Tiedote 7.8.2015

Antenni-tv:n taajuusmuutostöiden vaihe II käynnistyy 14.9. alkavalla viikolla
ja päättyy joulukuussa. Syksyn aikana tv-lähetyskanavamuutoksia toteutetaan eteläisen Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla.

Paikkakunnat, joissa tv-lähetyskanavamuutokset toteutetaan: Ruka, Rovaniemi, Oulu, Posio, Vuokatti, Ylitornio, Kuhmo, Hyrynsalmi, Pudasjärvi, Kajaani, Paltamo, Raahe, Pudasjärvi, Posio, Puolanka, Ii, Ranua, Ristijärvi, Simo ja Valtimo.

Muutostöiden tarkemmat asema- ja kanavatiedot löytyvät taajuusmuutos.fi-sivuilta pdf-taulukosta. Digita tiedottaa tarkemmista muutostöiden kellonajoista ja taajuusmuutostöiden aiheuttamista lähetyskatkoksista lähempänä muutosajankohtaa.

Rinnakkaislähetykset osalla lähetysasemia

Osalla lähetysasemista lähetetään tv-sisältöä samanaikaisesti uudella ja poistuvalla taajuudella yhdestä neljään viikkoa. Tarkemmat tiedot rinnakkaislähetyksistä kerrotaan aluekohtaisesti muutostiedotteiden yhteydessä ja www.taajuusmuutos.fi.fi .

Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoin ennen taajuusmuutostyötä.

Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen

Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutokset omakotitaloasukkaille

Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Kanavahaun tekeminen

Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi tai laitteen käyttöoppaasta.

Muutoksen taustat

Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015-2016 aikana. Muutokset alkavat Pohjois-Suomen tv-asemilta heinäkuussa 2015.
Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.

Lisätietoja:
Taajuusmuutos.fi www.taajuusmuutos.fi
Taajuusmuutos vaihe 2, taulukko

Alueen antenniasentajat: www.digita.fi/digitapro

Viestintävirasto:
https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/antenniverkonmuutokset.html. Myös Viestintäviraston MONITORi-palveluun lisätään aluekohtaista tietoa muutosten etenemisestä.

Vastaanottimien kanavahaku
Tv-vastaanottimien ja vastaanottolaitteiden ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä kuluttajaa palvelevat myös laitteen myyjät, laitevalmistajat sekä maahantuojat.