Tehdään yhdessä IoT-tuottavuusloikka

Kovempaa juokseminen ei auta, jos kilpakumppaneilla on polkupyörät. Myös tuottavuusloikkakilpailussa tyyli on vapaa ja apuvälineitä saa käyttää. Esineiden ja asioiden internet, IoT, tarjoaa yhä kasvavan joukon välineitä fiksumpaan tekemiseen. Pitkien loikkien ottaminen ei ehkä olekaan niin vaikeaa.

Apuvälineitä, teknisiä vastauksia ja ratkaisuja mitä moninaisimpiin haasteisiin on tarjolla valtavasti. Olo voi olla kuin suurilla messuilla. Pää on jo pyörällä, mutta monta suurta hallia on vielä näkemättä. Asioiden tekeminen yksinkertaiseksi auttaa monimutkaisuuden keskellä. Tähän ainakin Digitassa uskotaan. Anturit kiinni ja data liikkuu.

Uusien ratkaisujen antamien mahdollisuuksien keskellä entistä tärkeämmäksi nousee kyky löytää oikeat kysymykset. Miksi toimimme juuri näin? Emmekö voisi toimia fiksummin? Hukkaammeko aikaa, energiaa tai luonnonvaroja tarpeettomasti? Voisimmeko siirtyä tuotteiden myynnistä palveluliiketoimintaan? Tarvitaan oivallus mahdollisuudesta tehdä toisin.

Digitan IoT-pilottiasiakas, VVO-konserni on oivaltanut. Asuminen on miellyttävämpää, kun asunnon lämpötila pysyy tasaisena. Jotta tämä olisi mahdollista, asuntojen lämpötiloja pitää mitata. Digita hoitaa mittaamisen. Anturit kiinnitetään tarroilla seiniin kiinni ja mittausdata toimitetaan asiakkaalle. Kerätyn tiedon avulla voidaan säätää lämmitystä. Yksinkertaista.

Mikä on sinun kysymyksesi ja tarpeesi? Voisitko ehkäistä homeongelmia kosteusantureilla tai seurata tilojen käyttöastetta liikeantureilla? Voisitko välttää turhaa lannoitusta tai ennustaa tulevia olosuhteita tarkan ympäristötiedon avulla? Tai voisitko parantaa palveluasi viemällä asiakkaiden luo nappeja, joita painamalla he voivat helposti viestiä tarpeistaan?

Jos omien kysymysten ja mahdollisuuksien löytäminen tuntuu hankalalta, kannattaa käyttää apujoukkoja. Tekemällä kehitystyötä yhdessä opiskelijoiden kanssa löytyy raikkaita uusia ajatuksia ja uusia lähestymistapoja. Suomessa on myös paljon erinomaisia yrityksiä, joiden kanssa pääsee asioissa eteenpäin. Ja maailmalta löytyy hyviä esimerkkejä.

Lukemattomat yksinkertaiset ja hyödylliset palvelut, parannukset ja radikaalit avaukset odottavat vielä löytäjäänsä ja toteuttajaansa. Mutta löytääkseen täytyy etsiä, täytyy lähteä liikkeelle. Ensimmäinen onnistuminen kannustaa kokeilemaan uudelleen. Kun muutaman vuoden kuluttua katsoo ajassa taaksepäin, sen huomaa: Loikka on tehty. Yhdessä tekemällä on luotu parempia palveluita tai edistetty terveyttä tai luonnon hyvinvointia. Ollaan jo aika hyviä – jopa mitalisijoilla.

Kysy lisää
Ari Kuukka, Johtaja, IoT-palvelut
+358 40 1497942