöistä voi ilmoittaa internet-sivustolla www.digita.fi olevalla häiriöilmoituslomakkeella.

Digita Info palvelee maanantaisin klo 8.00 – 18.00 ja tiistaista perjantaihin klo 8.00 – 16.00.