Pääkaupunkiseudulla antenniverkossa olevilla talouksilla on mahdollisuus nähdä YLEn tarjoamat teräväpiirtolähetykset Pekingin olympialaisista. Kyseessä on koelähetys, jossa Digita välittää teräväpiirtolähetykset salaamattomana antenni-tv-verkossa.

Pekingin olympia-lähetykset alkavat 8. elokuuta 2008 ja ne kestävät kaksi viikkoa.

 

”Tämän kokeilun kautta varmistamme, että myös antenni-tv-verkko on valmis teräväpiirtolähetyksiin nopeasti”, sanoo Digitan liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen.

 

Ennen olympialähetysten alkamista Digita lähettää verkossaan testisignaalia 14. heinäkuuta alkaen. Lähetyksiä testataan viikkojen 29-31 ajan.

 

Urheilulähetyksissä teräväpiirrosta on hyötyä, koska HDTV-lähetykset (High Definition Television) voivat olla lähes viisi kertaa tarkempia kuin nykyiset SD-lähetykset (Standard Definition). HDTV-signaalissa käytetään MPEG4-pakkaustekniikkaa. TV-kuvan vastaanottaminen kodeissa HD-tasoisena vaatii HDTV:tä tukevan television tai digisovittimen.

 

Ohessa tarkempia tietoja HD-lähetysten vastaanottoon:

 

Vastaanotin

 

HD-vastaanotto koelähetyksen aikana vaatii integroidun vastaanottimen tai digisovittimen, joka tukee HD-lähetysten teknisiä vaatimuksia. Tavallisella digilaitteella katselu ei onnistu.

 

Myöhemmin käynnistyvä kaupallinen HD-jakelu ja erityisesti maksullisten tv-palveluiden käyttö saattaa edellyttää lisää sisällön suojausmekanismeja vastaanottimiin. Tällaisia vastaanottimia ei ole Suomen markkinoilla vielä saatavilla ja vastaanottimien vaatimuksista tullaan tiedottamaan erikseen.

 

Antenni

 

HD-lähetysten vastaanottoon tarvitaan VHF-antenni. HD-koelähetykset Pekingin olympialaisista lähetetään VHF-taajuuksilla kanavalla 8. VHF-antennin vahvistus on tyypillisesti 7 – 13 dB.

 

VHF-antenneissa dipolin leveys on noin 70 cm. Dipoli on antennin osa, johon antennikaapeli kytketään.

 

Näkyvyys

 

HD-kokeilu kattaa pääkaupunkiseudun laajasti mm. seuraavien paikkakuntien alueilla: Espoo, Helsinki, Inkoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Nurmijärvi, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti.  Näkyvyysaluekartta julkaistaan myöhemmin www.digitv.fi-verkkopalvelussa.

 

Digita lähettää Pekingin olympialaiset HD-tasoisena seuraavin parametrein

 

·        Kuvan koodaus: MPEG4 layer 10 H.264

·        Kuvaformaatti: 1280 x 720p

·        RF-parametrit: DVB-T -standardin ja Digitan UHF-verkon mukaiset

·        Lähetinasema: Espoo

·        Kanava: VHF-kanava 8 (198,5 MHz), jolla kaistanleveys 7 MHz

 

HD-perustietoa Digitan verkkopalvelusta www.digitv.fi heinäkuussa

 
Digita avaa heinäkuussa Internet-sivuille osoitteeseen www.digitv.fi oman HD-osion, johon kootaan perustietoa koelähetyksistä. Sivuilla ylläpidetään ajantasaista tietoa koelähetyksistä.

 

Digita / Viestintä