– muutoksella vaikutuksia antenni-tv-lähetyksien vastaanottoon

Tiedote 8.9.2016

Antenni-tv-verkon Espoon päälähetysasemalla D-, E- ja H-kanavanippujen ja Fiskarsin päälähetysasemalla B- ja E-kanavanippujen lähetykset ovat käynnistyneet uusilla taajuuksilla tänään torstaina 8.9. Lähetykset alkoivat heti uusilla taajuuksilla. Espoossa D- ja E-kanavanippujen tv-lähetyksiä lähetetään uuden taajuuden lisäksi myös poistuvilla taajuuksilla maanantaihin 10. lokakuuta saakka. Fiskarsissa B- ja E-kanavanippujen tv-lähetyksiä lähetetään uuden taajuuden lisäksi myös poistuvilla taajuuksilla maanantaihin 26. syyskuuta saakka. Espoossa H-kanavanipun lähetykset ovat lakanneet näkymästä jo taajuusmuutoksen jälkeen.

Torstaina 8.9. muuttuvat kanavataajuudet

Espoo
Kanavanipun D lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 586 MHz taajuudelle 650 MHz eli lähetyskanavalta 35 kanavalle 43.
Kanavanipun E lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 730 MHz taajuudelle 514 MHz eli lähetyskanavalta 53 kanavalle 26.

Kanavanipun H lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 514 MHz taajuudelle 618 MHz eli lähetyskanavalta 26 kanavalle 39.

Fiskars
Kanavanipun B lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 658 MHz taajuudelle 498 MHz eli lähetyskanavalta 44 kanavalle 24.
Kanavanipun E lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 770 MHz taajuudelle 490 MHz eli lähetyskanavalta 58 kanavalle 23.


Espoon päälähetysasema, tv-kanavat, joita muutos koskee
Kanavanippu D: Viasat Urheilu,Viasat Jalkapallo, Viasat Jääkiekko,  Viasat Sport, Viasat Hockey, Viasat Golf, Viasat Film Premiere, Viasat History, MTV Fakta, MTV Sport 2, C More Hits, National Geographic Channel, Animal Planet, Investigation Discovery, Eurosport 2, Disney Junior, Disney XD, Nelonen Pro 3, Nelonen Pro 4, Nelonen Pro 5, Nelonen Pro 6, Nelonen Pro 7, Nelonen Pro 8, Viasat NHL Xtra 1, Viasat NHL Xtra 2, Viasat NHL Xtra 3, Viasat NHL Xtra 4, Viasat NHL Xtra 5, Viasat NHL Xtra 6, Viasat NHL Xtra 7.
Kanavanippu E: TV5, Jim, Kutonen, Nelonen Prime, Nelonen Maailma, Nelonen Nappula
Kanavanippu H: AlfaTV

Fiskarsin päälähetysasema, tv-kanavat, joita muutos koskee

Kanavanippu B: MTV3, Liv, Nelonen, Sub, MTV Max, MTV Juniori, Fight Sports, Pop Up Deittiviihde

Kanavanippu E: TV5, Jim, Kutonen, Nelonen Prime, Nelonen Maailma, Nelonen Nappula


Rinnakkaislähetykset Espoon päälähetysasemalta 8.9. – 10.10. D- ja E-kanavanipun lähetyksissä, Fiskarsissa 8.9. – 26.9. B- ja E-kanavanipun lähetyksissä
Espoon lähetinasemalla lähetetään D- ja E-kanavanipun vanhaa ja uutta taajuutta samanaikaisesti noin kuukauden ajan uuden taajuuden käyttöönoton jälkeen. Fiskarsin lähetinasemalla lähetetään B- ja E-kanavanipun vanhaa ja uutta taajuutta samanaikaisesti noin kolmen viikon ajan uuden taajuuden käyttöönoton jälkeen. Rinnakkaislähetyksiä lähetetään, jotta yhteisantennikiinteistöillä on aikaa tehdä vahvistimen kanavanvaihto. Espoossa D- ja E-kanavanipun ja Fiskarsissa B- ja E-kanavanipun kanavat eivät näy rinnakkaislähetyksen päättymisen jälkeen. Espoossa H-kanavanipun vanha taajuus lakkaa toimimasta heti muutoksen tapahduttua. Saadakseen kanavat näkyviin, tv-katsojan tulee hakea kanavat uudelleen.

Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin
Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan mahdollisimman pian.

Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen
Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutokset omakotitaloasukkaille
Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Kanavahaun tekeminen
Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi tai laitteen käyttöoppaasta.

Muutoksen taustat
Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015–2016 aikana. Muutokset eivät koske kaapeli-tv-kotitalouksia.

Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.

Lisätietoja:

www.taajuusmuutos.fi

Alueen antenniasentajat: www.taajuusmuutos.fi/antenniasentajat

Viestintävirasto:

https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/antenniverkonmuutokset.html. Myös Viestintäviraston MONITORi-palveluun lisätään aluekohtaista tietoa muutosten etenemisestä.

Vastaanottimien kanavahaku:
Taajuusmuutos koskee kotitalouksia, jotka vastaanottavat antenni-tv-lähetyksiä. Antenni-tv-vastaanottimen tunnistaa DVB-T-merkinnästä.
Tv-vastaanottimien ja vastaanottolaitteiden ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä kuluttajaa palvelevat myös laitteen myyjät, laitevalmistajat sekä maahantuojat.

Näkyvyysalueet:
Näkyvyysalueet ja kanavalistat voi tarkistaa Digitan karttapalvelusta www.digita.fi/karttapalvelu.

Mediayhteydenotot
Minna Flink, johtaja, viestintä ja markkinointi
Puh. 040 742 8849

Digita / Viestintä